Wanita hamil mesti menjalani ujian darah, mengapa?

Jakarta - Pemeriksaan kesihatan rutin bagi wanita hamil adalah satu perkara yang mesti dan mesti dilakukan. Salah satunya adalah ujian darah. Mengapa itu penting?

Ujian darah yang dilakukan pada wanita hamil bertujuan untuk mengetahui keadaan kesihatan umum dan menyeluruh wanita hamil dan janin. Biasanya pemeriksaan akan dimulakan ketika usia kehamilan memasuki usia 15-20 minggu. Salah satu ujian yang paling biasa adalah AFP (alpha fetoprotein). Tahap AFP dipantau untuk memastikan bahawa saraf tunjang janin tidak terganggu.

Di samping itu, ujian darah yang kerap dilakukan semasa kehamilan dapat mencegah masalah kesihatan yang lebih besar. Mengesan kemungkinan penyakit atau jangkitan seawal mungkin dapat membantu menentukan rawatan terbaik agar masalah tersebut tidak membahayakan ibu atau janin. Oleh itu, pemeriksaan apa yang penting semasa mengandung?

  1. Pemeriksaan Darah Seluruh

Pemeriksaan darah secara menyeluruh dapat membantu menentukan tahap sel darah dalam tubuh wanita hamil. Melalui ujian ini, ibu akan mengetahui sama ada bilangan sel darah merah cukup normal atau terlalu sedikit. Sel darah merah rendah boleh menjadi gejala awal anemia.

Di samping itu, ujian darah menyeluruh juga akan menunjukkan jumlah darah putih dan platelet di dalam badan. Sekiranya bilangan sel ini meningkat, ada kemungkinan ibu mengalami jangkitan. Pemeriksaan juga akan melihat tahap zat besi dan nutrien lain di dalam badan. Adakah terdapat kecenderungan untuk ibu kekurangan zat makanan atau tidak?

  1. Tahap Gula Darah

Wanita hamil juga harus memeriksa kadar gula darah mereka secara berkala. Pemeriksaan ini penting untuk mencegah perkembangan diabetes. Kerana wanita hamil biasanya lebih mudah terkena pelbagai jenis penyakit.

Lebih-lebih lagi, semasa mengandung, ibu biasanya mempunyai selera makan yang cukup tinggi, termasuk makanan manis yang mengandungi banyak gula. Jenis makanan ini telah lama dikenali sebagai pencetus diabetes.

  1. Kumpulan darah

Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengetahui sama ada ibu mempunyai golongan darah A, B, AB, atau O. Ujian kumpulan darah hanya dilakukan sekali. Setelah mengetahui jenis darah anda, biasanya akan memudahkan anda untuk segera membantu sekiranya suatu hari ibu memerlukan penderma.

Selain itu, pemeriksaan ini juga dilakukan untuk melihat antibodi rhesus. Melalui pemeriksaan, akan diketahui sama ada semasa kehamilan terdapat kemungkinan antibodi rhesus yang dapat memberi kesan pada janin, iaitu ibu negatif rhesus membawa bayi rhesus positif.

  1. Ujian HIV

HIV adalah virus yang boleh menyebabkan AIDS. Ada kemungkinan jangkitan HIV yang dialami oleh wanita hamil dapat menembusi janin. Penularan boleh berlaku semasa kehamilan, melahirkan anak atau semasa penyusuan. Atas sebab ini, penting untuk menjalani ujian HIV seawal mungkin.

Biasanya ujian HIV akan ditawarkan oleh pekerja kesihatan kepada wanita hamil yang berpotensi. Seperti ibu dengan tingkah laku seksual yang berisiko atau aduan jangkitan. Sekiranya HIV dijumpai, rawatan perubatan akan dilakukan untuk mengurangkan risiko penularan virus dari ibu ke janin sebanyak mungkin.

  1. Hepatitis B dan C

Tidak seperti HIV, virus Hepatitis B dan C juga dapat menular dari ibu ke janin semasa kehamilan. Virus ini adalah penyebab penyakit hati atau hati yang serius. Bayi yang dijangkiti virus ini mempunyai risiko jangkitan dan penyakit hati jangka panjang yang sangat tinggi.

Apabila seorang ibu diketahui dijangkiti virus ini, kehamilannya biasanya akan dipantau oleh pakar. Bayi yang dilahirkan juga akan mendapat tindakan perubatan yang sama untuk memastikan dia baik-baik saja dan berkembang dengan baik.

Melihat betapa pentingnya mengetahui keadaan ibu semasa mengandung, pastikan anda selalu berhubung dengan doktor sebagai pertolongan cemas ketika menemui keanehan. Ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Membeli produk kesihatan sangat mudah di . Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play.