Tahap Perkembangan Kanak-kanak Berusia 7-8 Tahun, Inilah Ulasannya

"Salah satu peningkatan fungsi kognitif yang dimiliki oleh kanak-kanak berumur 7-8 tahun adalah mereka dapat berbicara dengan lebih baik dengan perbendaharaan kata yang lebih besar. Di samping itu, kemampuan fizikal kanak-kanak berumur 7-8 tahun juga semakin baik. Ini membolehkan mereka melakukan pelbagai pergerakan yang kompleks, termasuk ketika menari atau bermain sukan. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk terus mendorong aktiviti fizikal anak mereka. "

, Jakarta - Dalam lingkungan umur 7-8 tahun, pertumbuhan dan peningkatan kemampuan anak-anak dalam pelbagai aspek berkembang dengan sangat pesat. Bermula dari peningkatan tinggi badan, berat badan, kemampuan fizikal, hingga kemampuan sosial. Di samping itu, Si Kecil sudah memasuki sekolah rendah dan lebih dewasa secara emosional, jika dibandingkan ketika dia masih kecil.

Oleh itu, untuk memahami transformasi yang dilalui oleh kanak-kanak pada usia ini, mari dapatkan maklumat mengenai pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak mengikut lingkungan umur 7-8 tahun di sini!

Baca juga: Kenali Jenis Tantrum yang Sering Dilakukan oleh Kanak-kanak

Umur 7 Tahun

Berikut adalah beberapa perubahan yang dapat dilihat pada kanak-kanak berusia tujuh tahun, termasuk:

 1. Tinggi dan berat

Dilaporkan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), pada usia ini tinggi anak normal berada dalam lingkungan 122 sentimeter. Sementara itu, berat badan ideal adalah sekitar 23 kilogram, untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki.

 1. Keupayaan Fizikal

Salah satu perkembangan kemampuan fizikal kanak-kanak berumur 7 tahun adalah kemahiran motor yang semakin baik. Pada usia ini, kanak-kanak juga akan membina koordinasi dan keseimbangan yang lebih baik. Contohnya, seperti menari, menunggang basikal roda dua, untuk meningkatkan kemahiran melakukan kerja rumah yang sederhana, seperti membuat tempat tidur. Semakin aktif secara fizikal mereka, semakin cepat kemahiran motor ini berkembang.

 1. Keupayaan Kognitif

Sebilangan perkembangan kemampuan kognitif dapat dilihat dari kanak-kanak berumur 7 tahun, termasuk:

 • Mereka dapat bertutur dengan lebih baik dengan lebih banyak perbendaharaan kata.
 • Boleh mengikuti sekumpulan perintah yang lebih panjang dan kompleks daripada ketika mereka berumur 6 tahun.
 • Mula memahami bahawa 'kata-kata' tertentu boleh mempunyai pelbagai makna, sehingga membantu mereka memahami jenaka dan kata-kata.
 • Memahami konsep penggunaan nombor dalam matematik.
 • Boleh menunjukkan masa ketika ditanya.
 • Boleh menyebut tiga nombor berturut-turut ke belakang.

Baca juga: Cara Meningkatkan Ketinggian Anak dalam Tempoh Pertumbuhan

 1. Kemahiran sosial

Ramai kanak-kanak berumur 7 tahun masih suka bermain dengan rakan sebaya mereka. Namun, si kecil anda juga mungkin mula menikmati menghabiskan lebih banyak masa bersendirian, seperti membaca buku. Di samping itu, mereka akan mula mengambil berat tentang pendapat dan pemikiran orang lain.

Mereka juga akan terus mengembangkan rasa empati dan modal yang lebih kuat. Sebilangan besar kanak-kanak berusia 7 tahun juga lebih mampu meletakkan diri mereka di tempat orang lain ketika menghadapi konflik. Walaupun begitu, perasaan sakit hati kerana bertarung masih boleh berlaku pada usia ini.

