Pelbagai Jenis Minuman Halia Sihat, Lihat Di Sini!

“Halia adalah salah satu penemuan yang berkembang maju di Indonesia. Tumbuhan ini mempunyai faedah kesihatan yang luar biasa. Bermula dari mengurangkan loya, mengatasi sakit otot hingga menghalang pertumbuhan barah. Beberapa minuman khas Indonesia yang terbuat dari jahe adalah wedang uwuh, bandrek, bajigur, sekoteng dan wedang ronde. "

, Jakarta - Sejak zaman kuno, jahe telah digunakan secara meluas untuk tujuan perubatan dan penggunaan. Penemuan ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang telah terbukti dari banyak kajian. Di Indonesia, jahe sering digunakan untuk mencampurkan bahan-bahan untuk memasak, ubat-ubatan atau dimakan secara langsung sebagai minuman.

Halia juga sangat senang dijumpai kerana tanaman ini tumbuh subur dalam iklim tropika. Oleh kerana senang didapati, terdapat banyak jenis minuman bergas di Indonesia. Berikut adalah pelbagai minuman bergas yang mempunyai pelbagai faedah kesihatan:

1. Wedang Uwuh

Dari namanya sahaja, anda sudah dapat meneka asal-usul minuman bergas jenis ini. Ya, betul, wedang uwuh adalah minuman jahe yang berasal dari Daerah Istimewa Yogyakarta. Ciri khas minuman ini adalah warna merah kayu sappan. Selain halia, wedang uwuh terdiri dari pala, cengkeh, kayu manis, dan secang. Cara penyampaiannya juga mudah dan tidak perlu ditapis yang menjadi ciri khas wedang uwuh.

Baca juga: 3 Minuman Sihat untuk Menambah Tenaga Sebelum Bersenam

2. Bandrek

Anda boleh mendapatkan minuman ini dengan mudah di dataran Sunda. Tidak sukar untuk membuat bandrek. Bahan utamanya hanyalah halia dan gula merah. Namun, untuk menambahkan aroma dan kehangatan, biasanya minuman ini sering ditambah dengan serai, daun pandan, kayu manis dan cengkih.

3. Bajigur

Sama seperti bandrek, bajigur juga merupakan minuman tradisional dari Sunda. Perbezaannya adalah, bajigur dibuat dari santan dan gula aren. Garam dan serbuk vanila juga sering ditambahkan ke dalam minuman ini. Dalam pembentangannya, kolang-kaling atau dalam bahasa Sunda disebut cangkaleng ditambahkan ke bajigur.

4. Bir Kotjok

Walaupun namanya bir, minuman tradisional ini sama sekali tidak mengandungi alkohol. Sebenarnya, seratus peratus bir kotjok dibuat dari rempah. Minuman ini terdiri daripada halia merah, kayu manis, cengkih, dan gula merah. Anda boleh mendapatkan bir kotjok di kawasan Sunda seperti Bogor, Bandung atau Cirebon.

5. Bir Pletok

Baiklah, jika bir Pletok ini adalah minuman Betawi yang biasa. Bir Pletok dibuat dari halia, pandan wangi, serai, dan secang. Sama seperti bir kotjok, bir pletok juga tidak mengandungi alkohol sama sekali. Ia disebut bir pletok kerana semasa proses pembuatan bunyi "pletok" berlaku ketika digoncang.

Baca juga: Inilah perbezaan antara halia merah dan halia biasa

6. Wedang Secang

Secang adalah salah satu bahan untuk membuat wedang uwuh. Walau bagaimanapun, kayu sappan itu sendiri juga digunakan untuk membuat minuman sendiri. Minuman ini berasal dari Jawa Tengah dan tentunya berwarna merah dari kayu sappan. Wedang Secang juga sering dicampur dengan halia, serai, kayu manis, dan buah pelaga.

7. Sekoteng

Sekiranya anda meminum minuman ini, anda pasti akan menjumpainya. Sebabnya, Sekoteng sering dijual dengan menggunakan tiang atau kereta. Sekoteng adalah air rebusan halia ditambah roti, kacang tanah dan kolang kaling.

8. Pusingan Wedang

Sama seperti sekoteng, wedang ronde juga mudah dicari kerana sering dijual di tepi jalan atau sekitar. Bezanya dengan sekoteng, wedang ronde menambah isi sagu yang diisi dengan kacang.

Pelbagai Khasiat Halia untuk Kesihatan

Halia mengandungi pelbagai sebatian kimia yang memberi kesan positif kepada tubuh. Gingerol adalah sebatian kimia yang mempunyai peranan yang sangat penting untuk kesihatan tubuh. Bukan hanya memberi kesan hangat, gingerol juga mampu menghentikan pertumbuhan bakteria seperti E.coli dan shigella. Melancarkan dari WebMD, Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan yang anda dapat dari minuman bergas:

  • Mengurangkan loya.
  • Mengatasi sakit otot.
  • Melegakan simptom artritis.
  • Menghambat pertumbuhan barah.
  • Menurunkan gula dalam darah.
  • Melegakan kesakitan haid.
  • Menurunkan kolesterol.
  • Melegakan senak.

Baca juga: Halia Membantu Melegakan Sakit Perut, Inilah Penjelasannya

Ada soalan lain mengenai halia atau nutrien lain? Jangan ragu untuk menghubungi pakar pemakanan melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan menjawab semua soalan anda. Praktikal dan mudah bukan? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Halia.

Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 11 Manfaat Kesihatan Halia yang Terbukti.