Benarkah Daun Betel Dapat Mengatasi Masalah Mimisan pada Anak?

Jakarta - Mimisan pada anak adalah keadaan yang sering terjadi. Umumnya, mimisan pada kanak-kanak tidak disebabkan oleh masalah kesihatan yang serius, jadi kebanyakannya dirawat di rumah. Salah satu ubat rumah untuk mimisan yang sering digunakan di Indonesia adalah memasangkan lubang hidung dengan daun sirih. Namun, benarkah daun sirih dapat mengatasi masalah mimisan pada anak?

Mengubati mimisan pada anak menggunakan daun sirih masih dianggap berkesan, kerana dapat menghentikan pendarahan yang terjadi dengan cepat. Kemudian, adakah daun sirih benar-benar selamat digunakan untuk merawat mimisan pada anak? Baca penjelasannya selepas ini.

Baca juga: Wanita Hamil dengan Mimisan, Bahaya atau Tidak?

Daun sirih untuk mengatasi masalah mimisan pada kanak-kanak

Sebagai bahan semula jadi, daun sirih cenderung selamat digunakan pada anak-anak. Walau bagaimanapun, bukan hanya untuk menangani mimisan, kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Bali mengatakan bahawa ekstrak gel etanol yang diperoleh dari daun sirih juga dapat digunakan untuk mengurangkan pendarahan yang terjadi setelah pencabutan gigi susu pada anak-anak.

Daun sirih dapat mengatasi mimisan pada anak, dengan menghentikan pendarahan, kerana mengandung zat yang disebut tanin. Bahan ini bertindak sebagai agen pembekuan darah dengan mengecilkan saluran darah. Selain itu, tanin juga dapat mencetuskan pembentukan plag platelet yang berguna untuk menghentikan pendarahan. Namun, sebelum menggunakan daun sirih untuk merawat mimisan pada anak, anda perlu mencucinya terlebih dahulu, ya.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah 6 Tindakan Mudah Untuk Mengatasi Anak Dengan Hidung

Bagaimana jika Mimisan pada Kanak-kanak Sering Berlaku?

Umumnya, mimisan pada kanak-kanak disebabkan oleh udara kering, atau calar. Sekiranya keadaan ini kerap berlaku, ada beberapa langkah yang dapat anda lakukan selain menghentikannya dengan menggunakan daun sirih, untuk menjaga kelembapan rongga hidung, yaitu:

 • Semburkan larutan garam dengan lembut ke lubang hidung anak anda beberapa kali sehari.

 • Gunakan pelembap yang selamat untuk kanak-kanak, tekan perlahan-lahan di lubang hidung menggunakan jari atau kapas, dan jangan terlalu jauh ke dalam hidung.

 • Simpan kelembapan udara di dalam bilik kanak-kanak supaya tidak terlalu kering.

 • Potong kuku anak anda secara berkala agar tidak terlalu panjang. Kerana, ia boleh mencederakan rongga hidungnya ketika mengambil hidungnya.

Mimisan pada Kanak-kanak, Adakah Anda Memerlukan Rawatan Doktor?

Sekiranya mimisan anak anda tidak berhenti walaupun terdapat pelbagai rawatan di rumah, anda harus segera membawa anak itu ke doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, muat turun aplikasi sahaja untuk membuat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital.

Di samping itu, mimisan pada kanak-kanak juga memerlukan rawatan perubatan sekiranya:

 • Mimisan berlaku terlalu kerap.

 • Mimisan disertai dengan tanda-tanda lain seperti lebam.

 • Mimisan berlaku setelah anak mengambil ubat tertentu.

 • Mimisan masih berlaku 20 minit setelah diberi rawatan.

 • Mimisan berlaku setelah kanak-kanak mengalami kecederaan kepala atau demam.

 • Mimisan berlaku kerana patah hidung

 • Kanak-kanak itu kelihatan pucat dan lemah ketika mengalami mimisan.

 • Anak batuk atau muntah darah.

 • Kanak-kanak itu mempunyai sejarah gangguan darah.

Baca juga: Sekiranya mimisan adalah tanda penyakit serius

Setelah mengetahui lebih banyak mengenai menangani mimisan pada anak-anak, ibu bapa diharapkan tidak akan keliru lagi sekiranya keadaan ini berlaku pada anak kecil mereka. Sama ada menggunakan daun sirih atau dengan rawatan lain, pastikan anda melakukan rawatan secepat mungkin. Kerana, lebih cepat rawatan dijalankan, semakin baik untuk kesihatan si kecil.

Rujukan:
Jurnal Perubatan Bali. Diakses pada tahun 2020. Ekstrak gel daun sirih (Piper betle L.)
dengan berkesan memendekkan masa pendarahan selepas pencabutan gigi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mimisan pada Kanak-kanak.