5 Petua Memilih Mainan untuk Anak Kecil Anda

Jakarta - Anak-anak mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi. Semua yang ada di sekelilingnya menarik perhatiannya. Oleh itu, ibu bapa wajib sentiasa menemani dan menemani anak-anak mereka setiap masa.

Keupayaan anak untuk berkembang berlaku pada masa keemasan (zaman kegemilangan) iaitu ketika dia berumur di bawah lima tahun. Zaman kegemilangan adalah proses perkembangan otak pada kanak-kanak yang mencapai 80% dan hanya berlaku sekali dalam seumur hidup anak. Atas sebab ini, agar pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dapat berlaku dengan optimum, ibu bapa diminta memberikan bimbingan yang betul. Kanak-kanak dapat berkembang dari segi emosi, sosial, mental, moral dan intelektual.

Sekarang untuk melatih pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, mainan adalah salah satu kaedah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa. Tetapi bukan hanya mainan yang dapat diberikan kepada si kecil anda. Sebagai ibu bapa, sangat penting untuk memilih mainan mengikut keperluan dan usia anak. Pilihan yang salah kemudian boleh memberi kesan negatif, anda tahu. Contohnya, mainan yang mengandungi bahan kimia berbahaya atau mempunyai bentuk tajam sehingga boleh mencederakan si kecil anda.

Agar tidak membuat pilihan yang salah, mari ikuti petua untuk memilih mainan seperti yang disyorkan oleh American Academy of Family Physicians dan American Academy of Pediatrics di bawah:

1. Sesuai dengan usia

Sebelum membeli mainan untuk anak-anak, ibu bapa perlu melihat bungkusan mainan itu sama ada sesuai dengan usia anak. Biasanya, pada label mainan, maklumat diberikan pada usia berapa kanak-kanak dapat memainkannya. Sekiranya anda mempunyai anak-anak yang cukup jauh dari usia, maka perhatikan ketika anak bongsu, yang paling muda, bermain dengan kakaknya. Jangan biarkan mainan adik anda dapat dijangkau oleh kanak-kanak yang berumur tidak sesuai, okey?

2. Perhatikan Ukuran

Sehingga anak berusia sekurang-kurangnya tiga tahun, pilihlah mainan yang cukup besar. Ini untuk mengelakkan anak anda memasukkan mainan ke dalam mulut mereka kerana mereka berisiko ditelan. Anak-anak di bawah usia tiga tahun masih cenderung memasukkan makanan ke dalam mulutnya, jadi mainan yang berukuran kecil boleh membahayakan mereka jika tertelan.

3. Berhati-hati dengan Bentuk

Sudah ada banyak jenis mainan di pasaran. Malah untuk kanak-kanak yang lebih tua, ada mainan mengikut profesion kegemaran mereka, seperti mainan memasak atau doktor. Tetapi ingat tidak semua mainan selamat untuk si kecil anda. Perhatikan jika mainan mempunyai bentuk yang tajam atau tepi yang tajam dan berat. Sekiranya anda tidak berhati-hati, anda boleh menyakiti si kecil atau rakannya.

Juga, elakkan mainan yang mempunyai tali, benang, atau pita yang panjangnya lebih dari 30 sentimeter. Sekiranya ibu bapa tidak berwaspada, dikhuatiri mainan seperti ini boleh dililitkan di badan si kecil.

4. Boleh dibasuh

Alangkah baiknya jika ibu bapa memilih mainan yang boleh dicuci sebelum digunakan semula. Ini kerana kanak-kanak kecil yang masih belum mengetahui cara menjaga kebersihan sering mempunyai kebiasaan memasukkan tangan ke dalam mulut. Sekiranya anda mempunyai ini, kuman dan bakteria akan lebih mudah menyebar, bukan? Oleh itu, jika mainan boleh dicuci, risiko kuman dan bakteria dapat dikurangkan.

5. Lihat Bahan

Sebelum membeli mainan, perhatikan bahan yang digunakan. Sudah tentu ia selamat dari bahan kimia berbahaya. Beberapa mainan kelihatan biasa dan tidak berbahaya, tetapi tidak ada salahnya meminta penjual sebelum membeli mainan yang sesuai untuk anak kecil anda.

Sentiasa perhatikan pertumbuhan dan perkembangan si kecil dengan memilih jenis mainan yang sesuai untuk mereka. Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor mengenai keadaan kesihatan anak anda, tidak ada salahnya membincangkannya dengan pakar pediatrik. Gunakan aplikasinya dan hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Di samping itu, memenuhi keperluan vitamin yang diperlukan oleh si kecil anda dengan membeli keperluan perubatan di . Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang!