15 Tanda dan Gejala Penyakit Hashimoto yang Perlu Tahu

, Jakarta - Pernah dengar penyakit Hashimoto? Penyakit yang namanya masih belum diketahui adalah keradangan kelenjar tiroid yang disebabkan oleh serangan dari sistem imun (penyakit autoimun), terhadap kelenjar tiroid. Apakah tanda-tanda dan gejala yang dialami oleh orang-orang dengan keadaan ini?

Sebelumnya, harap maklum bahawa kelenjar tiroid adalah sejenis kelenjar kecil yang terletak di leher, yang bertugas menghasilkan hormon untuk mengatur metabolisme tubuh. Penyakit Hashimoto dapat memicu hipotiroidisme pada penderita, kerana penyakit ini menyebabkan pengeluaran hormon tiroksin dan triiodothyronine terganggu.

Baca juga: Ketahui 5 penyakit yang menyembunyikan kelenjar tiroid

Ketahui Gejala Penyakit Hashimoto

Pada peringkat awal, gejala penyakit Hashimoto biasanya ringan dan kadang-kadang sukar dikesan. Gejala biasa pertama adalah gondok atau pembengkakan kelenjar tiroid. Kemudian penyakit ini akan berkembang tahun demi tahun, menyebabkan kerosakan kronik pada kelenjar tiroid.

Kerosakan ini akan menyebabkan penurunan kadar hormon tiroksin dan triiodothyronine dalam darah dan mengganggu metabolisme badan. Ketika mencapai fasa ini, gejala yang akan muncul adalah:

 1. Mudah letih dan berasa lemah.

 2. Lebih mudah terdedah kepada suhu sejuk.

 3. Mengalami pembengkakan wajah.

 4. Keguguran rambut.

 5. Sukar untuk diingat.

 6. Kemurungan.

 7. Menorrhagia (haid berlebihan atau berpanjangan).

 8. Otot menjadi lemah.

 9. Kuku menjadi rapuh.

 10. Kulit kering.

 11. Sembelit.

 12. Bengkak lidah.

 13. Kesakitan otot diikuti dengan pengerasan atau kekakuan pada otot.

 14. Penambahan berat badan.

 15. Sendi sakit dan kaku.

Faktor Yang Boleh Mencetuskan Penyakit Hashimoto

Telah disebutkan sebelumnya bahawa penyakit Hashimoto disebabkan oleh serangan sistem kekebalan tubuh pada kelenjar tiroid. Walaupun sampai sekarang tidak diketahui dengan pasti apa yang memicu ini, namun disyaki terdapat beberapa faktor yang terlibat dalam munculnya penyakit Hashimoto, yaitu:

 • genetik. Seseorang dengan penyakit Hashimoto sering mempunyai sejarah keluarga penyakit autoimun atau penyakit tiroid.

 • iodin berlebihan. Penggunaan ubat yang mengandungi yodium dapat mencetuskan kemunculan penyakit Hashimoto pada seseorang.

 • Sinaran. Beberapa kes gangguan tiroid, terutamanya penyakit Hashimoto, berlaku pada orang yang terdedah kepada radiasi. Contohnya radiasi yang berasal dari rawatan radioterapi untuk barah, atau radiasi yang berasal dari letupan bom nuklear dan kemudahan nuklear.

 • Sejarah penyakit autoimun. Mengalami atau menghidap penyakit autoimun dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit Hashimoto.

Baca juga: Senarai Makanan yang Baik untuk Orang yang Menghidap Penyakit Tiroid

Komplikasi yang mengintai penghidapnya

Sekiranya tidak dirawat dengan baik, penyakit Hashimoto dapat menyebabkan komplikasi serius bagi penghidapnya, seperti:

 • Beguk. Rangsangan kelenjar tiroid yang berterusan boleh menyebabkan pembesaran. Dalam beberapa kes, pembesaran tidak selesa, mengganggu proses menelan, dan mengganggu penampilan.

 • Masalah jantung. Penyakit Hashimoto boleh menyebabkan peningkatan kepekatan kolesterol jahat dalam darah atau LDL ( lipoprotein berketumpatan rendah ), yang kemudian meningkatkan risiko penyakit jantung.

 • Kelainan pada bayi. Wanita hamil yang menderita hipotiroidisme kerana penyakit Hashimoto boleh menyebabkan kelainan pada janin. Salah satu penyakit kongenital yang mungkin disebabkan oleh penyakit ini adalah bibir sumbing.

 • myxedema, adalah istilah yang digunakan untuk hipotiroidisme teruk yang dicirikan oleh pembengkakan di beberapa bahagian badan. Keadaan ini boleh menjadi koma myxedema (krisis myxedema).

 • Gangguan mental. Penyakit Hashimoto boleh menyebabkan kemurungan bertambah buruk dari masa ke masa jika tidak dirawat. Selain itu, penyakit ini juga dapat menyebabkan penurunan libido dan mengganggu kestabilan mental.

Baca juga: Perlu Tahu 6 Petua Percutian untuk Penghidap Tiroid

Itu sedikit penjelasan mengenai penyakit Hashimoto. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!