Janin berbeza dengan jenis darah ibu, perhatikan Rhesus

, Jakarta - Setiap orang mempunyai ciri darah yang berbeza, jadi ada empat jenis jenis darah, yaitu A, B, O, dan AB. Namun, bagaimana jika darah bayi di dalam rahim dan ibu tidak sepadan? Dalam dunia perubatan, ini boleh membahayakan dan boleh menyebabkan anemia janin, kekebalan hidrop ( eritroblastosis fetalis ), serta komplikasi lain.

Walau bagaimanapun, apabila jenis darah ibu dan bayi, ia perlu dipadankan dengan rhesus lagi. Sebabnya, ketidaksesuaian jenis darah yang paling biasa adalah penyakit Rh atau dikenali sebagai ketidaksesuaian Rh. Faktor Rh adalah protein dalam penutup sel darah merah. Sekiranya terdapat protein faktor Rh, orang itu positif Rh. Sekiranya tidak ada protein, maka Rh negatif.

Apabila faktor Rh ibu negatif dan bayi positif, ia boleh menyebabkan sistem imun ibu membuat antibodi Rh yang menyerang sel darah merah bayi sebagai asing. Antibodi ibu lain yang berkembang dan menyebabkan komplikasi termasuk anti-Kell, anti-E, anti-jka dan anti-fya.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Jenis Darah dan Rhesus

Jadi, Apa yang Menyebabkan Ketidaksesuaian Jenis Darah?

Jenis dan faktor darah ditentukan oleh genetik. Seorang bayi mungkin mempunyai jenis darah dan faktor Rh satu ibu bapa, atau gabungan kedua-dua ibu bapa. Gen positif Rh dominan (lebih kuat) dan walaupun dipasangkan dengan gen negatif Rh, gen positif mengambil alih.

Ketidaksesuaian jenis darah hanya menjadi masalah setelah seorang ibu mengembangkan antibodi terhadap sel darah bayinya. Antibodi ini tidak berkembang sehingga seorang ibu "peka", atau keadaan yang berlaku ketika darah ibu dan bayi bercampur semasa kehamilan. Ini boleh berlaku jika darah bayi melintasi plasenta atau semasa ujian pranatal invasif, trauma, kelahiran atau situasi lain. Walaupun kepekaan bukanlah masalah yang biasa terjadi pada kehamilan pertama, ia boleh menyebabkan komplikasi pada kehamilan yang akan datang.

Diagnosis Prenatal untuk Pengesanan Ketidaksesuaian Jenis Darah

Pengenalpastian awal antibodi adalah penting. Wanita hamil diwajibkan menjalani ujian darah pada awal kehamilan. Sekiranya terdapat antibodi, maka prosedur diagnostik pranatal mungkin termasuk:

  • Ultrasound untuk menilai aliran darah di otak bayi, yang digunakan untuk mengesan anemia lebih awal sebelum bukti hidrop.

  • Ultrasound untuk mengesan organ yang membesar atau penumpukan cecair pada bayi.

  • Ujian darah untuk memantau tahap antibodi ibu untuk menentukan risiko anemia pada bayi.

  • Mengambil sampel darah dari tali pusat janin untuk memeriksa anemia.

Baca juga: Lakukan 4 Pemeriksaan Ini Semasa Mengandung Trimester Pertama

Ketidaksesuaian Jenis Darah Menyebabkan Ini

Apabila antibodi ibu memusnahkan sel darah merah bayi, bayi boleh menjadi anemia. Anemia boleh menyebabkan komplikasi lain, termasuk:

  • Jaundis - menguning kulit, mata dan membran mukus;

  • Pembesaran hati dan limpa;

  • Hydrops fetalis - ini berlaku apabila organ bayi tidak dapat menangani anemia. Jantung bayi mula gagal dan banyak cecair menumpuk di tisu dan organ janin. Janin dengan hydrops fetalis berisiko tinggi kelahiran mati;

Selepas kelahiran, pemusnahan sel darah merah dapat berlanjutan, membawa kepada keadaan yang disebut penyakit hemolitik pada bayi baru lahir (HDN). Masalah yang berlaku ketika keadaan ini berlaku adalah:

  • Penyakit kuning yang teruk, apabila hati bayi tidak dapat menangani sejumlah besar bilirubin yang disebabkan oleh kerosakan sel darah merah, hati bayi menjadi membesar, dan anemia berterusan;

  • Kernicterus, bentuk bilirubin berlebihan yang paling teruk boleh menyebabkan penumpukan bilirubin di otak, mungkin menyebabkan kejang, kerosakan otak, pekak dan kematian.

Baca juga: Ibu, Ketahui 4 Gejala Kecemasan Janin yang Harus Diatasi

Untuk mengelakkan perkara-perkara buruk seperti yang disebutkan di atas, lebih baik bagi ibu-ibu untuk selalu memeriksa diri mereka di hospital semasa kehamilan. Sekiranya anda tidak mahu giliran beratur, anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat. Mudah, bukan? Apa tunggu lagi, cepatlah muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Petunjuk Cerebral Palsy. Diperoleh pada tahun 2020. Ketidaksesuaian Jenis Darah, Ketidaksesuaian Rh, dan Jaundis.
Wisconsin Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Ketidaksesuaian Jenis Darah.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apabila Jenis Darah Bayi Tidak Sesuai dengan Ibu.