Penjagaan Pergigian Semasa Berpuasa, Adakah Kesannya?

, Jakarta - Memasuki bulan puasa, tentu saja umat Islam harus mulai bersiap untuk menyesuaikan diri dengan diet baru. Sekiranya anda biasanya makan tiga kali sehari, semasa berpuasa anda hanya dibenarkan makan pada waktu subuh dan waktu rehat. Nah, perubahan diet ini boleh mempengaruhi kesihatan gigi dan mulut anda. Salah satu masalah pergigian dan mulut yang mesti dialami oleh orang yang berpuasa adalah nafas berbau.

Nafas berbau tidak dapat dielakkan dan akan hilang dengan sendirinya ketika kita makan makanan ketika berbuka puasa. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak dapat mengurangkan gejala bau mulut dan mengabaikan rawatan pergigian yang lain. Anda masih boleh melakukan rawatan gigi dan mulut semasa berpuasa. Adakah rawatan ini mempunyai kesan? Inilah penjelasannya.

Baca juga: 5 Tabiat Tidak Sihat Semasa Berpuasa

Adakah Rawatan Pergigian Semasa Berpuasa Mempunyai Kesan Tertentu?

Tidak sedikit orang Islam yang berpendapat bahawa rawatan pergigian dapat berbuka puasa. Terutama ketika kita pergi ke doktor gigi di mana doktor perlu memasukkan alat di mulut kita. Sebilangan orang malah cuba untuk tidak menelan air liur mereka sendiri dan mempunyai persepsi bahawa masuknya benda asing seperti berus gigi sahaja boleh berbuka puasa.

Andaian ini membuat sebilangan orang enggan berjumpa doktor atau bahkan mengamalkan kebersihan mulut sendiri ketika berpuasa. Walaupun pemeriksaan dan amalan kebersihan gigi tidak berbuka puasa. Lancarkan Jurnal Pergigian Umum Eropah, Rawatan gigi, seperti penskalaan, pemulihan, dan pengambilan tidak akan membatalkan puasa.

Oleh itu, anda tidak perlu risau, penjagaan gigi semasa berpuasa tidak akan memberi kesan khusus dan sebaliknya memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Sekiranya anda masih ragu-ragu mengenai perkara ini, anda boleh mengemukakan pertanyaan lebih lanjut dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh bertanya semua perkara yang berkaitan dengan penjagaan gigi dan mulut dan masalah kesihatan pergigian yang lain.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, ini adalah tanda anda perlu memeriksa gigi anda

Petua Penjagaan Gigi Semasa Berpuasa

Lancarkan Persatuan Distrofi Otot, Terdapat beberapa petua penjagaan gigi yang boleh dilakukan ketika berpuasa, iaitu:

  • Menyikat dan menggosok secara berkala
  • Gosok dan bersihkan gigi dengan bersih sebelum tidur pada waktu malam dan jangan lupa gosok gigi selepas sahur. Gosok gigi dua kali sehari sebenarnya cukup untuk mencegah pelbagai penyakit mulut.
  • Bagi anda yang wajib minum ubat, anda boleh mengambilnya di luar waktu puasa.

Baca juga: Diwajibkan ketika berpuasa, berikut adalah peraturan makan yang betul

Sekiranya anda diberi ubat yang mesti diambil pada waktu yang berlainan, seperti ubat untuk waktu pagi, petang, petang dan malam, anda harus berjumpa dengan doktor anda sekali lagi. Anda perlu berbincang dengan doktor anda sama ada ubat tersebut boleh diambil sekali atau bolehkah doktor menukar jenis ubat atau mengubah dosnya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

Jurnal Pergigian Am Eropah. Diakses pada tahun 2020. Pengurusan pesakit pergigian Muslim ketika berpuasa.

Persatuan Distrofi Otot. Diakses pada tahun 2020. Petua untuk Penjagaan Gigi semasa Puasa.