Sebab-Sebab Orang Kesukaran Berhenti Merokok

, Jakarta - Tidak semua orang boleh berhenti merokok dengan mudah. Bukan hanya kerana alasan niat, malah ada beberapa perkara yang boleh menjadikannya lebih sukar untuk dilakukan. Walaupun pada orang yang berniat, masih ada kemungkinan gagal untuk keluar dari kebiasaan yang satu ini. Jadi, apa sebenarnya yang menyukarkan seseorang untuk berhenti merokok?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa Indonesia adalah negara ketiga dengan jumlah perokok terbesar di dunia. Sudah tentu kedudukannya bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Sebabnya, hampir tidak ada faedah yang dapat diperoleh daripada merokok. Selain berbahaya dan memberi kesan kepada kesihatan, sebenarnya tabiat ini juga boleh memberi kesan buruk dari segi kesihatan.

Baca juga: Dapatkan 5 Perkara Ini Sekiranya Anda Berhenti Merokok

Tabiat merokok sering disebut sebagai pencetus masalah kesihatan, salah satunya adalah barah paru-paru. Bukan hanya itu, menjadi perokok aktif dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan di hampir semua bahagian tubuh, dari jantung, ginjal, saluran darah, kesihatan pembiakan, tulang, otak, hingga paru-paru.

Walaupun banyak perokok sudah mengetahui kesannya, sebenarnya untuk berhenti merokok bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Salah satu penyebab utama ini adalah "keselesaan" yang diberikan oleh nikotin dalam rokok. Apabila seseorang berhenti merokok, ini bermakna dia berhenti mendapat perasaan selesa. Rokok mempunyai sifat ketagihan dan merangsang hormon dopamin yang menyebabkan rasa selesa bagi perokok.

Bukan hanya itu, orang yang sudah berhenti merokok dengan mudah dapat kembali aktif merokok. Ternyata ini berkaitan dengan kerentanan tubuh terhadap paparan bahan dalam rokok yang biasanya diterima. Apabila anda kehilangannya, badan akan merasa "dahaga" dan selalu ingin mendapatkan kembali rasa selesa itu. Ini menjadikan seseorang terdedah kepada merokok lagi.

Selain itu, menghisap rokok dikatakan menghasilkan neurotransmitter dalam bentuk bahan kimia yang memberi kesan pada tubuh seseorang. Sebatian kimia ini mempunyai pelbagai kesan pada tubuh, mulai dari mengurangkan tekanan, menekan selera makan, hingga memberi tubuh rasa sihat. Orang yang berhenti merokok biasanya akan menunjukkan gejala penarikan nikotin.

Baca juga: 7 Petua Berhenti Merokok

Umumnya, penarikan nikotin membuat seseorang merasa tidak selesa, menyebabkan gejala lain, seperti batuk, ketidakselesaan badan, sakit kepala, dan sukar tidur pada waktu malam. Gejala penarikan nikotin biasanya akan berlangsung dua minggu hingga 12 minggu setelah pengambilan nikotin ke badan dihentikan.

Malangnya, tidak semua orang boleh "melewati" tempoh penarikan nikotin. Dalam beberapa kes, keadaan ini mungkin harus dirawat dengan bantuan pegawai perubatan untuk mengatasi kesan sampingan yang mungkin timbul akibat berhenti merokok. Berhenti merokok adalah sesuatu yang mesti dan harus dilakukan dengan segera, kerana kebiasaan yang satu ini terbukti memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Dalam satu batang rokok, sekurang-kurangnya terdapat hingga 6000 bahan kimia berbahaya. Dari semua kandungan dalam rokok, 60 hingga 70 peratus daripadanya adalah karsinogen atau menyebabkan barah. Oleh itu, berhenti dan menjauhi merokok harus dilakukan secepat mungkin.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Ketika Anak-Anak Kecil Merokok

Perlukan nasihat doktor dan bantuan perubatan untuk berhenti? Hubungi doktor di aplikasi hanya! Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!