Keputusan Maut, Ketahui Punca Enterokolitis Necrotizing

, Jakarta - Necrotizing enterocolitis (NEC) atau nekrotizing enterocolitis adalah istilah untuk keradangan yang berlaku di usus besar atau usus kecil. Biasanya penyakit ini dikaitkan dengan bayi yang dilahirkan sebelum waktunya yang diberi susu formula. Walau bagaimanapun, ini terbukti mungkin kerana pelbagai sebab.

Penyakit ini dicirikan oleh kerosakan sel usus yang teruk, mengakibatkan kebocoran usus. Sekiranya jangkitan tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kematian.

Keadaan ini biasanya berlaku pada dua minggu pertama selepas kelahiran, tetapi juga boleh berlaku selepas tiga bulan kelahiran. Banyak bayi selamat dari penyakit ini dan menjalani kehidupan yang sihat.

Sebenarnya, penyakit ini lebih kerap berlaku pada bayi dengan berat lahir kurang dari 1500 gram. Di samping itu, kadar kematian akibat NEC agak tinggi. Kira-kira 50 peratus bayi dengan berat lahir kurang dari 2000 gram yang mengalami NEC meninggal dunia.

Apakah Punca Utama?

Sebelum membincangkan penyebabnya, lebih baik jika anda mengetahui sistem pencernaan bayi yang baru lahir. Dalam keadaan normal, usus manusia mempunyai sejumlah bakteria baik. Kehadiran bakteria baik ini untuk melindungi usus daripada jangkitan bakteria dari luar.

Apabila kuman memasuki saluran pencernaan (misalnya dari makanan atau minuman yang tercemar) dan berpotensi merosakkan sel usus, bakteria yang baik berusaha melawan kuman ini supaya jangkitan usus dapat dicegah sebelum terjadi.

Walau bagaimanapun, pada kelahiran pramatang, usus bayi tidak berkembang sepenuhnya sehingga tidak banyak bakteria baik. Bakteria baik perlahan-lahan meningkat jumlahnya jika bayi diberi susu ibu secara eksklusif. Sekiranya bayi pramatang mendapat susu formula yang dicemari kuman, kuman memasuki saluran pencernaan dan menjangkiti usus, akhirnya merosakkan sel-sel usus.

Kekurangan oksigen semasa bersalin yang sukar disyaki menjadi penyebab bayi mengalami penyakit ini. Usus akan lemah jika terdapat kekurangan oksigen dan bekalan darah, sehingga masuknya bakteria ke dalam usus yang menyebabkan kerosakan tisu usus.

Baca juga: Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan Bayi

Gejala Enterocolitis Necrotizing

Gejala yang muncul pada bayi dengan enterocolitis nekrotik atau enterocolitis nekrotik termasuk:

 • Perut membesar dengan perubahan warna.

 • Muntah berwarna hijau.

 • Lemah.

 • Tidak mahu menyusu.

 • Cirit-birit.

 • Demam.

 • Najis berdarah.

Cara Mengatasi Enterokolitis Nekrotik

Rawatan penyakit ini boleh berbeza-beza dan bergantung kepada faktor-faktor, seperti usia, keparahan penyakit, dan keadaan kesihatan bayi. Doktor akan menasihati ibu supaya berhenti menyusu dan memberi nutrisi kepada bayi melalui IV. Antibiotik diberikan untuk melawan jangkitan. Sekiranya bayi sukar bernafas kerana perut membengkak, oksigen tambahan akan diberikan. Semasa pemberian ubat, bayi dipantau dengan teliti. Doktor akan melakukan ujian darah dan sinar-X perut secara rutin untuk memastikan keadaan bayi tidak bertambah buruk.

Pada bayi dengan enterokolitis nekrotik yang teruk seperti usus berlubang atau radang dinding perut, pakar bedah melakukan pembedahan untuk membuang tisu usus yang rosak. Saluran sementara akan dibuat di dinding perut (kolostomi atau ileostomi) sehingga radang usus bertambah baik dan usus dapat dilampirkan kembali.

Atasi Segera Untuk Mencegah Komplikasi

Penyakit ini mesti segera mendapat rawatan yang sesuai. Kerana beberapa komplikasi serius mungkin dialami oleh bayi. Beberapa komplikasi yang berlaku termasuk:

 • Disfungsi hati.

 • Sindrom usus pendek disebabkan oleh kawasan usus yang besar yang meradang, sehingga penyerapan nutrien terganggu.

 • Penyempitan usus.

 • Perforasi usus, yang merobek usus.

 • Peritonitis.

 • Sepsis.

Baca juga: Mitos Tentang Pencernaan dan Fakta Pencernaan Bayi

Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai enterokolitis nekrotik, yang cenderung menyerang bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai permohonannya. . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.