Bersenam secara teratur dapat mengelakkan strok

, Jakarta - Strok adalah kecederaan otak yang disebabkan oleh penyumbatan aliran darah ke otak atau pendarahan di otak. Strok boleh menyebabkan anda mengalami komplikasi fizikal, mental dan emosi yang merangkumi kelemahan pada satu sisi badan, sakit sendi, kesukaran berjalan, kesukaran bercakap dan bahasa, masalah dengan ingatan atau tumpuan, dan lain-lain.

Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah strok? Latihan dapat membantu mencegah strok dengan membantu mengurangkan faktor risiko lain, termasuk tekanan darah tinggi dan kegemukan. Dalam garis panduan pencegahan strok terkini Persatuan Jantung Amerika n dan Persatuan Strok Amerika mengesyorkan melakukan sekurang-kurangnya 40 minit senaman aerobik sederhana hingga kuat 3 hingga 4 hari seminggu. Maklumat lebih lanjut mengenai senaman untuk mencegah strok boleh dibaca di sini!

Peraturan Sukan untuk Mencegah Strok

Penting untuk melakukan senaman secara berkala untuk meningkatkan kualiti kesihatan. Sebenarnya, senaman untuk mencegah strok tidak perlu melakukan jenis senaman tertentu secara berterusan. Anda boleh memulakan dengan melakukan aktiviti yang meningkatkan degupan jantung anda.

Baca juga: 5 Minit untuk Hidup Lebih Sihat

Bertujuan untuk aktif sekurang-kurangnya 2½ jam seminggu atau 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Mulakan dengan perlahan dan tingkatkan program senaman anda secara beransur-ansur. Latihan dengan intensiti rendah, jika dilakukan setiap hari, juga mempunyai beberapa manfaat kesihatan jangka panjang dan menurunkan risiko masalah jantung yang boleh menyebabkan strok.

Latihan dengan intensiti rendah mempunyai risiko kecederaan yang lebih rendah dan disyorkan untuk orang yang mempunyai masalah kesihatan yang lain. Beberapa aktiviti intensiti rendah adalah:

1. Berjalan.

2. Berkebun dan kerja halaman yang lain.

3. Melakukan kerja rumah.

4. Tarian.

Tidak seperti yang berlaku sekiranya anda mengalami strok, tanyakan kepada doktor anda apakah jenis dan tahap aktiviti yang selamat untuk dilakukan. Doktor anda mungkin mengesyorkan senaman sederhana hingga 1½ jam seminggu. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan aktif selama 30 minit sehari, 1 hingga 3 hari seminggu.

Baca juga: Dikatakan bahawa kardio berkesan menurunkan berat badan, benarkah?

Sekiranya anda mengikuti program pemulihan strok, pasukan pemulihan dapat membuat program latihan yang sesuai dengan keperluan anda. Maklumat lebih lanjut mengenai pemulihan strok boleh diminta kepada doktor melalui: . Perlukan perbincangan lebih lanjut dengan doktor? Buat janji temu melalui . Tidak ada barisan dan anda boleh memilih hospital yang berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Gaya hidup sihat

Selain bersenam, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat yang lain untuk mengelakkan strok. Diet yang sihat dapat membantu menurunkan tekanan darah, yang merupakan salah satu faktor risiko utama strok.

Berat badan berlebihan atau gemuk, makan terlalu banyak garam, dan makan kalium terlalu sedikit dapat meningkatkan tekanan darah. Garam meja bukanlah penyumbang garam terbesar dalam diet. Sebilangan besar garam dalam makanan seperti roti, daging, sandwic , sup, dan makanan olahan dan bungkusan lain adalah jenis yang harus dielakkan.

Baca juga: 4 Tabiat Harian Ini Membantu Menjaga Kesihatan Jantung

Sebaiknya makan makanan yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran kaya kalium, biji-bijian, produk tenusu rendah lemak, dan pengurangan lemak tepu untuk membantu mencegah strok.

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama untuk strok iskemia dan hemoragik. Tekanan darah, terutama tekanan darah sistolik, meningkat secara semula jadi seiring bertambahnya usia.

Selain mengamalkan tabiat makan yang sihat yang menekankan buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan daging tanpa lemak, ubat penurun kolesterol yang disebut statin dapat diresepkan untuk membantu mengurangkan risiko arteri tersumbat. Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, berbincanglah dengan doktor anda mengenai pengurusan dan jenis ubat yang harus anda ambil.

Rujukan:

Perubatan Michigan: Universiti Michigan. Diakses pada tahun 2021. Berolahraga untuk Mencegah Strok.
Healthlink BC. Diakses pada tahun 2021. Berolahraga untuk Mencegah Strok.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Melindungi Diri Anda Dari Strok.