Rambut yang Lebih Sihat, Kering atau Berminyak

Jakarta - Rambut adalah mahkota, terutama bagi wanita. Memiliki rambut berkilat dan sihat adalah impian semua orang. Namun, setiap orang mempunyai jenis rambut yang berbeza, ada yang mempunyai rambut yang sihat, jenis rambut cenderung kering, berminyak, ada juga yang jenis rambut kering dan berminyak. Biasanya, rambut yang mempunyai dua masalah ini sekaligus dikenali sebagai jenis rambut gabungan. Kemudian, lebih baik mempunyai rambut kering atau rambut berminyak?

Baca juga: Kekurangan Vitamin Mempengaruhi Kesihatan Rambut

Mempunyai Rambut yang Sihat dengan Menjaga Kutikula Rambut

Lebih baik memiliki rambut yang sihat daripada memiliki rambut yang cenderung kering atau cenderung berminyak. Terdapat banyak perkara yang harus anda perhatikan untuk mendapatkan rambut yang sihat. Rambut yang sihat tentunya mempunyai kulit kepala yang sihat juga. Dalam keadaan rambut yang sihat, kutikula akan menutup memberikan permukaan yang halus ke rambut, sehingga rambut tetap terjaga dengan sihat. Kutikula terbuka akan memudahkan bahan atau kotoran lain memasuki batang rambut yang boleh menyebabkan kerosakan rambut.

Syampu Rajin Menjadikan Rambut Sihat

Shailene Woodley, pelakon film di layar lebar "Divergent" mengatakan bahawa dia jarang mencuci rambutnya, jadi dia memiliki rambut berminyak dan rambutnya terlihat lebih berkilau dan lebih bagus. Seorang pakar pendandan rambut dari Cardiff, Mark Coray, sebenarnya mengatakan bahawa tidak ada manfaat daripada merawat rambut dan jarang mencuci rambut. Minyak semula jadi pada rambut memang boleh menjadikan rambut berkilau dan mudah diurus. Namun, menurutnya, rambut tidak dapat membersihkan diri, jadi setiap orang disarankan untuk rajin mencuci dan merawat rambut. Ya, mencuci rambut adalah salah satu rawatan termudah untuk merawat rambut agar kekal sihat.

Begitu juga dengan rambut kering, rambut kering biasanya akan lebih sukar digayakan dan mudah pecah. Tidak hanya patah, rambut yang terlalu kering juga boleh menjadi kehilangan kebotakan pramatang yang paling parah. Selain itu, rambut kering akan menjadikan rambut anda kelihatan kusam. Banyak faktor boleh menjadikan rambut kering, menggunakan syampu yang salah atau menggunakan pengering rambut seperti pengering rambut atau alat pelurus juga boleh menjadikan rambut kehilangan minyak semula jadi dan menjadi kering. Biasanya orang yang mempunyai rambut kering disarankan untuk mencuci shampoo setiap 2 hari.

Jaga Rambut Anda

Kadang-kadang rawatan rambut yang mahal membuat anda malas untuk pergi ke salun. Tetapi sebenarnya, anda boleh menjaga rambut anda sendiri di rumah.

  • Menjalani Kebiasaan Mencuci Rambut dan Menggayakan Rambut yang Sihat

Tidak apa-apa rajin untuk mencuci syampu, tetapi jika anda melakukannya setiap hari, ia pasti akan menjadikan rambut anda kering kerana kehilangan minyak semula jadi di rambut. Begitu juga dengan rambut berminyak, anda harus mengelakkan keramas setiap hari kerana ini akan menjadikan kelenjar minyak pada kulit kepala anda menghasilkan lebih banyak minyak. Sebaik-baiknya, anda mencuci rambut setiap 2 hari untuk menjaga kesihatan rambut anda.

  • Gunakan Produk Penjagaan Rambut Semula Jadi

Sebilangan besar syampu dibuat dengan campuran agen pembersih yang keras. Tidak ada salahnya dengan sesekali menggunakan bahan semula jadi, seperti topeng rambut yang diperbuat daripada lidah buaya, putih telur, atau alpukat.

Baca juga: Cara Yang Betul Untuk Mengatasi Masalah Rambut Berminyak Bagi Mereka yang Memakai Hijab

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan rambut anda, anda boleh bertanya kepada doktor di dengan muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play. Anda juga boleh membeli vitamin rambut melalui , kamu tahu. Anda hanya perlu membuat pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar terus ke tempat anda.