Adakah benar pengambilan antibiotik semasa mengandung menyebabkan cerebral palsy?

, Jakarta - Wanita hamil biasanya akan diberi amaran oleh doktor untuk mengelakkan antibiotik, terutama pada trimester pertama. Kerana, beberapa jenis antibiotik berpotensi menyebabkan kelainan kongenital pada bayi baru lahir. Salah satu gangguan kongenital yang dikatakan disebabkan oleh bahaya antibiotik adalah cerebral palsy. Namun, adakah benar bahawa antibiotik semasa mengandung boleh menyebabkan cerebral palsy?

Mengambil antibiotik semasa mengandung semestinya sangat berhati-hati dan berdasarkan nasihat doktor. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang membuktikan hubungan antara pengambilan antibiotik semasa kehamilan dan cerebral palsy. Jangkitan yang dialami oleh wanita hamil boleh meningkatkan risiko cerebral palsy pada bayi, tetapi tidak pasti bahawa rawatan (pengambilan antibiotik) dapat menjadi penyebabnya.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Sekiranya Anda Mempunyai Cerebral Palsy

Cerebral palsy atau juga dikenali sebagai 'otak kelumpuhan' berlaku kerana gangguan perkembangan otak pada kanak-kanak. Keadaan ini secara amnya berlaku semasa kehamilan, tetapi juga boleh berlaku semasa melahirkan anak, atau beberapa tahun pertama setelah anak dilahirkan. Punca sebenar cerebral palsy belum diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berlaku kerana faktor berikut:

 • Perubahan gen.

 • Jangkitan semasa kehamilan yang menular ke janin. Seperti cacar air, rubela, sifilis, jangkitan toxoplasma, dan jangkitan sitomegalovirus.

 • Gangguan bekalan darah ke otak janin (strok janin).

 • Perbezaan kumpulan darah Rhesus antara ibu dan bayi.

 • Kembar atau lebih.

 • Berat bayi rendah semasa lahir, iaitu kurang dari 2.5 kilogram.

 • Kekurangan bekalan oksigen ke otak bayi (asfiksia) semasa bersalin.

 • Kelahiran pramatang, yang dilahirkan pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu.

 • Kelahiran sungsang, yang dilahirkan dengan kaki keluar terlebih dahulu.

 • Keradangan otak atau membran bayi.

 • Jaundis yang meracuni otak (kernicterus).

 • Kecederaan kepala yang teruk, misalnya akibat jatuh atau kemalangan.

Baca juga: Adakah Cerebral Palsy Mengehadkan Kecerdasan?

Peraturan untuk mengambil antibiotik semasa hamil

Walaupun kesannya menakutkan, antibiotik kadang-kadang diperlukan oleh wanita hamil untuk melawan jangkitan bakteria. Kerana pelbagai perubahan semula jadi semasa kehamilan dapat menjadikan tubuh wanita lebih mudah terkena jangkitan bakteria.

Sebenarnya, tidak semua jenis antibiotik berbahaya bagi wanita hamil. Melalui perundingan dan pemeriksaan, doktor dapat memilih jenis antibiotik yang selamat untuk ibu dan bayi. Nah, perbincangan dengan doktor juga boleh dilakukan dalam aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video , anda boleh bercakap secara langsung mengenai penggunaan antibiotik semasa mengandung dengan pakar sakit puan.

Kemudian, apabila doktor mengesyorkan ubat dan antibiotik, anda boleh memesan ubat secara langsung melalui aplikasi . Bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Baca juga: Lumpuh Otak aka Cerebral Palsy Boleh Dikenali Sejak Di Womb?

Tidak perlu takut menggunakan antibiotik selama kehamilan, selagi anda mengikuti preskripsi dan cadangan doktor, serta peraturan berikut:

 • Seboleh mungkin, elakkan penggunaan antibiotik pada trimester pertama kehamilan, yang merupakan tempoh pembentukan organ pada janin.

 • Gunakan antibiotik yang sudah mempunyai sejarah kesan penggunaan yang selamat.

 • Ambil ubat dengan dos efektif paling rendah.

 • Jangan mengambil antibiotik bersama ubat bebas atau jenis lain tanpa cadangan doktor kerana ada risiko mengurangkan keberkesanan atau bahkan meningkatkan kesan ubat tersebut.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Adakah selamat mengambil antibiotik semasa mengandung?
WebMD. Diakses 2019. Ubat semasa kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found