6 Gejala Keperibadian Ambang Tahu

, Jakarta - Gangguan keperibadian sempadan (BPD), atau lebih dikenal sebagai gangguan keperibadian sempadan, adalah sejenis gangguan mental yang dicirikan oleh pandangan diri, perubahan mood dan tingkah laku impulsif yang selalu berubah.

penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) akan mempunyai perspektif, cara berfikir dan perasaan yang berbeza daripada kebanyakan orang. Kerana itu, banyak masalah timbul dalam menjalankan kehidupan seharian. Di samping itu, orang yang mempunyai gangguan keperibadian sempadan (BPD) akan mengalami kesulitan dalam menjalin komunikasi sosial dengan persekitaran mereka.

Baca juga: Hati-hati, Gangguan Keperibadian Sempadan BPD Mencetuskan Komplikasi Ini

Kes gangguan mental ini biasanya akan timbul ketika seseorang dewasa. Namun, dengan rawatan yang tepat dalam bentuk psikoterapi dan ubat-ubatan, penderita akan bertambah baik dari masa ke masa. Ketahui gejala penghidap lain gangguan keperibadian sempadan (BPD) di bawah.

Gejala Keperibadian Ambang Tahu

Gangguan keperibadian sempadan (BPD) tidak mudah dilihat, seperti gangguan mental yang lain. Walau bagaimanapun, gangguan mental ini dapat didiagnosis dengan gejala berikut:

  1. penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) biasanya mempunyai rasa takut untuk diabaikan. Sebenarnya, penghidap akan mengalami reaksi yang berlebihan, seperti kemurungan, panik, atau kemarahan.

  2. penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) biasanya tidak dapat menjaga hubungan sosial mereka dengan orang di sekitarnya. Sebabnya, penghidap sering menimbulkan masalah dengan kemarahan secara tiba-tiba.

  3. penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) mempunyai perubahan emosi, perasaan, atau nilai yang cepat. Sebenarnya, penghidapnya mungkin menganggap dirinya tidak ada.

  4. penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) mempunyai tingkah laku impulsif dan kadang-kadang berbahaya, seperti perjudian, membuang wang, melakukan seks yang tidak selamat, atau menyalahgunakan dadah.

  5. penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) selalu merasa bunuh diri atau merosakkan diri sendiri sebagai tindak balas kepada ketakutan akan diabaikan atau ditolak.

  6. penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) mempunyai mood yang selalu berubah, malah boleh bertahan selama beberapa hari.

Baca juga: Berikut adalah 4 Gejala Gangguan Keperibadian Sempadan BPD yang perlu diperhatikan

Gejala yang boleh berlaku dan yang paling berbahaya adalah ingin membunuh diri dan mencederakan diri sendiri. Dalam kes-kes yang teruk, beberapa di antara mereka telah mencuba bunuh diri berkali-kali. Ini adalah hasil yang paling tragis yang dapat dilakukan oleh orang yang mengalami masalah mental, seperti: gangguan keperibadian sempadan (BPD).

penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) akan mencederakan diri sendiri yang akan mempengaruhi kesihatan fizikal dan badan penghidap. Dalam kes tertentu, penghidap gangguan keperibadian sempadan (BPD) malah mencederakan diri sendiri yang boleh menyebabkan kehilangan nyawa, seperti pisau cukur, memukul, menghisap kepala, mencukur rambut, membakar badan, dan tindakan berbahaya lainnya.

Walaupun kelihatan berbahaya bagi kebanyakan orang, perkara-perkara yang berbahaya tidak dilihat berbahaya di mata penghidapnya gangguan keperibadian sempadan (BPD). Ini adalah cara mereka untuk menyatakan rasa sakit yang mereka rasakan dengan menghukum diri mereka sendiri. Perhatikan jika anda atau orang terdekat anda mempunyai simptom, ya!

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Bipolar Disorder dan Borderline Personality Disorder

Segera berjumpa dengan ahli psikologi apabila anda melihat tanda dan gejala yang sudah mengganggu kehidupan dan hubungan sosial anda. Dalam kes ini, anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi untuk mendapatkan bantuan perubatan. Lebih-lebih lagi jika gejala tersebut menyebabkan anda mengalami tekanan yang berlebihan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Gangguan Keperibadian Sempadan.
NIMH. Diakses pada 2019. Gangguan Keperibadian Sempadan.