Mempunyai sejarah penyakit jantung, adakah selamat mendaki gunung?

“Seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung sering takut melakukan aktiviti berat, termasuk mendaki gunung. Sebenarnya, aktiviti ini sangat baik untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Sebenarnya, pemilik sejarah penyakit jantung boleh naik gunung selagi dia memperhatikan beberapa hal sebelumnya. "

, Jakarta - Mendaki gunung adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan. Selain sihat, aktiviti ini juga dapat menghilangkan keletihan dari aktiviti harian yang dirasakan selama ini. Walaupun begitu, adakah seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung boleh mendaki gunung? Dapatkan jawapannya di sini!

Seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung boleh mendaki gunung

Kegiatan mendaki gunung biasanya ditandai dengan latihan yang berat yang persekitarannya dapat menyebabkan penurunan tekanan udara, suhu, dan kelembapan. Ini mencetuskan tindak balas dalam badan yang mempengaruhi pernafasan dan kardiovaskular. Ketinggian lebih dari 2,500 meter boleh mempengaruhi prestasi jantung.

Baca juga: Petua Kesihatan sebelum Mencuba Mendaki Gunung

Sesungguhnya, penurunan oksigen yang ada dapat merangsang kadar pernafasan yang lebih tinggi, menyebabkan jantung berdegup lebih cepat dan menyebabkan tekanan darah meningkat. Sekiranya tidak diperiksa, tekanan yang lebih besar pada sistem kardiovaskular berlaku dan boleh membahayakan.

Oleh itu, seseorang yang menderita penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung atau serangan jantung harus berhati-hati ketika mendaki gunung.

Namun, bolehkah seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung naik ke gunung?

Sebenarnya, seseorang yang tidak mempunyai penyakit jantung yang sangat serius boleh naik gunung. Ia dibenarkan melakukan aktiviti ini selagi mengikut panduan yang diberikan oleh doktor untuk menyesuaikan keseluruhan status kesihatan. Sebelum pergi ke gunung, ada baiknya berjumpa doktor.

Di samping itu, pakar juga mengesyorkan seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung agar tidak melebihi ketinggian tertentu. Bagi seseorang yang mempunyai penyakit jantung koroner ringan, had ketinggian yang dapat dicapai adalah 4,200 meter. Sementara itu, seseorang dengan penyakit jantung sederhana hanya boleh mencapai ketinggian maksimum 2.500 meter. Sekiranya penyakit jantung teruk, tidak digalakkan mendaki gunung.

Juga pastikan untuk terus minum ubat mengikut rutin anda. Ubat dapat menurunkan tekanan darah yang mempunyai kesan diuretik untuk membuang garam dan air yang berlebihan dalam darah. Ia mampu mengurangkan jumlah darah dan menurunkan tekanan darah.

Baca juga: 5 Manfaat Mendaki Gunung untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Namun, disarankan untuk berhati-hati dalam pengambilan ubat ketika berada di pergunungan kerana aktiviti yang meningkat dan badan mengeluarkan lebih banyak wap. Ini menjadikan badan kehilangan lebih banyak cecair dan meningkatkan risiko dehidrasi yang tentunya berbahaya ketika berada di pergunungan.

Sekiranya anda mengikuti semua cadangan yang diberikan oleh doktor, pendakian gunung dapat memberi kesan positif terhadap penyakit yang ada, seperti memperlambatnya dan menghentikannya sama sekali.

Harus diingat bahawa pendakian gunung memberi kesan positif terhadap kesejahteraan psikologi seseorang yang menderita penyakit kardiovaskular, sehingga mereka lebih yakin.

Sekiranya anda merasa ragu-ragu untuk mendaki gunung kerana anda mempunyai sejarah penyakit jantung, ada baiknya anda memeriksa keadaan anda dan berbincang dengan doktor anda. Dengan cara itu, anda akan lebih memahami faedah dan risiko yang mungkin berlaku. Ini dapat memberikan pengalaman istimewa yang belum pernah dilakukan sebelumnya.

Baca juga: Kenali Gejala Penyakit Jantung Koronari

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan kelayakan untuk mendaki gunung jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung. Dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam berinteraksi dengan pakar perubatan dapat dilakukan dengan penggunaan telefon pintar dalam tangan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Penyelidikan Eurac. Diakses pada tahun 2021. Perjalanan ke pergunungan walaupun mengalami sakit jantung?
UIAA. Diakses pada tahun 2021. Kegiatan Gunung untuk Orang yang Mempunyai Keadaan Kardiovaskular yang Ada.