3 Cara Mengendalikan Kucing Haiwan Peliharaan yang Terkena Obesiti

, Jakarta - Obesiti, atau kelebihan berat badan, juga dapat terjadi pada kucing peliharaan. Berita buruk, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Kerana, seperti pada manusia, kegemukan pada kucing peliharaan juga dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan. Jadi, apakah penyakit yang boleh timbul kerana berat badan berlebihan pada kucing?

Kucing peliharaan dikatakan gemuk ketika beratnya jauh lebih tinggi daripada berat badan normal. Obesiti pada kucing boleh menyebabkan kucing kesayangan bernafas, mudah merasa letih, malas bergerak, kulit berminyak dan kelemumur, mengalami gangguan saluran kencing.

Baca juga: Vaksin Kucing Kegemaran, Berapa Umur Anda?

Mengenali Obesiti pada Kucing dan Cara Mengatasinya

Terdapat beberapa tanda dan gejala kegemukan pada kucing. Tanda pertama yang dapat dilihat adalah ukuran badan yang lebih besar dan berat badan yang lebih berat. Selain itu, kucing yang gemuk juga menunjukkan gejala kesukaran bernafas yang dicirikan oleh suara kuat ketika menghirup atau menghembus nafas.

Kucing yang gemuk juga cenderung merasa letih dengan lebih mudah dan menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur. Berat badan berlebihan pada kucing juga boleh menyebabkan kot dan kulit kucing menjadi lebih kotor dan berminyak. Ini berlaku kerana berat badan berlebihan menyebabkan kucing malas bergerak, malah melakukan sesuatu dandanan atau membersihkan diri.

Kucing gemuk juga terdedah kepada gangguan saluran kencing. Sebabnya, kucing yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung sukar berjongkok atau membersihkan duburnya sendiri. Lama kelamaan, kenaikan berat badan boleh menyebabkan kucing mengalami kesukaran membuang air besar dan mengalami jangkitan saluran kencing.

Jadi, bagaimana menangani kucing peliharaan yang gemuk? Sebenarnya tidak terlalu sukar, tetapi disarankan untuk berunding terlebih dahulu dengan doktor haiwan. Terutama jika kegemukan pada kucing peliharaan sudah teruk dan mencetuskan masalah kesihatan. Doktor haiwan anda akan membantu memberi anda nasihat dan petua terbaik untuk mengatasi masalah kegemukan pada kucing.

Baca juga: 4 Nutrien Penting untuk Makanan Kucing Angora

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bercakap dengan doktor haiwan dan meminta nasihat mengenai penurunan berat badan kucing. Dengan cara itu, risiko masalah kesihatan kerana berat badan berlebihan dapat dielakkan. Muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk membantu mengawal berat kucing peliharaan dan juga mengatasi kegemukan, termasuk:

1. Makanan Berkalori Rendah

Obesiti pada kucing boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, salah satunya adalah makan berlebihan. Oleh itu, cubalah menyediakan makanan rendah kalori untuk membantu mengawal berat badan kucing. Walau bagaimanapun, pastikan anda memerhatikan pengambilan nutrisi kucing anda. Untuk kekal sihat, pastikan memberi makan kucing anda dengan makanan yang kaya dengan nutrien tetapi rendah kalori.

2. Bergerak secara aktif

Selain mengawal makanan, menjaga berat badan kucing peliharaan juga dapat dilakukan dengan mengajaknya untuk aktif. Anda boleh membawa haiwan kesayangan anda berjalan-jalan di rumah atau bermain-main sehingga badannya bergerak lebih banyak.

3. Penimbangan Rutin

Berat badan secara berkala dapat membantu mengatasi masalah kegemukan. Kerana, ini dapat membantu menentukan kaedah diet, pengambilan makanan, dan aktiviti fizikal yang perlu diterapkan untuk mengawal berat kucing peliharaan.

Baca juga: 3 Cara Mencegah Bola Rambut di Kucing Haiwan Peliharaan

Kehilangan berat badan kucing peliharaan yang gemuk memang perlu. Walau bagaimanapun, ini harus dilakukan dengan perlahan. Jangan memaksa penurunan berat badan kucing secara drastik, kerana boleh mencetuskan kesan sampingan, salah satunya boleh menyebabkan kucing peliharaan mengalami penyakit lipidosis hepatik ( lemak hati ).

Rujukan:
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2020. Obesiti pada Kucing.
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Ciri-ciri Kucing yang Dipengaruhi oleh Obesiti dan Cara Mengatasinya.