Bulu Mata Melekat, Inilah Pertolongan Cemas untuk Entropion

, Jakarta - Bulu mata adalah bahagian penting dalam badan dan harus dijaga juga. Sekiranya terdapat gangguan pada bulu mata, kecantikannya akan hilang. Satu gangguan mata yang menyebabkan bulu mata masuk ke dalam disebut entropion. Keadaan entropion menyebabkan mata menjadi jengkel, merah, malah cedera.

Umumnya, entropion, juga dikenal sebagai penarikan balik kelopak mata, berlaku secara beransur-ansur dan mungkin tidak menyebabkan gejala pada peringkat awal. Lama kelamaan, setiap pergerakan mata menyebabkan sakit dan luka pada kornea mata.

Keadaan yang mengganggu ini juga berlaku kerana kelemahan otot pada kelopak mata, yang umumnya disebabkan oleh penuaan. Walau bagaimanapun, kelemahan otot kelopak mata ini disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

  • Kecederaan akibat bahan kimia, kemalangan jalan raya, atau pembedahan.

  • Kerengsaan kerana mata kering atau keradangan.

  • Gangguan genetik yang menyebabkan perkembangan mata yang tidak normal, seperti pertumbuhan lipatan berlebihan pada kelopak mata.

  • Jangkitan virus, seperti herpes zoster.

  • Mempunyai pemphigoid cicatricial okular, penyakit autoimun mata, yang menyebabkan radang mata.

Baca juga: Kedengarannya sama, apa perbezaan antara entropion dan ectropion?

Bantuan Awal untuk Entropion

Entropion berpotensi mengganggu penglihatan, jadi penting untuk merawat penyakit ini. Air mata tiruan dan salap pelincir boleh dipilih untuk membantu mengurangkan gejala entropion.

Terdapat beberapa pilihan serta rawatan sementara yang digunakan untuk melegakan simptom dan mencegah penyakit menjadi semakin teruk, iaitu:

  • Penggunaan Lensa Sentuh Lembut - Kanta ini digunakan untuk melindungi kornea, mengurangkan gejala, dan tersedia dengan atau tanpa resep.

  • Perekat Khas Kulit - Perekat yang jelas boleh dilekatkan pada kelopak mata untuk mengelakkannya membongkok ke dalam.

  • Botox - Suntikan sejumlah kecil toksin botulinum (botox) ke bahagian dalam kelopak mata dapat membantu kelopak mata kembali ke keadaan semula. Suntikan boleh diberikan beberapa kali dalam tempoh enam bulan untuk mengelakkan kambuh.

  • Jahitan untuk memulihkan kelopak mata yang dilipat - Prosedur ini memerlukan bantuan anestetik tempatan sebelum doktor membuat jahitan di beberapa lokasi yang berdekatan dengan kelopak mata yang dilipat.

  • Sentiasa jaga kebersihan mata anda, anda boleh menggunakan titisan mata dan ubat anti-radang sementara.

Perlu diingat, pelbagai pilihan terapi di atas tidak dapat merawat entropion sepenuhnya. Dalam kebanyakan kes, pembedahan diperlukan untuk memperbaiki keadaan ini dan melindungi mata dari kerosakan. Jenis pembedahan yang dipilih disesuaikan dengan keadaan tisu di sekitar mata dan penyebab entropion.

Baca juga: Kutu bulu mata boleh menyebabkan blepharitis

Pencegahan Entropion

Entropion boleh berlaku kerana kelemahan otot kelopak mata kerana penuaan, tetapi keadaan ini sayangnya bukan sesuatu yang dapat dicegah. Penderita boleh berusaha untuk mengelakkan perkara lain yang menyebabkan entropion, seperti kecederaan pada mata. Salah satu cara untuk mencegah kecederaan mata adalah dengan menggunakan pelindung mata, terutama ketika menjalankan aktiviti di lingkungan kerja yang berisiko tinggi mencederakan mata.

Baca juga: 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Bulu Mata

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai entropion. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan yang lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai aplikasi melalui ciri tersebut Bercakap dengan Doktor . Sangat mudah, anda boleh berbincang dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasinya , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!