Apa Vaksin Yang Diperlukan Kanak-kanak pada Zaman Sekolah?

"Imunisasi penting untuk memastikan dan menjaga kesihatan anak-anak. Terdapat sejumlah rejimen vaksin yang disarankan untuk dipenuhi. Dengan cara itu, sistem imun anak anda akan lebih baik dan risiko penyakit akan berkurang. "

, Jakarta - Imunisasi, alias memberi vaksin, adalah perkara penting yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan anak-anak. Selama ini, ibu bapa mungkin berpendapat bahawa vaksinasi hanya perlu diberikan kepada bayi yang baru lahir sehingga mereka berumur 18 bulan atau 2 tahun. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa vaksin masih diperlukan oleh kanak-kanak usia sekolah, orang dewasa, dan juga orang tua.

Vaksinasi bertujuan untuk meningkatkan sistem imun anak supaya tidak mudah diserang penyakit. Vaksin yang masuk ke dalam badan berfungsi dengan merangsang pembentukan antibodi yang kemudiannya berfungsi untuk melawan jangkitan virus atau bakteria yang menyebabkan penyakit. Jadi, apa vaksin yang diberikan kepada imunisasi untuk kanak-kanak usia sekolah?

Baca juga: Berapa Umur yang Mesti Kanak-kanak Mula Berimunisasi?

Cadangan IDAI mengenai Imunisasi Zaman Sekolah

Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengeluarkan cadangan untuk imunisasi atau vaksinasi untuk anak-anak usia sekolah kepada remaja. Dengan memenuhi keperluan imunisasi ini, diharapkan sistem imun anak meningkat sehingga risiko penyakit berbahaya akibat serangan virus atau bakteria dapat dielakkan dan kesihatan anak terjaga dengan lebih baik.

Berikut adalah senarai jadual vaksin dan imunisasi untuk kanak-kanak dan remaja usia sekolah berdasarkan cadangan IDAI:

  • Vaksin peringkat sekolah

Kanak-kanak yang termasuk dalam kategori ini adalah kanak-kanak berumur 5–12 tahun. IDAI dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar kanak-kanak mendapat mengejar imunisasi aka imunisasi lengkap. Iaitu, jika pada usia di bawah 2 tahun ada vaksin anak yang terlewat, ia boleh diberikan pada usia sekolah. Melengkapkan pemberian vaksin kepada anak-anak bermaksud melengkapkan "tentera" untuk membangun kekebalan yang sempurna.

Jenis vaksin yang dapat diberikan kepada anak-anak usia sekolah adalah DPT, Polio, Campak, MMR, Tifoid, Hepatitis A, Varicella, Influenza, Pneumonia. Pada usia sekolah, kanak-kanak juga lebih mudah diserang penyakit kerana kepadatan aktiviti dan menemui perkara baru. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan anak anda mendapat imunisasi lengkap seperti yang disyorkan.

Baca juga: 10 Penyakit Ini Boleh Dicegah Dengan Vaksin

Memberi Vaksin pada Remaja

Selain kanak-kanak usia sekolah, remaja juga mesti mendapat imunisasi. Tujuannya adalah untuk mencegah risiko penyakit yang cenderung menyerang remaja, terutamanya penyakit berjangkit. Di samping itu, pada masa remaja, perlindungan dari vaksin yang diberikan pada masa bayi dapat dikurangkan atau tidak lagi efektif. Remaja juga disarankan untuk melakukan imunisasi susulan. Terdapat beberapa jenis vaksin untuk remaja, termasuk:

  • Vaksin Tdap

Vaksin ini diberikan untuk mengurangkan risiko 3 penyakit, yaitu tetanus, difteria, dan pertusis. Vaksin ini adalah kesinambungan dari imunisasi DTP. Vaksin Tdap diberikan kepada remaja berusia 10 tahun dan berulang setiap 10 tahun.

  • Vaksin Influenza

Vaksin ini diberikan untuk mengurangi risiko influenza, yang merupakan jangkitan virus yang ditandai dengan demam, batuk, dan hidung berair. Imunisasi ini boleh dimulakan ketika anak berusia 6 bulan, dan merupakan jenis vaksin yang dianjurkan untuk diulang.

  • Vaksin HPV

Vaksin human papillomavirus (HPV) berguna untuk mencegah jangkitan human papillomavirus (HPV). Jangkitan virus ini boleh membahayakan, kerana risiko menyebabkan barah serviks, barah vagina, menjadi barah bibir kemaluan pada wanita.

Baca juga: Kanak-kanak yang demam selepas imunisasi DPT, inilah yang harus dilakukan

Setelah mengetahui pentingnya imunisasi untuk kesihatan anak-anak, jangan berlengah! Sekiranya anda masih memerlukan maklumat mengenai kesihatan atau mempunyai gejala penyakit yang ingin anda tanyakan, hubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut . Bercakap dengan doktor lebih mudah dilakukan Panggilan Video / Suara atau Berbual. Ayuh, muat turunsekarang!

Rujukan:
Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Menyelesaikan / Mengejar Imunisasi (bahagian IV).
Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Imunisasi pada Remaja.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Jadual 1. Jadual Imunisasi Kanak-kanak dan Remaja yang Disyorkan untuk berumur 18 tahun ke bawah, Amerika Syarikat, 2021.