Ketahui 3 Khasiat Ultrasound 4D untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Selama kehamilan, imbasan ultrasound adalah pemeriksaan biasa. Ultrasound juga terdiri dari pelbagai jenis, mulai dari 2 dimensi, 3 dimensi, hingga 4 dimensi terbaru. Dalam perbincangan ini, kita akan membincangkan lebih lanjut mengenai ultrasound 4 dimensi (4D). Apa faedahnya untuk wanita hamil?

Sama seperti kaedah ultrasound yang lain, ultrasound 4D menggunakan gelombang bunyi untuk menunjukkan keadaan kehamilan. Bermula dari keadaan rahim, bentuk janin, hingga gangguan yang berlaku di rahim. Walau bagaimanapun, teknologi dalam ultrasound 4D lebih canggih, untuk mendapatkan hasil imbasan yang lebih jelas. Berikut adalah beberapa kelebihan:

1. Mempersembahkan Gambar Bergerak Seperti Video

Ultrasound 4D mampu menampilkan gambar bergerak seperti video. Dengan cara itu, kita dapat melihat aktiviti janin dengan lebih jelas, seperti tersenyum, menguap, atau pergerakan lain. Bukan itu sahaja, kita juga dapat melihat bahagian badan janin dengan lebih jelas.

Baca juga: Ultrasound 2D, 3D dan 4D, apa bezanya?

2. Memudahkan doktor mengesan gangguan pada janin

Ultrasound 4D bukan sahaja membantu ibu bapa yang ingin tahu melihat bayinya, tetapi juga membantu pakar obstetrik dalam mengesan kemungkinan gangguan atau kelainan pada janin, serta keadaan organ janin. Ini tentu memudahkan doktor untuk segera mengambil langkah untuk menangani, sekiranya ada masalah.

3. Sebagai salah satu prosedur untuk mengesahkan diagnosis

Sebagai prosedur diagnostik, doktor boleh menggabungkan ultrasound 4D ini dengan beberapa prosedur perubatan lain, seperti amniosentesis atau pengambilan air ketuban, ujian darah, hormon, atau kromosom. Kaedah ini dilakukan untuk memastikan hasil diagnosis doktor mengenai keadaan wanita hamil dan janinnya, dan kemudian memberikan rawatan sesuai dengan keperluan mereka.

Baca juga: Mengapa Pemeriksaan Ultrasound 4D Perlu Dilakukan?

Prosedur Pemeriksaan Ultrasound 4D

Seperti prosedur ultrasound yang lain, ultrasound 4D dilakukan oleh doktor dengan menggunakan gel khas di atas perut. Gel ini berfungsi untuk membantu menghantar gelombang suara, sehingga gambar janin lebih mudah ditangkap.

Selepas itu, doktor akan melakukan imbasan dengan transduser yang digerakkan di sekitar perut untuk merakam aktiviti janin. Walaupun mereka telah menggunakan teknologi canggih, ada kemungkinan wanita hamil tidak dapat melihat bentuk janin ketika menggunakan ultrasound 4D. Kerana, hasil ultrasound ini juga ditentukan oleh beberapa faktor, salah satunya adalah kedudukan janin. Sekiranya wajah janin kembali ke perut, sudah tentu ia tidak akan dapat melihat wajahnya.

Selain kedudukan janin, hasil ultrasound 4D ini juga dipengaruhi oleh ketebalan lapisan perut ibu dan keadaan cairan ketuban di dalam rahim. Semakin tebal perut dan cecair amniotik yang semakin mendung, semakin sukar untuk mencatat aktiviti janin. Selagi ia digunakan mengikut prosedur, umumnya ultrasound 4D tidak akan membahayakan janin. Pastikan ibu hamil kerap berkonsultasi dengan pakar kandungan semasa kehamilan untuk memantau perkembangan janin dan juga keadaan ibu.

Baca juga: Kepentingan Ujian Ultrasound Semasa Kehamilan

Itulah sedikit penjelasan mengenai ultrasound, faedah, dan prosedur 4D. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!