Ingin Membakar Lemak Dengan Cepat? Cubalah 5 Makanan Ini

Jakarta - Memiliki berat badan yang ideal adalah impian banyak orang. Itulah sebabnya banyak orang mencari cara untuk menurunkan berat badan, salah satunya adalah dengan berdiet. Sayangnya, ramai yang berpendapat bahawa diet hanya dapat dilakukan dengan mengurangkan bahagian makanan.

Sebenarnya, diet juga boleh dilakukan dengan memakan makanan tertentu yang berkesan untuk membakar lemak badan. Sekiranya anda sedang menjalani diet, anda perlu mengetahui cara membakar lemak badan dengan cepat dengan makanan. Ada apa-apa? Dengar di sini, ayuh! (Baca juga: 5 Petua Mudah Menghilangkan Lemak Perut )

1. Oatmeal

Oatmeal sering dijadikan makanan untuk diet. Sebabnya adalah kerana oatmeal Dibuat dari biji-bijian yang bebas lemak tepu dan kaya serat yang menjadikan anda kenyang lebih lama. Penggunaan oatmeal juga dapat membantu kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon yang dapat menumpahkan lemak di perut. Untuk mengambil oatmeal penurunan berat badan yang berkesan, seboleh mungkin, elakkan penggunaan topping tinggi gula, tinggi lemak, dan tinggi garam, ya.

2. Kacang

Satu kajian mendapati bahawa kacang dapat membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan kadar kolesterol dalam badan. Ini kerana kacang seperti kacang tanah, kacang almond, dan kacang edamame mengandungi lemak sihat dan kaya dengan serat yang menjadikan anda kenyang lebih lama. Agar tidak berlebihan, anda boleh memasukkan 28 gram atau sebilangan kecil kacang dalam mangkuk kecil. Anda boleh memproses kacang dengan mendidih, mengukus (untuk kacang edamame), atau menambahkannya ke sup dan salad untuk dimakan ketika berdiet. (Baca juga: Kacang untuk Diet Harian yang Mudah )

3. Putih Telur

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda boleh makan putih telur untuk sarapan. Ini kerana putih telur tidak mempunyai kolesterol, rendah kalori, dan mengandung leucine , sebatian yang dapat mengatur protein otot dan membakar lemak badan. Kajian di Pusat Penyelidikan Bioperubatan Pennington Telah terbukti bahawa orang yang makan dua putih telur setiap pagi mempunyai lebih banyak tenaga dan menurunkan berat badan lebih banyak daripada mereka yang makan roti untuk sarapan.

4. Teh Hijau

Teh hijau banyak dimakan oleh orang yang sedang menjalani diet. Ini kerana teh hijau dianggap berkesan menurunkan berat badan dan membakar lemak. Tidak salah sebenarnya, kerana kajian yang diterbitkan dalam jurnal Fisiologi Tingkah Laku menyebutkan bahawa orang yang berdiet semasa minum teh hijau menurunkan berat badan lebih banyak daripada mereka yang tidak.

5. Yogurt

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Obesiti Antarabangsa Disebutkan bahawa pengambilan yogurt dapat menghidupkan mesin pembakar lemak di dalam badan. Itulah sebabnya pengambilan yogurt ketika berdiet dipercayai dapat mempercepat penurunan berat badan dan mengecilkan perut. Anda boleh menambah yogurt dalam menu diet harian. Tetapi pastikan yogurt yang anda pilih adalah yogurt rendah lemak dan rendah gula. Sekiranya anda mahu menambah topping pada yogurt, gunakan sebanyak mungkin topping rendah kalori seperti buah dan kacang.

Selain makanan yang dimakan, anda juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan ketika berdiet. Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan, ada baiknya segera berjumpa doktor. Agar tidak terganggu, anda boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , dan Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play. (Baca juga: Mahu langsing? Cuba Panduan Diet Keto )