Mengalami Kehabisan Sendi, Rawatan Rumah Ini Boleh Dilakukan

Jakarta - Dislokasi sendi berlaku kerana tekanan yang tinggi pada ligamen, menyebabkan hujung kedua tulang yang bersambung terpisah. Ligamen adalah jalur fibrosa tisu fleksibel yang menghubungkan pelbagai jenis tulang dan berfungsi untuk menyatukan tulang pada sendi. Tekanan yang kuat pada ligamen sendi boleh menyebabkan hujung tulang keluar sebahagian atau sepenuhnya dari soket ligamen.

Baca juga: Mengapakah Sendi Boleh Terkena Kehelan?

Dislokasi sendi cenderung berlaku kerana latihan berlebihan, kemalangan jalan raya, dan jatuh. Gejala biasanya merangkumi sakit pada sendi disertai dengan pembengkakan dan kemerahan. Dalam beberapa kes, dislokasi sendi menyebabkan mati rasa atau mati rasa di kawasan sendi terkehel.

Rawatan Sendiri Dislokasi Sendi

Aktiviti harian sering mencetuskan kehelan sendi. Sekiranya anda mengalami kehelan sendi, berikut adalah rawatan diri yang boleh dilakukan sebagai pertolongan cemas.

  • Rehatkan sendi anda (rehat). Hentikan segera aktiviti yang sedang dilakukan. Elakkan mengangkat berat dan lengan sehingga keadaan bertambah baik.

  • Kompres Ais (ais). Balut ais dalam tuala, kemudian sapukan pada sendi yang terkelupas selama 15-20 minit 3-4 kali sehari. Setelah rasa sakit dan bengkak mulai mereda, gunakan tuala yang direndam dalam air suam untuk memampatkan. Kompres hangat selama 20 minit. Tujuannya adalah untuk merehatkan otot badan yang tegang.

  • Pembalut kawasan sendi terkompresi (pemampatan). Elakkan terlalu ketat ketika meregang atau menggunakan pembalut kerana berpotensi menyebabkan masalah peredaran darah, yang ditandai dengan rasa mati rasa, kesemutan, dan sakit yang teruk. Balutkan kawasan sendi yang cedera dan lakukan selama 24 jam selepas kejadian. Sekiranya berlaku kecederaan pendarahan, pemampatan membantu menghentikan pendarahan.

  • Menaikkan sendi yang terkehel ( ketinggian), sekurang-kurangnya 15-25 sentimeter di atas paras jantung. Lakukan peningkatan sehingga pembengkakan hilang. Prosedur ini bertujuan untuk mengeluarkan cecair keluar dari kawasan pembengkakan dan mengembalikan darah dari kawasan yang cedera ke jantung.

Baca juga: Banyak Atlet Lakukan, Adakah Kompres Ais Berkesan Untuk Mengatasi Kehilangan Sendi?

Penjagaan diri di atas dikenali sebagai kaedah "RICE". Sekiranya kehelan sendi tidak bertambah baik, berikut adalah pilihan rawatan lain yang boleh dilakukan.

  • Ambil ubat penahan sakit seperti parasetamol. Ini berfungsi untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh kehelan sendi.

  • Manipulasi atau penempatan semula. Doktor akan memanipulasi atau mengembalikan sendi ke kedudukan semula. Tetapi sebelum itu, diberikan relaksan otot, penenang, atau anestetik untuk merehatkan otot dan mengurangkan kesakitan semasa prosedur.

  • Imobilisasi. Setelah sendi kembali normal, imobilisasi (pemasangan alat sokongan) dilakukan untuk mengelakkan sendi bergerak sehingga sembuh sepenuhnya. Tempoh sokongan bergantung kepada keparahan kehelan sendi.

  • Pembedahan (pembedahan). Prosedur ini dilakukan oleh doktor ortopedik sekiranya dislokasi sendi berulang kali dan tisu sokongan di sekitar sendi lemah. Tujuannya adalah untuk memperbaiki kedudukan sendi dan mengetatkan tisu sokongan yang lemah atau koyak. Orang yang mengalami dislokasi sendi juga memerlukan pembedahan sekiranya mengalami kerosakan pada saraf atau saluran darah.

  • Pemulihan, adalah peringkat akhir rawatan. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kekuatan sendi dan mengembalikan gerakan pergerakan sendi.

Baca juga: 5 Rawatan Perubatan Dislokasi Sendi

Itulah rawatan diri dislokasi bersama yang boleh dicuba. Sekiranya anda mengalami kecederaan dan anda merasa sakit pada sendi anda, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!