4 Petua Menangani Makanan Sihat untuk Tetap Sedap dan Menggoda

, Jakarta - Makanan sihat sering dianggap buruk, sehingga banyak orang enggan memakannya. Sebenarnya, makan makanan sihat sangat digalakkan dan mempunyai banyak faedah. Mengonsumsi makanan jenis ini secara berkala dapat memastikan tubuh tetap cergas dan terlindung dari risiko penyakit kronik.

Sebenarnya, ia tidak buruk. Salah satu sebab mengapa ramai orang tidak menyukai makanan sihat adalah faktor "kebiasaan". Makanan yang mempunyai banyak rasa dan rempah tambahan - yang kebanyakannya tidak sihat, cenderung dimakan lebih kerap dan terasa biasa di lidah. Ia kemudian menjadikan lidah mengesan makanan yang sihat sebagai rasa asing, malah tidak enak.

Baca juga: Mengapa Makanan Sihat Kadang-kadang Tidak Baik?

Untuk Menjadikan Rasa Makanan Sihat Lebih Baik

Tidak dapat dinafikan, faktor kebiasaan menjadi perkara yang sangat berpengaruh. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang dapat diterapkan agar makanan yang sihat tetap enak dan menggoda untuk dimakan. Makan makanan yang sihat tidak semestinya terhad kepada satu atau beberapa jenis makanan.

Sekiranya rasa satu makanan tidak sesuai, anda boleh mencuba makan jenis makanan sihat yang lain. Semakin banyak jenis makanan yang dimakan sebenarnya dapat memberi pengambilan nutrien yang berbeza. Ia dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan badan. Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan makanan sihat, termasuk:

1. Lakukan Dengan Perlahan

Salah satu penghalang lidah untuk menikmati makanan yang sihat adalah rasa makanan yang biasanya dimakan. Mengubah diet secara drastik bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Oleh itu, cubalah melakukannya dengan perlahan. Mulailah mengurangkan pengambilan "makanan tidak sihat" yang biasanya dimakan dan gantikannya dengan pengambilan makanan yang sihat. Ini dapat dilakukan dengan mengurangkan bahagian atau intensiti penggunaan makanan tertentu.

Baca juga: 5 Buah untuk Meringankan Kolesterol Tinggi

2. Campurkan dengan Makanan Lain

Petua lain yang boleh dilakukan adalah mencampurkan makanan sihat dengan jenis makanan lain, seperti hidangan kegemaran. Sekiranya penggunaan sayur-sayuran hijau tidak menyenangkan atau tidak sedap, cubalah mencampurkannya dengan sos kacang untuk meningkatkan rasa. Cara memasak makanan sihat juga dapat membantu menjadikan rasa pengambilan ini lebih enak. Daripada mendidih, anda boleh mencuba membuat sayur goreng atau cincang. Cili dan bawang boleh menjadikan sayur lebih sedap dan enak.

3. Pilih Warna

Meningkatkan selera makanan juga dapat menjadikan makan makanan sihat lebih menggembirakan. Cuba pilih sayur dan makanan sihat yang mempunyai warna terang, seperti wortel, kacang ginjal, dan tomato. Siapa yang tidak tergoda dengan penampilan makanan sihat yang indah ini?

4. Bahan Berkualiti

Tidak dinafikan, bahan makanan segar dan berkualiti akan menghasilkan rasa yang lebih sedap. Oleh itu, untuk menjadikan makanan sihat lebih menggembirakan, pastikan memilih bahan makanan yang terbaik. Bahan-bahan segar mungkin sedikit lebih mahal, tetapi berkadar langsung dengan manfaat kesihatan yang dapat diperoleh. Untuk menjaga tubuh tetap bugar, perbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi serat dan vitamin, seperti sayur-sayuran hijau dan buah-buahan segar.

Baca juga: 4 Makanan Sihat Sebelum Bersenam

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Makan dengan Baik. Diakses pada tahun 2019. Latih kembali keinginan anda: 5 cara untuk belajar menyukai makanan yang lebih sihat.
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2019. 6 Trik untuk Melatih Selera Anda untuk Menginginkan Makanan Sihat.