Bahagian Tubuh Bayi yang Perlu Diperhatikan Semasa Mandi

, Jakarta - Mandi bayi benar-benar perlu dilakukan dengan berhati-hati tetapi juga dengan berhati-hati. Ibu mesti memandikan bayi dengan betul supaya kotoran dan minyak yang melekat pada badan bayi dapat dikeluarkan. Ibu juga harus lebih memperhatikan beberapa bahagian badan bayi ketika memandikannya kerana biasanya terdapat banyak minyak dan kotoran.

Bayi yang baru lahir cukup dimandikan 2-3 kali seminggu, tetapi jika perlu, ibu boleh memandikan Si Kecil setiap hari. Terdapat beberapa perkara yang mesti diberi perhatian oleh ibu ketika memandikan bayi, salah satunya adalah bahagian badan bayi yang mesti diberi perhatian lebih ketika membersihkan. Berikut adalah panduan membersihkan badan bayi dari kepala hingga kaki:

1. Ketua

Pada bulan-bulan pertama selepas kelahiran, kulit kepala dan dahi bayi biasanya masih ditutup dengan kerak (penutup buaian), yang ciri-cirinya bersisik, tebal, berminyak, dan berwarna kuning. Kerak ini perlu dibersihkan kerana boleh mengganggu pertumbuhan rambut si kecil anda dan membuatnya gatal. Agar ibu mudah membersihkannya, sapukan minyak bayi pada seluruh permukaan kulit yang mempunyai kerak pada waktu malam dan biarkan semalaman. Keesokan paginya, basuh rambut dan kulit kepala bayi menggunakan air suam dan syampu, kemudian bilas hingga bersih. Rambut bayi hanya perlu dibersihkan dengan syampu seminggu sekali kerana tidak terlalu berbau dan berminyak.

2. Muka

Selepas kepala, terus membersihkan wajah bayi, bermula dari mata, telinga, hidung dan mulut.

  • Mata

Seorang bayi yang baru berusia dua hari, matanya kelihatan ditutup dengan lapisan putih yang agak keruh kerana pencemaran cecair amniotik atau darah semasa proses kelahiran. Selain itu, ada juga penyumbatan pada saluran air mata yang menyebabkan air mata terkumpul dan dapat tercemar oleh kotoran dan debu yang terbang, sehingga menyebabkan pelepasan mata. Jadi, bersihkan kelopak mata dari dalam ke luar dengan menggunakan kapas atau kain kapas lembut yang telah dicelupkan ke dalam air suam. Gunakan kapas atau kain yang berbeza untuk mata yang lain.

  • Telinga

Ibu tidak perlu membersihkan telinga dalaman bayi kerana membersihkan diri secara semula jadi. Jadi, hanya bersihkan bahagian depan dan belakang cuping telinga bayi dengan menggunakan Putik kapas.

  • Hidung

Lubang hidung anak kecil anda boleh tersumbat dengan lendir dan kotoran, jadi mereka perlu dibersihkan sehingga tidak mengganggu pernafasan mereka. Cara membersihkan hidung bayi adalah dengan menggunakan Putik kapas yang telah dibasahi dengan air suam, kemudian perlahan-lahan membersihkan lubang hidung dengan cara bulat Putik kapas ke kanan dan kiri sehingga kotoran diangkat.

  • Mulut

Sebenarnya bibir dan kawasan di sekitar mulut bayi harus dibersihkan selepas setiap penyusuan. Ibu boleh menggunakan kain kasa yang melilit jari telunjuk ibu untuk membersihkan mulut, rongga mulut, gigi, dan lidah bayi.

3. Batang

Bahagian seterusnya badan bayi yang perlu dibersihkan adalah batang badan, dari leher hingga tulang selangka. Gunakan kain lap yang telah dicairkan dengan formula sabun ringan untuk membersihkan perut, punggung, ketiak dan juga lipatan badan, seperti lipatan leher dan perut.

4. Tangan dan Lengan

Lengan, belakang lutut, dan paha juga mempunyai lipatan yang harus dibersihkan dengan bersih. Ini kerana lipatan adalah kawasan yang hangat, menjadikannya tempat yang selesa untuk hidup bakteria.

5. Kawasan Kemaluan

Membersihkan alat kelamin bayi lelaki tentunya berbeza dengan membersihkan alat kelamin bayi perempuan.

  • Bayi perempuan

Gunakan sapu kapas yang telah dicelupkan ke dalam air suam untuk mengelap dari faraj ke dubur untuk menghilangkan kotoran dan kuman. Bersihkan juga lipatan kulit di kawasan pangkal paha dan bahagian dalam alat kelamin (bibir dalam).

  • Bayi lelaki

Gunakan kapas yang dicelupkan ke dalam air suam untuk membersihkan dari bahagian bawah testis ke dubur. Bersihkan juga kulup zakar dan lemak di luar kulup. Akhir sekali, jangan lupa untuk mengelap seluruh pantat.

Sekiranya ruam atau masalah lain muncul pada kulit anak kecil anda, ibu boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Tanpa perlu keluar rumah, ibu boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ini juga memudahkan ibu mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang mereka perlukan. Ibu tinggal sahaja pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh puan, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.