Berusia 8 Tahun

Berikut adalah beberapa pertumbuhan dan perkembangan yang dialami oleh kanak-kanak berumur 8 tahun, termasuk:

 1. Tinggi dan berat

Pada usia 8 tahun, kanak-kanak lelaki pada umumnya mempunyai ketinggian sekitar 127 sentimeter dan berat sekitar 25.4 kilogram. Bagi kanak-kanak perempuan, tingginya rata-rata sama dengan kanak-kanak lelaki, tetapi berat badan normal adalah sekitar 26.3 kilogram.

 1. Keupayaan Fizikal

Bagi kanak-kanak berumur 8 tahun, perkembangan fizikal akan lebih ketara dalam meningkatkan kemahiran motorik, koordinasi, dan kawalan otot. Mereka mula kelihatan seperti kanak-kanak 'besar' yang akan mengalami akil baligh dalam beberapa tahun. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk terus mendorong aktiviti fizikal anak mereka. Sebabnya ialah peningkatan kemahiran motor menjadikan kanak-kanak dapat melakukan banyak pergerakan yang dapat menolong mereka. Contohnya, semasa bersukan atau bermain muzik.

 1. Keupayaan Kognitif

Sebilangan besar kanak-kanak berusia 8 tahun terus mengembangkan perbendaharaan kata mereka dengan cepat dan dapat mempelajari hingga 3,000 perkataan baru. Di samping itu, mereka mulai memahami tentang wang, baik secara konseptual dan harfiah, seperti penggunaan wang sebagai alat pembayaran.

Namun, kemampuannya berfikir dapat dipengaruhi oleh emosinya pada usia ini. Kerana, mereka mungkin mengalami kesukaran untuk fokus, ketika mereka bimbang atau cemas akan sesuatu. Di samping itu, kanak-kanak berumur 8 tahun juga mempunyai pemahaman masa yang lebih baik. Contohnya mengetahui tarikh dan gabungan hari, minggu, dan bulan mengikut urutan.

 1. Kemahiran sosial

Umur 8 tahun adalah fasa perkembangan di mana banyak kanak-kanak suka menjadi sebahagian daripada kumpulan sosial. Secara amnya, kanak-kanak berumur 8 tahun sangat suka bersekolah dan mula menghargai persahabatan mereka dengan beberapa rakan karib. Ibu bapa juga mungkin mula mempercayai keyakinan diri baru pada anak mereka yang berusia 8 tahun. Terutama ketika mereka menyatakan pendapat tentang perkara di sekelilingnya.

Perlu juga diperhatikan bahawa usia 8 tahun adalah saat kanak-kanak mungkin sudah mula menunjukkan kebebasan mereka. Salah satu contohnya ialah keinginan untuk tinggal di rumah rakan. Walaupun begitu, sebahagian daripada mereka biasanya akan diminta untuk dijemput pulang ke rumah. Ini kerana banyak anak masih melekat pada ibu bapa dan rumah mereka pada usia 8 tahun. Ini membuat mereka tidak benar-benar bersedia meninggalkan rumah walaupun mereka mahu.

Baca juga: Ciri-ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

Nah, itulah penjelasan mengenai perkembangan kanak-kanak berumur 7-8 tahun berdasarkan beberapa faktor. Contohnya, seperti tinggi dan berat badan, kemampuan kognitif, kemampuan fizikal, hingga kemampuan sosial. Segera tanyakan kepada pakar pediatrik supaya dia dapat mengetahui dengan pasti sama ada perkembangan anak itu normal atau tidak.

Melalui aplikasi tersebut Ibu boleh menghubungi pakar pediatrik untuk membincangkan perkara yang berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Melalui ciri sembang / panggilan video terus pada permohonan. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

CDC.gov. Diakses pada tahun 2021. Jadual Data Carta Berat untuk Umur
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Tonggak Pembangunan Kanak-kanak 7 Tahun
Keluarga Verywell, Diakses pada tahun 2021. Tonggak Perkembangan Kanak-kanak 8 Tahun
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Anak Anda di 7: Tonggak
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Berapakah Purata Tinggi dan Berat mengikut Umur?