Mesti Cuba, Ini Diet Sihat untuk Program Mengandung

"Makanan sihat adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan. Terdapat beberapa makanan untuk program kehamilan yang mesti dimakan agar apa yang anda mahukan dapat dicapai dengan lebih cepat. "

, Jakarta - Bagi pasangan yang menjalankan program kehamilan, ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan agar matlamat tercapai. Satu perkara yang benar-benar perlu dipertimbangkan adalah makanan yang dimakan setiap hari. Lelaki dan wanita perlu mengamalkan diet yang sihat secara berkala. Nah, berikut adalah beberapa makanan sihat untuk program kehamilan yang perlu dimakan!

Beberapa Makanan Sihat untuk Program Kehamilan yang Berjaya

Pemakanan pra-kehamilan adalah bahagian penting dalam program persediaan ini. Semua nutrien yang dimakan dapat memenuhi semua keperluan tubuh untuk kekal sihat dan berfungsi dengan baik. Beberapa nutrien yang penting untuk dipenuhi setiap hari adalah protein, karbohidrat, lemak sihat, vitamin, dan mineral.

Baca juga: Pengambilan 9 makanan ini untuk hamil lebih cepat

Seperti diketahui, makanan kehamilan yang sihat yang dimakan dapat meningkatkan kemungkinan rahim mengandung janin. Makanan sihat ini juga dapat memastikan bayi dapat tumbuh normal pada janin sehingga ia dilahirkan. Ibu juga perlu memperhatikan berat badan kerana boleh mempengaruhi kesihatan janin dengan menerapkan diet sihat ini.

Ibu juga perlu melakukan pemeriksaan kesihatan termasuk tahap kesuburan untuk diri dan pasangan mereka di beberapa hospital yang bekerja dengannya . Doktor dapat memberikan nasihat yang paling tepat agar kehamilan berlaku lebih cepat. Oleh itu, muat turun permohonan sekarang untuk menjadikan hidup lebih mudah!

Lalu, apakah makanan sihat untuk program kehamilan yang sesuai untuk dimakan? Berikut adalah beberapa jenis makanan:

1. Sayur-sayuran

Salah satu makanan sihat untuk program kehamilan adalah sayur-sayuran. Ibu boleh makan pelbagai sayur-sayuran, seperti sayur-sayuran hijau, sayur-sayuran merah, dan kacang. Pastikan makan sayur-sayuran yang masih segar dan tanpa rempah tambahan. Dengan mengonsumsi makanan ini secara berkala, tentunya ibu dapat menurunkan berat badan sambil meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Baca juga: Makanan ringan yang sihat yang boleh dimakan semasa hamil

2. Buah-buahan

Ibu juga boleh mengambil lebih banyak buah-buahan atau buah-buahan yang telah diproses menjadi jus selagi ia berasal dari buah yang sebenarnya. Beberapa buah yang kaya dengan kandungan asid folik sangat penting untuk dimakan lebih banyak, seperti alpukat dan jeruk. Dianjurkan untuk mengambil kira-kira 400 gram sehari. Selain itu, nutrien ini juga dapat mengurangkan kemungkinan kecacatan tiub saraf pada bayi.

3. Makanan Kaya Protein

Protein juga perlu dipenuhi oleh lelaki dan wanita sekiranya anda ingin segera hamil. Pilih daging merah atau unggas yang rendah lemak atau bahkan tanpa lemak. Juga ubah rutin pengambilan protein anda dengan memilih lebih banyak pengambilan daging ikan, kacang, biji, dan kekacang.

4. Pengambilan Vitamin D

Ibu juga perlu memastikan bahawa mereka mengambil lebih banyak vitamin D sebagai makanan sihat untuk program kehamilan. Dengan memastikan tubuh mendapat cukup vitamin D, kekuatan tulang dijaga dengan baik. Sebabnya, kemungkinan janin mengambil kalsium dari tulang ibu sekiranya keperluan pemakanan kurang pada hari itu. Makanan tambahan vitamin D sebanyak 10 mcg perlu dipenuhi setiap hari.

Baca juga: 5 Makanan ringan yang sihat yang mesti dimakan semasa mengandung

Ibu juga perlu mengurangkan kadar kafein dalam badan, yang terdapat dalam kopi, teh, dan beberapa minuman lain. Oleh itu, ibu perlu mengelakkan tabiat ini agar beberapa perkara yang tidak diingini tidak berlaku semasa kehamilan nanti.

Disebutkan jika wanita yang mengonsumsi lebih dari 200 miligram kandungan kafein setiap hari ketika hamil boleh membahayakan janin. Pengambilan kafein yang terlalu banyak juga dapat meningkatkan risiko keguguran.

Oleh itu, pastikan ibu makan semua makanan yang sihat semasa program kehamilan. Dengan cara ini, diharapkan kehamilan dapat berlaku tidak lama lagi sehingga impian ibu dan pasangan segera menjadi kenyataan. Teruskan tabiat pra-kehamilan ini walaupun selepas melahirkan kerana masih bermanfaat untuk tubuh.

Rujukan:
Hab Kehamilan. Diakses pada tahun 2021. Petua untuk diet sebelum kehamilan yang sihat.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan Sebelum Kehamilan.