Tumit Retak? Ini adalah 4 Petua untuk Kelancaran

Jakarta - Kulit yang retak boleh menjadi satu perkara yang mengganggu penampilan anda dan membuat anda tidak selesa. Selain bibir dan siku, kulit yang retak juga sering dijumpai di bahagian bawah badan, iaitu tumit kaki. Selalunya kulit yang retak pada tumit berlaku kerana keadaan kulit yang terlalu kering. Apabila kulit terlalu kering, kemudian geseran terlalu banyak pada bahagian, maka kulit atau lapisan akan terbelah.

Selain itu, kulit tumit yang retak juga boleh terjadi disebabkan oleh perkara lain seperti berdiri terlalu lama, penjagaan yang salah, dan memilih kasut yang salah. Merendam kaki di dalam air yang terlalu lama juga boleh mencetuskan kulit retak di tumit.

Kulit tumit yang retak dapat sangat mengganggu penampilan kaki, bahkan memicu sakit hingga pendarahan. Tambahan, lama-kelamaan, biasanya keadaan kaki akan bertambah buruk. Kerana pada usia tua, bahagian-bahagian ini cenderung kehilangan lemak dan kulit akan digantikan oleh kapalan, yang merupakan bahagian yang muncul akibat penebalan yang terjadi pada kulit. Berita buruk, bahagian ini lebih terdedah kepada jangkitan.

Baca juga : Trik Mengatasi Masalah Kaki Retak

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mempunyai masalah ini, jangan risau. Ayuh, melawan tumit retak yang menjadikan kulit kembali licin dengan 4 cara ini!

1. Pelembap Yang Betul

Kulit tumit retak boleh terjadi kerana kulit terlalu kering. Nah, cara mengatasinya adalah dengan menggunakan pelembap kaki. Yang perlu diingat ialah, memilih pelembap kaki harus disesuaikan dengan keperluan anda dan tidak sembarangan.

Cuba pilih pelembap yang mengandungi asid laktik atau asid salisilik. Kandungannya berkesan untuk pengelupasan kulit dan membantu menipiskan kulit yang menebal. Dengan cara itu, kulit akan kembali lembut. Kandungannya juga akan mencegah kulit retak muncul kembali.

2. Rawatan dengan batu apung

Anda mungkin pernah mendengar jenis rawatan kaki menggunakan batu apung. Ternyata kaedah ini juga dapat digunakan untuk mengatasi masalah tumit retak, anda tahu! Gosokkan batu apung dengan lembut pada kulit yang dilembapkan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan ketebalan kulit yang keras atau berpori. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, pastikan untuk menggosok batu apung dengan lembut dan jangan berlebihan. Menggosok batu apung terlalu keras sebenarnya boleh memburukkan lagi masalah kulit. Juga, pastikan batu apung yang digunakan cukup bersih.

Baca juga : 5 Cara Mudah Menghilangkan Kalus

3. Ramuan Madu

Untuk mengatasi masalah tumit retak, rendam kaki anda dengan ramuan madu secara berkala. Madu adalah antiseptik yang dapat membantu menyembuhkan masalah kulit pada tumit. Cara menggunakannya cukup mudah.

Campurkan satu gelas madu ke dalam semangkuk air suam. Selepas itu, masukkan kaki dan rendam sebentar. Kemudian, gosokkan tumit dengan lembut pada kulit yang retak.

4. Pilih Kasut yang Betul

Salah satu pencetus tumit retak adalah memakai kasut yang salah. Baiklah, untuk itu, pastikan selalu memilih dan menggunakan kasut yang betul. Kasut dengan punggung tertutup cenderung lebih mampu melindungi kaki dari masalah kulit. Selain model kasut, perhatikan juga bahan dan tapak kaki yang digunakan untuk memastikan kaki anda selesa dan mengelakkan masalah.

Baca juga : Mana Yang Lebih Baik: Berlari dengan Alas Kaki atau Tidak?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.