4 Latihan Kardio Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Ramai orang masih sering bertanya-tanya, jenis senaman mana yang lebih berkesan untuk menurunkan berat badan. Kardio, latihan kekuatan, atau gabungan keduanya? Ternyata, menurut penyelidik dari Duke University, kardio adalah latihan penurunan berat badan yang paling berkesan. Ini telah dibuktikan melalui kajian yang dilakukan selama lapan bulan ke atas 119 sukarelawan dengan berat badan berlebihan. Latihan kardio juga diketahui bukan sahaja berkesan membakar kalori, tetapi juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung.

Walau bagaimanapun, agar anda dapat menurunkan berat badan dengan mudah dan cepat, Institut Kesihatan Nasional mengesyorkan melakukan sekurang-kurangnya 30-45 minit kardio pada intensiti standard 3-5 hari seminggu. Berikut adalah beberapa jenis latihan kardio yang berkesan untuk menurunkan berat badan:

  1. Senamrobik Langkah

Senamrobik langkah adalah bentuk senamrobik yang memanfaatkan pelantar dengan ketinggian yang berbeza-beza antara 10 hingga 30 sentimeter sebagai pijakan. Pergerakan yang paling sederhana adalah naik dan turun pelantar . Namun, jika anda sudah terbiasa dengan sukan ini, anda dapat meningkatkan intensitasnya dengan melakukan langkah demi langkah yang berbeza-beza seperti melangkah ke belakang, melangkah ke samping, melangkah ke depan sambil masih melangkah pelantar .

Senamrobik langkah baik untuk mengencangkan kaki, pinggul, dan punggung, kawasan yang biasanya wanita ingin turunkan berat badan. Latihan ini dapat membakar kalori sebanyak 800 kal / jam. Dengan melakukannya selama 1 jam setiap hari (yang dapat anda bahagikan kepada 2 sesi, masing-masing selama setengah jam), anda dapat memperoleh hasil badan yang kencang hanya dalam dua minggu.

2. Berenang

Berenang adalah pilihan senaman kardio yang baik kerana melibatkan seluruh badan termasuk jantung, paru-paru dan otot dengan risiko kecederaan kecil. Semasa berenang, anda akan mengeluarkan banyak tenaga, terutama badan yang lebih rendah, sehingga lemak di badan akan terbakar. Jumlah kalori yang dapat dihilangkan dengan berenang adalah sebanyak 800 kal / jam.

Beberapa kajian baru-baru ini juga menunjukkan bahawa berenang di air sejuk dapat membakar lebih banyak kalori kerana badan akan semakin berusaha mengekalkan suhu badan. Namun, sebelum berenang di air sejuk, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga dari hipotermia terlebih dahulu. ( Baca juga: Petua Berenang Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan)

  1. Basikal

Latihan ini sebenarnya dapat membakar banyak kalori, bergantung pada seberapa pantas anda menunggang basikal. Jumlah kalori yang dapat dibakar dengan berbasikal adalah sebanyak 500-1000 kal / jam. Berbasikal di tempat terbuka sambil menghirup udara segar juga dapat menghilangkan tekanan. Namun, jika anda tidak mempunyai banyak masa, melabur dengan basikal pegun boleh menjadi pilihan. Anda boleh membakar kalori sambil menonton rancangan TV kegemaran anda yang akan mengalihkan perhatian anda daripada merasa letih. ( Baca juga: Berbaloi untuk mencuba! Kecilkan Perut dengan Berbasikal)

  1. berjoging

berjoging adalah salah satu cara menguruskan badan yang senang dan murah. Sukan ini tidak memerlukan peralatan atau menghabiskan banyak wang untuk melakukannya. Di samping itu, satu kajian juga menunjukkan bahawa berjoging terbukti lebih berkesan menurunkan berat badan daripada mengangkat berat.

Walaupun kardio dianggap berkesan untuk menurunkan berat badan, Cassandra Forsythe, profesor pakar kesihatan tetap mengesyorkan melengkapkan latihan kardio dengan latihan kekuatan otot seperti burpees, jak melompat, papan dan Pendaki Gunung ( Baca juga: 6 Kesalahan Yang Membuat Latihan Kardio Tidak Berkesan). Untuk membeli makanan tambahan dan vitamin yang anda perlukan untuk kekal sihat, anda tidak perlu bersusah payah lagi, cukup gunakan aplikasinya . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.