Ganggu Fungsi Otak, Kenali Gejala dan Punca Hipoksia

Jakarta - Manusia memerlukan oksigen untuk bernafas. Sekiranya bekalan oksigen dalam badan kurang atau disebut hipoksia, seseorang berisiko mengalami gejala yang mengancam nyawa. Oleh itu, apakah gejala hipoksia yang perlu diperhatikan? Mengapa hipoksia berlaku? Ini adalah fakta.

Baca juga: Inilah akibatnya sekiranya badan kekurangan oksigen

Kenali Gejala Hipoksia

Oksigen yang diperoleh dari persekitaran dibawa oleh darah dari paru-paru ke jantung. Kemudian, jantung mengepam darah kaya oksigen ke semua sel badan melalui saluran darah.

Dalam kes hipoksia, terdapat gangguan dalam sistem pengangkutan oksigen dari proses pernafasan sehingga oksigen digunakan oleh sel-sel tubuh. Apabila keadaan ini berlaku, gejala ini timbul:

 • Nafas menjadi pendek dan cepat.

 • Jantung berdegup lebih laju.

 • Warna kulit merah kebiruan atau terang (bergantung kepada penyebabnya)

 • Badan lemas.

 • Menjadi keliru atau bingung.

 • Berpeluh selalu.

 • Batuk.

 • Ia seperti tercekik.

 • Bunyi nafas (berdehit).

 • Kehilangan kesedaran untuk pengsan.

Baca juga: Inilah 6 Punca Seseorang Pingsan

Punca Hipoksia mengikut Jenis

1. Hipoksia Hipoksia

Berlaku apabila tahap oksigen di arteri menurun. Sebabnya ialah:

 • Seseorang berada dalam keadaan dengan tahap oksigen rendah. Contohnya, kebakaran, lemas, atau tempat tinggi.

 • Mengalami penyakit paru-paru, seperti asma, radang paru-paru, edema paru, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), barah paru-paru, pneumotoraks, dan apnea tidur.

 • Keadaan yang berhenti bernafas. Contohnya, kesan sampingan pengambilan ubat fentanyl.

2. Hypoxia Stagnan atau Hypoperfusion

Berlaku kerana aliran darah yang terganggu. Penyebabnya adalah masalah jantung (seperti bradikardia dan fibrilasi ventrikel) dan pemberhentian aliran darah arteri ke organ.

3. Hipoksia anemia

Terjadi apabila kemampuan darah membawa oksigen berkurang dalam kapasitas, sehingga darah kekurangan oksigen. Penyebabnya adalah keracunan anemia dan karbon monoksida (CO).

4. Hipoksia histotoksik

Berlaku kerana gangguan pada sel darah ketika menggunakan oksigen. Salah satu pencetus adalah keracunan sianida.

Hipoksia yang tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan pada sel, tisu, dan organ yang berpotensi mengancam nyawa. Selain itu, hipoksia yang dirawat dengan oksigen juga dapat menyebabkan komplikasi, terutama jika oksigen diberikan secara berlebihan. Komplikasi hipoksia termasuk katarak, vertigo, sawan, perubahan tingkah laku, dan radang paru-paru.

Bolehkah Hipoksia Dicegah?

Jawapannya adalah ya. Ini dilakukan dengan mengelakkan persekitaran yang dapat menurunkan kadar oksigen atau menggunakan oksigen tambahan dari silinder oksigen sebelum hipoksia muncul. Hipoksia kerana asma dapat dielakkan dengan mengambil ubat asma seperti yang disarankan oleh doktor. Terapi boleh dilakukan untuk membantu penghidap asma, sehingga mengurangkan risiko hipoksia.

Perkara lain yang boleh dilakukan untuk mencegah hipoksia adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Yaitu berhenti merokok, menghindari tempat yang dipenuhi asap (termasuk asap rokok), bersenam secara teratur, dan memakan makanan yang sihat.

Baca juga: Koma Boleh Berlaku Bertahun-Tahun, Mengapa?

Itulah gejala hipoksia yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan yang serupa dengan hipoksia, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!