Mempunyai Kesan Sampingan, Adakah Selamat Memakan Kefir Susu?

Jakarta - Adakah anda biasa dengan susu kefir? Susu ini adalah minuman probiotik yang mengandungi banyak bakteria baik. Contohnya, bakteria jenis Lactobacillus acidophilus dan Bifidobacterium bifidum. Menariknya, susu pekat ini mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Bermula dari asid folik, magnesium, fosforus, kalium, hingga pelbagai vitamin.

Susu yang disukai oleh masyarakat Timur Tengah mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh. Bermula dari meningkatkan sistem imun, kekuatan tulang, hingga detoksifikasi toksin dalam badan.

Namun, ada sesuatu yang mesti digarisbawahi. Walaupun mengandungi pelbagai nutrien, ternyata susu kefir juga boleh menyebabkan kesan sampingan untuk kesihatan. Lalu, apakah kesan sampingan susu kefir?

Baca juga: Mengandungi Probiotik, Inilah Khasiat Kefir Susu untuk Tubuh

Wanita hamil yang menghadapi masalah imun mesti berwaspada

Susu Kefir sebenarnya cukup selamat diminum oleh kanak-kanak. Namun, bagi ibu-ibu yang sedang hamil atau menyusu, anda harus berhati-hati. Sebabnya mudah, belum ada kajian lebih lanjut mengenai kesan dan keselamatan kefir susu dalam dua keadaan di atas.

Seperti yang dijelaskan di atas, walaupun susu kefir kaya dengan pelbagai nutrien penting, susu ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan susu kefir termasuk sembelit, kekejangan perut, hingga kembung setelah memakannya.

Selain wanita hamil atau menyusui, orang yang menghidap barah yang menjalani kemoterapi juga harus waspada. Kesan sampingan susu kefir juga dapat dialami oleh pesakit kemoterapi, terutama yang menghidap barah usus. Sebabnya, susu kefir dikhuatiri akan meningkatkan kesan sampingan dari rawatan. Bermula dari masalah perut dan usus, sariawan, mengantuk, berpeluh, dan keguguran rambut.

Kemudian, orang dengan keadaan perubatan tertentu yang melemahkan sistem kekebalan tubuh, seperti AIDS, juga perlu berhati-hati. Susu Kefir mengandungi bakteria baik. Walau bagaimanapun, orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah mungkin lebih cenderung untuk mengembangkan jangkitan dari bakteria atau ragi pada kefir susu.

Pengambilan ubat dan kefir susu, apakah kesannya?

Kesan sampingan kefir susu juga boleh berlaku apabila seseorang mengambil ubat tertentu. Terutama ubat-ubatan yang menekan sistem imun. Contohnya, basiliximab, azathioprine, dan siklosporin. Sebabnya, apabila susu kefir dimakan dan disertakan dengan ubat-ubatan di atas, ada risiko memburukkan lagi penyakit.

Selain itu, kefir susu tidak boleh dimakan bersama dengan ubat disfusiram, ubat yang menyokong terapi ketergantungan alkohol. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan mual, sakit kepala, dan muntah.

Baca juga: Mencegah Pelbagai Penyakit dengan Pengambilan Susu Kefir secara berkala

Terdapat Kesan Sampingan, Terdapat Juga Manfaat

Seperti yang dijelaskan di atas, susu kefir mempunyai pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Bermula dari kalsium, pelbagai vitamin, hingga asid folik. Lalu, apa kelebihan susu kefir untuk badan?

  • Kekuatan Tulang yang ditingkatkan

Susu Kafir kaya dengan kalsium. Nah, kalsium ini mampu meningkatkan kekuatan tulang dan mengelakkan risiko osteoporosis. Menariknya, susu kefir juga mengandungi vitamin K. Vitamin ini dipercayai berkesan meningkatkan metabolisme kalsium sekaligus menguatkan tulang.

  • Menguatkan Sistem Imun

Kefir susu kaya dengan probiotik. Nah, makanan atau minuman yang mengandungi banyak probiotik, dipercayai dapat menghilangkan bakteria yang menyebabkan jangkitan pada tubuh. Menurut beberapa kajian, probiotik juga dapat menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan.

  • Mengatasi Masalah Pencernaan

Susu Kefir boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi masalah pencernaan dan keluhan yang dirasakan. Macam mana boleh jadi? Susu ini kaya dengan probiotik yang dapat mengembalikan keseimbangan bakteria baik yang menjaga kesihatan usus. Bukan hanya itu, susu ini juga mengandungi antioksidan dan anti-radang. Kedua-dua perkara ini dapat membantu pemulihan dari masalah pencernaan atau gastrousus.

Kesimpulannya, walaupun susu kefir bersifat semula jadi dan kaya dengan nutrien, berhati-hatilah jika anda ingin memakannya dalam jangka masa panjang. Sebab susu ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan untuk kesihatan.

Oleh itu, cubalah bertanya kepada pakar pemakanan sebelum memutuskan untuk memasukkan susu kefir ke dalam menu harian anda. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Kefir.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Kefir.
WebMD. Vitamin & Makanan Tambahan. Diakses pada tahun 2020. Kefir.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kefir Baik untuk Saya?