Kesan Pendedahan Arsenik terhadap Kesihatan

, Jakarta - Arsenik hadir secara alami pada tingkat tinggi di air bawah tanah di sejumlah negara. Arsenik sangat toksik dalam bentuk bukan organiknya. Air tercemar yang digunakan untuk minum, penyediaan makanan, dan pengairan tanaman adalah ancaman terbesar bagi kesihatan awam dari arsenik.

Pendedahan jangka panjang terhadap arsenik dari air minuman dan makanan boleh menyebabkan barah dan luka pada kulit. Ia juga dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular dan diabetes. Pendedahan pada rahim dan awal kanak-kanak telah dikaitkan dengan kesan negatif terhadap perkembangan kognitif dan peningkatan kematian pada orang dewasa muda.

Tindakan yang paling penting dalam komuniti yang terjejas adalah pencegahan pendedahan arsenik selanjutnya dengan menyediakan bekalan air yang selamat. Arsenik adalah komponen semula jadi kerak bumi yang tersebar secara meluas ke seluruh persekitaran di udara, air dan tanah. Ia sangat toksik dalam bentuk bukan organiknya.

Baca juga: Menyebabkan Seseorang Boleh Diracun oleh Arsenik

Orang terdedah kepada arsenik anorganik yang tinggi melalui minum air yang tercemar, menggunakan air yang tercemar dalam penyediaan makanan dan pengairan tanaman, proses industri, makan makanan yang tercemar, dan merokok tembakau.

Pendedahan jangka panjang terhadap arsenik anorganik, terutamanya melalui air minum dan makanan, boleh menyebabkan keracunan arsenik kronik. Luka kulit dan barah kulit adalah kesan yang paling ketara.

Air Minum dan Makanan

Ancaman terbesar untuk kesihatan awam dari arsenik berasal dari air bawah tanah yang tercemar. Arsenik anorganik secara semula jadi terdapat pada paras tinggi di air bawah tanah sejumlah negara, termasuk Argentina, Bangladesh, Chile, China, India, Mexico, dan Amerika Syarikat. Air minum, tanaman yang diairi dengan air yang tercemar, dan makanan yang disiapkan dengan air yang tercemar adalah sumber pendedahan.

Ikan, kerang, daging, unggas, produk tenusu, dan bijirin juga dapat menjadi sumber arsenik makanan, walaupun paparan makanan ini pada umumnya jauh lebih rendah daripada paparan melalui air bawah tanah yang tercemar. Dalam makanan laut, arsenik terutamanya terdapat dalam bentuk organiknya yang kurang toksik.

Baca juga: Mengunjungi Negara Ini, Waspadalah terhadap Keracunan Arsenik

Proses Industri

Arsenik digunakan secara industri sebagai agen paduan, serta dalam pemrosesan kaca, pigmen, tekstil, kertas, pelekat logam, bahan pengawet kayu dan peluru. Arsenik juga digunakan dalam proses penyamakan dan hingga tahap tertentu, dalam racun perosak, bahan tambahan makanan dan farmasi.

Tembakau

Orang yang merokok tembakau juga boleh terdedah kepada kandungan arsenik organik tembakau kerana tanaman tembakau boleh mengambil arsenik yang terdapat secara semula jadi di dalam tanah. Juga pada masa lalu, potensi peningkatan pendedahan arsenik jauh lebih besar apabila tanaman tembakau sebelumnya dirawat dengan racun serangga arsenik plumbum.

Kesan Kesihatan

Arsenik bukan organik adalah karsinogen yang disahkan dan bahan cemar kimia yang paling ketara dalam air minuman di peringkat global. Arsenik juga boleh berlaku dalam bentuk organik. Sebatian arsenik bukan organik (seperti yang terdapat di dalam air) sangat toksik, sementara sebatian arsenik organik (seperti yang terdapat dalam makanan laut) kurang berbahaya bagi kesihatan.

Baca juga: Keracunan yang Berakibat Fatal dan Arsenik Boleh Menyebabkan Kerosakan Jantung

Kesan Akut

Gejala segera keracunan arsenik akut termasuk muntah, sakit perut, dan cirit-birit. Ini diikuti oleh rasa mati rasa dan kesemutan pada bahagian ekstrem, kekejangan otot, dan kematian dalam kes-kes yang melampau.

Kesan jangka panjang

Gejala pertama pendedahan jangka panjang terhadap arsenik anorganik tahap tinggi (contohnya, melalui air minum dan makanan) biasanya diperhatikan pada kulit, dan merangkumi perubahan pigmentasi, luka kulit, dan tompok keras di telapak tangan dan tapak kaki. Ia berlaku selepas pendedahan minimum selama lima tahun dan mungkin merupakan pendahulu kepada barah kulit.

Selain barah kulit, pendedahan jangka panjang terhadap arsenik juga boleh menyebabkan barah pundi kencing dan paru-paru. Kesan buruk kesihatan lain yang mungkin berkaitan dengan penggunaan arsenik anorganik jangka panjang termasuk kesan perkembangan, diabetes, penyakit paru-paru, dan penyakit kardiovaskular. Arsenik juga dikaitkan dengan hasil kehamilan yang buruk dan kematian bayi, kesan terhadap kesihatan anak, dan pendedahan pada rahim dan pada awal kanak-kanak. Selain itu, ia dikaitkan dengan peningkatan kematian pada orang dewasa muda disebabkan oleh beberapa barah, penyakit paru-paru, serangan jantung, dan kegagalan buah pinggang. Banyak kajian menunjukkan kesan negatif pendedahan arsenik terhadap perkembangan kognitif, kecerdasan, dan ingatan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesan pendedahan arsenik pada kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .