Sekiranya anda mengalami kerongkong, elakkan 3 jenis makanan ini

, Jakarta - Perubahan cuaca yang tidak menentu, kadang-kadang panas dan kadang-kadang hujan, membuat daya tahan tubuh mudah berkurang dan tubuh menjadi mudah terkena penyakit. Salah satu penyakit yang sering berlaku adalah radang tekak. Penyakit ini umumnya berlaku kerana jangkitan kuman pada saluran pernafasan atas.

Seperti namanya, gejala utama radang tekak adalah sakit ketika menelan. Walau bagaimanapun, gejala ini biasanya disertai dengan beberapa gejala lain seperti sakit kepala, demam kelas rendah, batuk, sakit otot, dan perubahan warna amandel (amandel).

Baca juga: Ketahui 3 Jangkitan yang Menyebabkan Sakit Tekak

Selain mengambil ubat yang diresepkan oleh doktor, orang yang mengalami radang tekak perlu memperhatikan pengambilan makanan semasa proses penyembuhan. Terutama jenis makanan yang mesti dielakkan. Kerana jika anda terus mengambilnya, penyembuhan sakit tekak boleh menjadi sangat lama, bahkan lebih teruk lagi.

Kemudian, makanan apa yang pantang larang bagi orang yang mengalami kerongkong? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Makanan Pedas

Adakah anda suka makan makanan pedas? Sekiranya anda mengalami sakit tekak, anda harus meninggalkan hobi ini terlebih dahulu. Kerana makanan pedas, seperti cili, pala, cengkeh, dan lada dapat memperburuk sakit tekak dan mencetuskan ketidakselesaan di kerongkong.

2. Makanan Asid

Makanan masam sangat menyegarkan, terutama dimakan pada waktu siang ketika panas. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami radang tekak, anda harus mengelakkan makanan berasid terlebih dahulu, ya. Kerana makanan berasid seperti acar, buah sitrus, lemon, atau gula-gula masam boleh membuat tekak terasa lebih gatal dan sakit.

3. Makanan Kering

Bukan sahaja membuat tekak anda lebih sakit, makanan kering juga lebih sukar ditelan. Elakkan makan kacang, biskut dan makanan bungkus lain. Sebaiknya makan makanan ringan dan mengandungi air agar lebih mudah ditelan dan tidak menimbulkan rasa sakit.

Baca juga: Minum Ais dan Makan Goreng Boleh Menyakitkan Tekak?

Beberapa Makanan Yang Disyorkan

Sekiranya anda telah menerangkan makanan apa yang harus dielakkan, berikut adalah beberapa makanan yang baik dan disyorkan untuk dimakan ketika anda mengalami sakit tekak.

1. Pisang

Buah ini mempunyai tekstur lembut sehingga sangat senang ditelan, termasuk untuk orang yang mengalami kerongkong. Kandungan vitamin B6, kalium dan vitamin C yang terkandung di dalamnya akan membantu menyembuhkan sakit tekak.

2. Sup Ayam

Kandungan nutrien sup ayam mempunyai sifat anti-radang dan membantu membersihkan saluran udara, sehingga mengurangkan gejala sakit tekak.

3. Telur

Telur adalah sumber protein yang baik. Protein yang terkandung dalam telur akan membantu mengatasi keradangan dan sakit di tekak.

4. Jus Delima

Buah merah ini dapat mencegah jangkitan dan mengurangkan keradangan yang terjadi di kerongkong. Untuk memudahkan menelan, jika buah delima menjadi jus.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Sakit Tekak

5. Halia

Halia boleh dimakan dalam pelbagai bentuk, termasuk teh dan serbuk. Selain mencegah mual dan merawat banyak penyakit lain, halia mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu menyembuhkan sakit tekak dengan mengurangkan bengkak dan sakit.

6. Sayur Masak

Lobak, kubis, kentang, dan sayur-sayuran lain dapat menolong orang yang mengalami kerongkong, selagi dimasak dengan baik atau sehingga lembut.

Itulah sedikit penjelasan mengenai makanan yang perlu dielakkan dan disyorkan untuk orang yang mengalami kerongkong. Sekiranya radang tekak tidak hilang, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!