5 Petua untuk Memelihara Keharmonian Rumah Tangga Semasa PSBB

, Jakarta - Dalam tempoh PSBB kerana COVID-19, sudah tentu ramai di antara anda yang bekerja dari rumah atau bekerja dari rumah bekerja dari rumah (WFH) untuk mencegah penyebaran virus korona. Sebabnya, WFH dan tempoh PSBB mempunyai kesan kegembiraan atau kesedihan, terutama bagi pasangan yang sudah berkahwin. Tempoh PSBB ini "memaksa" setiap pasangan suami isteri untuk terus berlalu di rumah.

Bahagian "suka" mungkin terasa di awal PSBB, ketika suami dan isteri banyak menghabiskan masa bersama di rumah. Setelah sekian lama mempunyai waktu sibuk dan hari kerja masing-masing. Walau bagaimanapun, saling berpindah rumah dari masa ke masa juga boleh menyebabkan kesedihan. Pasti ada pertengkaran atau pergaduhan kecil hingga besar yang timbul. Oleh itu, anda harus mengetahui petua untuk menjaga keharmonian rumah tangga dalam tempoh PSBB.

Baca juga: 5 Petua untuk Melawan Kebosanan dalam Perkahwinan

Mengekalkan Keharmonian Rumah Tangga Semasa PSBB

Menghabiskan hari demi hari di tempat yang sama, boleh membuatkan pasangan suami isteri menjadi bosan. Walaupun anda dan pasangan sebelum ini harmoni dan saling merindui, mungkin ada pertengkaran atau hujah kerana kehilangan kesedaran tentang masa.

Perasaan monoton dan menghadapi ketidakpastian dalam dunia masa kini boleh menyebabkan perasaan mati rasa. Sudah tentu, anda dan pasangan anda tidak mahu mempertaruhkan keharmonian rumah tangga dalam tempoh PSBB ini. Untuk menjaga keharmonian rumah tangga, cubalah lakukan beberapa petua berikut:

  • Tetapkan Masa Bekerja Berkesan Mungkin

Sekiranya anda dan pasangan bekerja dari rumah, adalah idea yang baik untuk menetapkan had waktu bekerja dan masa yang anda habiskan bersama. Sama ada dengan menyamakan waktu kerja dengan ketika bekerja di pejabat, atau menjadikan waktu kerja lebih berkesan dan berdisiplin sehingga waktu yang lain dapat digunakan untuk keluarga,

Harap maklum, WFH dalam tempoh PSBB cukup terdedah untuk membuat anda "lemas" dalam pekerjaan. Had pada waktu bekerja, waktu rehat, waktu cuti kerja, dan cuti kadang-kadang tidak lagi kelihatan. Oleh itu, pastikan anda dan pasangan anda dapat menguruskan masa kerja dengan berkesan.

  • Rancang Menyegarkan Cara Selamat pada Hari Cuti

Mungkin sebelum COVID-19 anda, pasangan, dan anak-anak anda dapat dengan bebas merancang percutian ke kawasan rekreasi. Semasa PSBB, anda dan pasangan memerlukan beberapa perubahan dan kebiasaan untuk tinggal di rumah.

Sekiranya keadaan memungkinkan, anda dan pasangan boleh berjalan-jalan atau bersenam di sekitar rumah, misalnya ke tempat terbuka seperti taman. Namun, jangan lupa untuk mematuhi protokol kesihatan, OK!

Baca juga: Cara Membina Ikatan Keluarga yang Harmoni

  • Bermain dengan Kanak-kanak

Anak-anak yang terpencil di rumah semasa pandemi mengalami dimensi kebersamaan keluarga yang lain. Terutama apabila anak-anak melihat salah satu atau kedua ibu bapa bekerja di rumah dan tidak mempunyai masa untuk bermain dengan anak kecil mereka.

Walau bagaimanapun, waktu bermain dengan anak-anak boleh berlaku sekiranya anda dan pasangan anda berkesan dalam menggunakan waktu kerja. Luangkan masa di tengah-tengah waktu bekerja untuk masih dapat berinteraksi dengan anak-anak. Sementara pada hari cuti, luangkan masa sepenuhnya untuk bermain dengan anak-anak.

  • Amalkan Bersyukur

Mungkin terdengar klise, tetapi dalam masa-masa sukar ini, mengingat apa yang harus disyukuri dapat menghilangkan ketegangan dan kegelisahan. Bercakap tentang apa yang anda syukuri dan hargai antara satu sama lain.

Walaupun anda tahu bahawa anda menghargai pasangan anda, mungkin pasangan anda tidak menerimanya. Beritahu pasangan anda betapa anda menghargainya dapat membantu menenangkan saraf satu sama lain.

  • Ketawa Bersama Sekerap Mungkin

Kongsi jenaka lucu, sama ada secara peribadi atau hantar pautan ke meme lucu dari media sosial. Jangan merasa seperti anda tidak boleh ketawa pada waktu seperti ini. Ketawa telah terbukti bermanfaat untuk menghilangkan tekanan.

Baca juga: Hanya Memerlukan Ini Untuk Hubungan Sihat dan Berkekalan Dengan Pasangan Anda

Situasi pandemik semasa seharusnya menjadi peluang bagi anda dan pasangan anda untuk saling mengenali dengan lebih baik. Mempelajari lebih banyak mengenai pasangan anda membantu membina keakraban dan mewujudkan asas rumah yang lebih kuat.

Yang paling penting, anda dan pasangan mesti menjaga kesihatan masing-masing agar tidak dijangkiti virus korona. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan COVID-19, segera berjumpa doktor melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjaga Hubungan Anda Sihat Semasa Wabak Coronavirus
Ibu bapa Taman Cerun. Diakses pada tahun 2020. Petua Hubungan untuk Mengekalkan Keharmonian Semasa COVID-19