Jangan risau, 5 masalah kulit ini untuk wanita hamil adalah perkara biasa

, Jakarta - Semasa mengandung, tidak sedikit wanita hamil mengadu pelbagai masalah kulit yang mereka alami. Sebabnya, bukan sahaja boleh menyebabkan rasa gatal yang menjengkelkan, masalah kulit semasa mengandung juga dapat mengurangkan keyakinan diri.

Kehamilan membawa banyak perubahan pada tubuh ibu, mulai dari kenaikan berat badan, perubahan hormon dan peredaran darah dalam tubuh, hingga penurunan sistem kekebalan tubuh. Nah, perubahan ini boleh menyebabkan masalah kulit muncul semasa kehamilan. Walaupun menjengkelkan, kebanyakan masalah kulit wanita hamil tidak berbahaya dan bertambah baik selepas melahirkan.

Baca juga: Perubahan pada kulit boleh menjadi tanda kehamilan

Pelbagai Masalah Kulit Normal pada Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa masalah kulit yang normal bagi wanita hamil:

1.Melasma dan Linea Nigra

Melasma, juga dikenali sebagai topeng kehamilan , adalah masalah kulit yang dicirikan oleh tompok-tompok gelap yang muncul di kulit wajah, selalunya di hidung dan pipi. Linea nigra adalah garis gelap yang terbentuk antara butang perut dan kawasan kemaluan semasa kehamilan. Kedua-dua masalah kulit ini disebabkan oleh peningkatan pigmentasi yang disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan.

Sekiranya anda mengalami salah satu daripadanya, anda tidak bersendirian. Melasma dan linea nigra adalah masalah kulit yang biasa bagi wanita hamil. Hampir 75 peratus wanita hamil akan mengalami topeng kehamilan , dan 90 peratus akan mempunyai linea nigra.

Peningkatan pigmentasi juga boleh mempengaruhi mana-mana kawasan badan ibu yang mempunyai banyak pigmen. Ramai wanita melaporkan bahawa areola, atau kawasan kulit di sekitar puting, jauh lebih gelap daripada biasanya. Semakin gelap warna kulit ibu, perubahan ini akan semakin ketara.

Melasma dan linea nigra tidak dapat dicegah, tetapi menggunakan pelindung matahari, terutama pada wajah, dapat membantu mengurangkan kesannya. Jangan risau, masalah kulit wanita hamil ini tidak akan berpanjangan. Mereka biasanya boleh pudar setelah ibu melahirkan. Melasma kadang-kadang sukar untuk disingkirkan, tetapi ahli dermatologi dapat merawatnya dengan ubat selepas kehamilan.

Baca juga: 3 Cara Mengekalkan Kulit Yang Cantik Semasa Kehamilan

2. Tanda Regangan

Hampir setiap wanita hamil akan mengalami tanda regangan , yang merupakan garis merah yang muncul di payudara atau perut ibu. Masalah kulit ibu hamil ini lebih cenderung muncul apabila berat badan ibu bertambah dengan cepat. Walau bagaimanapun, tanda regangan Ia juga boleh disebabkan oleh faktor genetik.

Selepas melahirkan, tanda regangan akan berubah menjadi warna perak atau putih yang halus. Ibu boleh berusaha mencegah masalah kulit ini dengan menjaga kelembapan kulit dengan menggunakan losyen atau mentega badan .

3. Jerawat

Masalah kulit pada wanita hamil ini juga sangat biasa. Itu kerana semua hormon dalam tubuh ibu boleh menyebabkan kelenjar minyak mengeluarkan lebih banyak minyak, menyebabkan jerawat. Itulah sebabnya wanita hamil disarankan rajin membersihkan wajah dengan sabun muka pada waktu pagi dan malam untuk mengelakkan jerawat.

Untuk merawat jerawat, kebanyakan ubat topikal selamat untuk kehamilan. Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang produk tertentu, anda boleh bertanya kepada pakar obstetrik anda mengenainya. Biasanya, jerawat juga dapat membaik setelah bayi dilahirkan.

Baca juga: 7 Bahan Penjagaan Kulit yang Selamat untuk Wanita Hamil

4. Tanda Kulit

Tanda kulit adalah pertumbuhan kulit yang kecil, longgar dan tidak berbahaya yang boleh muncul di mana-mana badan semasa mengandung, tetapi paling kerap muncul di bawah lengan dan payudara. Malangnya, tidak ada cara untuk mencegah masalah kulit wanita hamil ini tanda kulit dapat dibuang dengan senang selepas mengandung.

5. Urat varikos

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan saluran darah membesar dan membengkak, yang dikenali sebagai vena varikos. Masalah kulit ini untuk wanita hamil biasanya berlaku pada kaki. Selain dapat mengganggu penampilan, urat varikos dapat membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan menyebabkan rasa sakit.

Namun, ibu dapat mencegah dan mengurangkan kesan urat varikos dengan menggunakan stoking mampatan, senaman ringan secara berkala, mengurangkan pengambilan garam dengan meletakkan kaki lebih tinggi daripada jantung ketika berbaring, dan menjaga berat badan agar tidak berlebihan.

Nah, itu masalah kulit wanita hamil yang normal. Sekiranya wanita hamil ingin membeli ubat topikal untuk merawat masalah kulit, beli melalui aplikasi hanya. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan ibu anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pusat Perubatan UT Southwestern. Diakses pada tahun 2021. 6 masalah kulit yang boleh berkembang semasa kehamilan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Keadaan Kulit Semasa Kehamilan.