6 Cara Menjaga Kesihatan Pergigian dan Pergigian untuk Perokok

Jakarta - Tidak hanya mengganggu kesihatan jantung dan paru-paru, merokok juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mulut dan gigi. Anda tidak boleh mengabaikan keadaan kesihatan mulut anda, terutamanya jika anda seorang perokok.

Baca juga: Kenali Fakta dan Mitos Tentang Kesihatan Pergigian dan Mulut

Terdapat banyak kesan buruk merokok pada kesihatan mulut anda, seperti peningkatan gangguan kesihatan gusi. Kandungan tembakau dalam rokok dapat menghalang aliran darah ke gusi. Keadaan ini menyebabkan gusi kekurangan nutrien dan oksigen yang dibawa oleh darah, sehingga gusi mudah terserang jangkitan.

Bukan hanya pada gusi, merokok menyebabkan beberapa masalah lain dalam kesihatan mulut dan gigi, seperti perubahan warna gigi, penurunan kepadatan tulang di rahang, penampilan bau mulut pada perokok aktif, peningkatan penumpukan plak dan tartar, meningkatkan risiko barah mulut dan meningkatkan risiko kerosakan gigi seperti rongga gigi.

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk berhenti merokok, tetapi sebelum berhenti merokok, tidak ada salahnya melakukan beberapa cara berikut untuk membantu menjaga kesihatan mulut dan gigi anda:

1. Gosok gigi dengan tekun

Setiap orang mempunyai kewajipan untuk menggosok gigi secara berkala, terutama bagi perokok. Perokok harus menggosok gigi secara berkala dua hingga tiga kali sehari.

Pastikan anda menggosok gigi dengan betul sehingga anda dapat merasakan faedah memberus gigi. Elakkan menggosok gigi terlalu keras, geseran sikat gigi yang terlalu keras akan mencederakan gusi dan menjadikan gigi lebih nipis. Gosok gigi dengan perlahan dalam gerakan bulat.

2. Gunakan berus gigi dan ubat gigi yang berkualiti

Pilih berus gigi yang sesuai dengan keperluan anda. Bagi perokok, pilih berus gigi yang mempunyai sikat lembut dan fleksibiliti tinggi untuk dapat membersihkan sisa-sisa kandungan rokok dari antara gigi.

Proses ini membantu menghilangkan plak yang melekat pada gigi. Jangan lupa memilih ubat gigi yang mengandungi fluorida. Kandungan fluorida menjaga kesihatan gigi dengan melawan kuman yang menyebabkan kerosakan dan memberi perlindungan semula jadi pada gigi.

Baca juga: 5 Cara Membuang Plak Gigi

3. Berkumur dengan Mouthwash

Nafas berbau yang sering muncul pada perokok adalah keluhan yang sering didengar. Selain menggosok gigi, tidak ada salahnya menggunakan ubat kumur yang mengandungi antibakteria secara berkala sehingga masalah bau mulut atau mulut masam dapat dielakkan.

4. Banyakkan minum air

Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair badan setiap hari. Khusus untuk perokok, pengambilan air yang cukup untuk satu hari dapat mengelakkan anda dari masalah bau mulut. Bukan hanya mengurangkan keadaan bau mulut, memakan banyak air dapat membantu mengurangkan bahan toksik yang melekat pada gigi akibat merokok.

5. Gunakan Dental Floss

Selain menggosok gigi dengan kerap, tidak ada salahnya meningkatkan penggunaan benang gigi untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi anda. Benang gigi dapat membersihkan kotoran yang melekat pada gigi dan sukar dijangkau dengan berus gigi. Gunakan benang gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.

6. Lawati Doktor Gigi secara berkala

Anda tidak boleh ketinggalan membuat pemeriksaan di doktor gigi setiap 6 bulan. Dengan tekun berjumpa doktor gigi, anda dapat merawat kerosakan gigi seawal mungkin.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai masalah kesihatan mulut dan pergigian. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: 4 Cara Menguatkan Gigi