Ketahui Cara Mengatasi Krisis Komunikasi dalam Keluarga

, Jakarta - Komunikasi adalah bahagian penting dalam keluarga. Terdapat banyak faedah yang dapat dirasakan sekiranya komunikasi dalam keluarga berjalan lancar. Bukan sahaja dapat memenuhi keperluan keluarga antara satu sama lain, komunikasi dalam keluarga juga dianggap sebagai cara lain untuk menyatakan kasih sayang antara keluarga.

Baca juga : Cara Mengekalkan Komunikasi yang Baik dalam Keluarga

Komunikasi yang tidak berjalan dengan baik dalam keluarga tentunya membuat keluarga merasa tidak selesa. Untuk itu, anda harus mengetahui cara yang betul untuk mengatasi krisis komunikasi dalam keluarga agar keadaan ini tidak berlaku dalam jangka masa yang lama. Ayuh, lihat dalam artikel ini bagaimana membina komunikasi yang berkualiti dalam keluarga.

Mengatasi Krisis Komunikasi dalam Keluarga

Keluarga ini terdiri daripada beberapa ahli yang mempunyai pendapat dan pemikiran yang berbeza. Terutama jika anda mempunyai ahli keluarga yang telah dewasa. Sudah tentu, membina komunikasi yang baik adalah perkara utama agar keluarga kekal harmoni dan bahagia.

Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan mengadakan komunikasi yang baik dalam keluarga. Bermula dari menyatakan keinginan, rasa tidak puas hati, ketika tidak selesa, atau untuk menunjukkan kasih sayang antara keluarga. Dengan komunikasi yang baik, persekitaran rumah akan terasa sangat selesa, terutamanya jika anda mempunyai anak-anak yang masih dalam proses membesar dan berkembang.

Untuk itu, anda harus mencari cara yang tepat untuk mengatasi krisis komunikasi dalam keluarga. Berikut adalah beberapa cara yang dapat dilakukan:

1. Buat Jadual Rutin untuk Perhimpunan Keluarga

Ibu bapa harus membuat jadual untuk berkumpul dengan semua ahli keluarga secara berkala. Anda boleh menjadualkan sarapan bersama setiap pagi atau hanya menghabiskan waktu bersenam pada waktu petang bersama keluarga. Lakukan aktiviti ini dengan kerap.

Selain berkumpul, jadikan aktiviti itu menyeronokkan dan masa untuk berkongsi cerita untuk setiap ahli keluarga. Waktu pada hujung minggu juga cukup menyeronokkan untuk menghabiskan masa bermain kad dengan seisi keluarga. Komunikasi tidak hanya akan bertambah baik, hubungan kekeluargaan akan bertambah.

Baca juga : Bagaimana Mengekalkan Keharmonian dalam Keluarga?

2. Luangkan masa untuk setiap hari

Tidak perlu berjam-jam, anda hanya memerlukan sekitar 10 minit dengan ahli keluarga yang lain. Pastikan anda memberi salam kepada ahli keluarga sebelum melakukan pelbagai aktiviti harian atau tidur.

Ibu juga boleh berkomunikasi lebih mesra dengan pasangan mereka selepas atau sebelum tidur. Siapkan beberapa minit sebelum memulakan hari.

3. Jadilah Pendengar yang Baik

Tidak ada salahnya bertanya kepada anak atau pasangan anda mengenai hari yang berlalu. Tanyakan bagaimana perasaannya dan harinya. Sekiranya anak-anak atau pasangan anda memberitahu anda sesuatu, lebih baik anda menjadi pendengar yang baik.

Apabila didengarkan dengan baik, tentu seseorang akan merasa dihargai. Ini akan memudahkan seseorang berkomunikasi. Ini akan menjadikan komunikasi dalam keluarga menjadi lebih baik.

4. Amalkan Komunikasi yang Baik dalam Keluarga

Selain beberapa cara di atas, anda juga harus mempunyai komunikasi yang baik dalam keluarga. Elakkan menjerit atau bersuara tinggi ketika berkomunikasi dengan keluarga. Lebih baik menggunakan bahasa lembut yang senang difahami oleh ahli keluarga.

Sekiranya anda berada dalam keadaan emosi atau tidak sihat, lebih baik menunggu sehingga anda berada dalam mood yang lebih baik untuk bercakap. Dengan cara itu, ayat atau perkataan yang keluar dari mulut akan menjadi lebih baik dan lebih tenang.

Baca juga : Persahabatan dengan Keluarga Meningkatkan Kebahagiaan

Itulah beberapa cara untuk mengatasi krisis komunikasi dalam keluarga. Sekiranya komunikasi dalam keluarga tidak bertambah baik dalam beberapa waktu, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi untuk memastikan komunikasi yang betul dalam keluarga.

Tidak perlu bersusah payah, anda boleh gunakan untuk membuat temu janji di hospital terdekat atau bertanya dan menjawab terus dengan doktor melalui permohonan tersebut. Mudah dan praktikal? Anda tinggal di sini muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play pada telefon pintar kegemaran anda!

Rujukan:
Froddo. Diakses pada tahun 2021. 8 Langkah untuk Komunikasi Keluarga yang Lebih Baik.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Meningkatkan Komunikasi Keluarga.