Sekiranya anda ingin mewarnakan rambut anda, perhatikan 8 perkara ini

, Jakarta - Pewarnaan rambut boleh dikatakan trend abadi. Terutama di Indonesia, di mana orang dilahirkan dengan rambut hitam. Menukar warna rambut menjadi berambut perang, coklat, ombre, atau mengikut trend yang ada, adalah perkara biasa. Namun, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mewarnakan rambut anda.

Ya, menukar warna rambut bermaksud anda harus bersiap sedia dengan segala perawatan tambahan yang perlu dilakukan. Sebabnya, cat yang digunakan untuk mewarnai rambut pada umumnya tidak kekal. Oleh itu, penjagaan yang tidak betul dapat menjadikan warna pudar dengan cepat, malah menyebabkan kerosakan pada rambut. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika anda ingin mewarnakan rambut anda:

1. Jangan Basuh Rambut Anda Segera

Adakah anda salah seorang yang mempunyai kebiasaan mencuci rambut setiap hari? Sekiranya demikian, anda mesti bersabar untuk tidak mencuci rambut selama 1-2 hari, setelah anda mewarnainya. Ini untuk memastikan warna rambut tidak pudar. Sebagai tambahan kepada kali pertama setelah pulang dari salun, anda juga tidak boleh mencuci rambut terlalu kerap pada hari-hari selepasnya. Cuci rambut hanya 2-3 kali seminggu, agar kualiti warna rambut terjaga.

Baca juga: Sebelum & Selepas Memberi Perhatian Semasa Mewarnakan Rambut

2. Gunakan Syampu Khas

Selain kekerapan mencuci, juga penting untuk memilih syampu yang betul. Pilih syampu dan perapi yang khusus untuk rambut berwarna. Ini bertujuan agar warna rambut tidak cepat pudar.

3. Jangan Basuh Rambut Anda dengan Air Panas

Adakah anda suka mandi dengan air panas? Tidak boleh, mencuci rambut yang telah diwarnai. Gunakan air suam, atau hanya air suhu biasa untuk mencuci rambut. Kerana, air panas dapat menjadikan warna rambut semakin pudar.

4. Pakai Penutup Kepala Semasa Berenang

Klorin yang terkandung dalam air kolam renang dapat menjadi musuh bagi rambut berwarna, anda tahu. Jadi, pakai penutup kepala ketika berenang, agar rambut anda tidak bersentuhan langsung dengan air kolam.

Baca juga: 4 Petua Merawat Rambut Berwarna

5. Elakkan Pendedahan Matahari Terus

Paparan cahaya matahari langsung boleh menjadikan warna rambut kusam dan mudah pudar. Oleh itu, adalah penting untuk memakai penutup kepala, seperti topi atau payung, ketika berada di bawah sinar matahari. Sebagai jangkaan, anda juga boleh menggunakan serum rambut yang mengandungi penapis UVA dan UVB, agar rambut anda lebih baik terlindung dari panas terik matahari.

6. Rajin Lakukan Penjagaan Rambut

Rambut berwarna rentan terhadap kekeringan dan kerosakan, sehingga memerlukan perawatan ekstra untuk menjaga kelembapan. Rambut yang lembap akan menjadikannya kelihatan sihat dan juga senang diurus. Sebagai rawatan semula jadi yang boleh dilakukan di rumah, anda boleh membuat campuran topeng rambut dari campuran alpukat, minyak badam, dan minyak vitamin E.

Sapukan campuran tersebut ke semua bahagian rambut yang sebelumnya telah dibasahi, biarkan selama kira-kira 10 minit, kemudian bilas hingga bersih. Lakukan rawatan rumah ini secara berkala untuk menjaga kesihatan rambut anda. Namun, jika anda tidak mahu bersusah payah, anda juga boleh menggunakan serum pelembab rambut yang banyak dijual di pasaran.

Sekiranya anda mempunyai aduan lain mengenai kesihatan rambut, anda boleh berbincang dengan doktor di aplikasi . Bila-bila masa dan di mana sahaja, terdapat banyak doktor yang bersedia membantu anda, anda tahu. Jadi, jangan lupa muat turun aplikasi di telefon anda, ya!

Baca juga: Ia Cantik, Tetapi Kenali Bahaya Memutihkan Rambut

7. Elakkan Rawatan yang Boleh Merosakkan Rambut

Mewarnai rambut anda dapat menghilangkan kekuatan dan kelembapan semula jadi. Oleh itu, apabila anda telah memutuskan untuk mewarnai rambut anda, ketahui bahawa pelbagai rawatan yang boleh merosakkan rambut sebenarnya harus dielakkan. Rawatan yang dimaksudkan adalah penggunaan pengering rambut , pelurus rambut , atau pewarnakan rambut anda semula dalam masa terdekat. Pelbagai rawatan ini harus dihindari sebisa mungkin, kerana ada risiko membuat rambut menjadi rosak, seperti rontok dan terbelah.

8. Jangan Lupa Sentuh Semula

Pertumbuhan rambut baru adalah sesuatu yang sering membingungkan. Sebabnya, rambut yang baru tumbuh akan mempunyai warna yang sesuai dengan warna rambut yang asli. Untuk menyelesaikannya, anda boleh melakukannya sentuh semula di salun atau menggunakan produk pewarna rambut secara bebas, yang banyak dijual di pasaran.

Rujukan:
Gila Gaya. Diakses pada tahun 2020. 18 Petua Merawat Rambut Anda yang Berwarna.
Cuti Harian. Diakses pada tahun 2020. Adakah Anda Merawat Rambut Berwarna Anda dengan Betul?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Memperbaiki Rambut Yang Rosak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found