Wanita Hamil Mengalami Penyakit Jantung, Perhatikan Perkara Ini

, Jakarta - Sekiranya ibu menghidap penyakit jantung, dia memerlukan penjagaan khas semasa mengandung. Kerana semasa kehamilan, perubahan berlaku pada jantung dan saluran darah. Perubahan ini akan memberi tekanan tambahan pada tubuh wanita dan memerlukan jantung untuk bekerja lebih keras.

Perubahan ini adalah perkara biasa, kerana ini adalah cara badan anda untuk membantu memastikan bayi anda mendapat cukup oksigen dan nutrien. Walau bagaimanapun, bagi ibu yang mempunyai masalah jantung, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

Baca juga: Bahaya Wanita Hamil Yang Mengalami SVT

Bagaimana Kehamilan Mempengaruhi Jantung

Kehamilan memberi tekanan pada jantung dan sistem peredaran darah. Semasa mengandung, jumlah darah akan meningkat 30 hingga 50 peratus untuk memberi makan bayi yang sedang membesar, jadi jantung mengepam lebih banyak darah setiap minit dan degupan jantung meningkat.

Melahirkan anak juga akan meningkatkan beban kerja jantung. Semasa bersalin, terutamanya semasa meneran, ibu akan mengalami perubahan aliran darah dan tekanan secara tiba-tiba. Ia memerlukan beberapa minggu selepas melahirkan agar tekanan pada jantung kembali ke tahap pra-kehamilan.

Risiko wanita hamil menghidap penyakit jantung bergantung pada sifat dan keparahan keadaan jantung. Berikut adalah gambaran keseluruhan setiap keadaan jantung:

  • Masalah Irama Jantung. Kelainan kecil pada irama jantung adalah perkara biasa semasa kehamilan. Mereka biasanya tidak perlu dibimbangkan. Sekiranya anda memerlukan rawatan untuk aritmia, kemungkinan besar anda akan diberi ubat, sama seperti anda tidak hamil.
  • Masalah Injap Jantung. Mempunyai injap jantung buatan atau tisu parut atau kecacatan jantung atau injap boleh meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan. Sekiranya injap tidak berfungsi dengan baik, ibu mungkin mengalami kesukaran untuk bertolak ansur dengan peningkatan aliran darah yang berlaku semasa kehamilan. Di samping itu, injap tiruan atau tidak normal membawa peningkatan risiko jangkitan jantung yang berpotensi mengancam nyawa pada lapisan jantung (endokarditis) dan injap jantung. Injap jantung buatan mekanikal juga menimbulkan risiko serius semasa kehamilan kerana perlunya menyesuaikan penggunaan pengencer darah, yang berpotensi untuk pembekuan (trombosis) katup jantung yang mengancam nyawa. Mengambil ubat penipisan darah juga dapat membahayakan bayi yang sedang berkembang.
  • Kegagalan jantung kongestif. Apabila jumlah darah meningkat, kegagalan jantung kongestif dapat bertambah buruk.
  • Kecacatan Jantung Kongenital. Bayi juga berisiko lebih tinggi untuk beberapa jenis kecacatan jantung. Ibu juga berisiko menghadapi masalah jantung yang berlaku semasa kehamilan dan kelahiran pramatang.

Keadaan jantung tertentu, terutamanya penyempitan injap mitral atau injap aorta, boleh menimbulkan risiko yang mengancam nyawa bagi ibu atau bayi. Bergantung pada keadaannya, beberapa keadaan jantung memerlukan rawatan besar, seperti pembedahan jantung, sebelum ibu berusaha hamil.

Kehamilan tidak digalakkan untuk wanita yang mempunyai sindrom Eisenmenger atau tekanan darah tinggi yang jarang diwarisi yang mempengaruhi arteri di paru-paru dan bahagian kanan jantung (hipertensi paru).

Baca juga: Cara Mengesan Sindrom Eisenmenger pada Wanita Hamil

Langkah-Langkah Mencegah Komplikasi Jantung Semasa Kehamilan

Sekiranya ibu diberi ubat, maka ubat ini boleh memberi kesan kepada bayi. Walau bagaimanapun, selalunya faedahnya melebihi risiko. Doktor biasanya akan menetapkan ubat paling selamat dengan dos yang paling sesuai. Ambil ubat seperti yang ditetapkan dan jangan berhenti mengambil ubat atau menyesuaikan dos sendiri.

Doktor juga akan terus memantau perkembangan bayi semasa mengandung. Pemeriksaan ultrasound rutin dapat digunakan untuk mengesan pertumbuhan bayi, dan ultrasound khas dapat digunakan untuk mengesan kelainan jantung janin.

Baca juga: Murmur jantung didengar semasa Pemeriksaan Kehamilan, Perhatikan Gejala PDA

Merawat diri anda adalah kaedah terbaik untuk menjaga bayi anda dan mencegah komplikasi jantung. Cara yang boleh dilakukan merangkumi:

  • Lawati penyedia perkhidmatan kesihatan secara berkala semasa mengandung. Anda juga boleh membuat janji temu di hospital dengan menggunakan jadi lebih mudah. Dengan cara ini, anda tidak perlu mengantre di hospital kerana anda hanya boleh tiba pada waktu pemeriksaan.
  • Ambil ubat seperti yang ditetapkan.
  • Dapatkan rehat yang banyak, anda boleh tidur siang setiap hari, dan pastikan untuk mengelakkan aktiviti fizikal yang berat.
  • Pantau kenaikan berat badan, dapatkan jumlah berat badan yang tepat menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Namun, berat badan yang terlalu banyak memberi tekanan pada jantung.
  • Mengatasi kegelisahan dengan mengetahui apa yang diharapkan semasa bersalin. Dengan cara ini anda dapat merasa lebih selesa.
  • Ketahui apa yang terlarang dan elakkan perkara seperti rokok, alkohol, kafein, dan dadah haram.
Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Wanita Hamil dengan Penyakit Jantung Perlu Penjagaan Khas.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Jantung & Kehamilan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Keadaan Jantung dan Kehamilan: Ketahui Risiko.