Adakah benar bahawa perokok pasif boleh mengalami batuk kronik?

, Jakarta - Merokok adalah aktiviti yang tidak hanya dapat membahayakan seseorang yang melakukannya, tetapi juga orang di sekitarnya. Terdapat banyak kesan buruk yang boleh berlaku apabila seseorang menjadi perokok pasif. Ini berlaku kerana terdedah kepada asap rokok yang disedut secara tidak sengaja kerana berdekatan dengan perokok.

Salah satu kesan yang boleh berlaku ketika anda menjadi perokok pasif adalah batuk kronik. Gangguan ini boleh menyebabkan anda mengalami batuk yang tidak hilang walaupun anda sering minum ubat. Oleh itu, ketahui penjelasan yang lebih terperinci mengenai gangguan yang boleh berlaku semasa anda menjadi perokok pasif. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Sebab perokok pasif lebih berbahaya daripada aktif

Batuk Kronik ketika Menjadi Perokok Pasif

Asap rokok sendiri adalah gabungan asap dari rokok yang terbakar dan asap yang dihembuskan oleh perokok dan kemudian disedut oleh orang yang berada berdekatan. Yang harus anda ketahui ialah asap yang membakar hujung rokok sebenarnya mengandungi lebih banyak bahan berbahaya daripada asap yang disedut oleh perokok itu sendiri, kerana tidak ada penapis yang dapat dilalui.

Sekiranya anda bukan perokok tetapi terdedah kepada asap rokok secara kerap, badan anda akan menyerap nikotin dan bahan berbahaya yang lain. Asap mengandungi lebih daripada 4,000 sebatian kimia, 250 daripadanya beracun dan lebih daripada 50 yang lain boleh menyebabkan barah. Semua bahan berbahaya yang terdapat di dalam rokok dapat bertahan di udara selama kira-kira 4 jam. Menghirup bahan ini selama beberapa minit boleh mengancam nyawa.

Lalu, adakah benar bahawa perokok pasif boleh mengalami batuk kronik? Benar, seseorang boleh mengalami batuk yang tidak hilang dalam jangka masa yang lama, bahkan lebih dari sebulan. Lama kelamaan, batuk yang menyerang dapat menjadi lebih parah, sehingga memerlukan rawatan perubatan dan pemeriksaan mendalam. Biasanya, gangguan batuk kronik ini berlaku disebabkan oleh kelainan yang berlaku pada paru-paru sehingga menyukarkan fungsi normal.

Baca juga: Perokok pasif juga berisiko menghidap barah paru-paru

Salah satu gangguan paru-paru yang boleh menyebabkan anda mengalami batuk kronik adalah radang paru-paru. Gangguan ini boleh menyebabkan keradangan kantung udara di salah satu atau bahkan kedua-dua bahagian organ pernafasan. Selain batuk kronik, anda juga boleh mengalami sesak nafas, sakit dada, dan bahkan dahak kuning dan hijau.

Oleh itu, jika anda seorang perokok pasif, lebih baik mengelakkan diri daripada terdedah kepada asap rokok setiap kali keluarga atau rakan merokok di dekat anda. Gangguan dari asap rokok lebih cenderung berlaku pada kanak-kanak dan wanita hamil. Dengan cara itu, jika anda seorang perokok dan ada anak kecil di rumah, ada baiknya anda mengelakkan melakukan tabiat buruk ini di kawasan rumah untuk mengurangkan risiko bahaya akibat merokok secara pasif.

Itulah perbincangan mengenai batuk kronik yang boleh berlaku apabila seseorang menjadi perokok pasif. Sentiasa menjaga kesihatan orang yang anda sayangi agar mereka tidak menjadi mangsa kesan buruk merokok. Alangkah baiknya jika anda seorang perokok berhenti melakukannya.

Baca juga: Sebab Orang yang Menghidap Asma Berisiko Batuk Kronik

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesan merokok pasif, doktor di dapat menjawab semua soalan anda. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Playstore di telefon pintar awak!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diperoleh pada 2020. Asap Bekas: Bahaya.
Mengenai Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Asap Bekas: Fakta.