Jangan hanya memilih ubat tekanan darah tinggi, inilah sebabnya

Jakarta - Pernahkah anda mendengar bahawa orang dengan tekanan darah tinggi tidak boleh minum ubat? Sebabnya, terdapat beberapa jenis ubat yang harus dielakkan oleh penderita hipertensi. Jadi, apakah jenis ubat yang harus dielakkan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi? Ayuh, cari penjelasan lengkap di bawah, OK?

Baca juga: Mengetahui Tekanan Darah Normal pada Lelaki dan Wanita

Dadah yang Perlu Dielakkan dengan Hipertensi

Bagi kebanyakan orang, pengambilan ubat bebas adalah selamat untuk mereka. Tetapi tidak bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Walaupun semua ubat mempunyai kesan sampingan, orang yang mempunyai kesihatan dan imuniti yang baik dapat sembuh hanya dengan mengambil ubat bebas.

Setiap ubat mempunyai kesan sampingan. Oleh itu, penting untuk memberi perhatian kepada kesan sampingan dan perhatikan kontraindikasi dan interaksi pada pembungkusan. Terutama jika anda seorang wanita hamil, ibu menyusu, dan mempunyai penyakit kongenital, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.

Mengapa orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dimasukkan? Bercakap mengenai tekanan darah tinggi, mereka wajib menghindari ubat-ubatan yang dapat meningkatkan kadar tekanan darah di dalam badan, serta berinteraksi dengan ubat tekanan darah tinggi yang telah diresepkan oleh doktor. Berikut adalah sebilangan ubat yang harus dielakkan oleh penderita hipertensi:

1. Ubat penahan sakit

Ubat-ubatan dalam kelas ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAID) tidak boleh diambil oleh orang-orang dengan hipertensi kerana mereka dapat meningkatkan tekanan darah. Ubat ini dapat menyekat saluran darah dan meningkatkan jumlah natrium di dalam badan, sehingga tekanan darah melonjak.

2. Pil kawalan kelahiran

Pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen dapat mencetuskan peningkatan tekanan darah pada beberapa wanita yang mengambilnya. Oleh itu, pil kontraseptif alternatif yang selamat bagi penghidapnya adalah pil progestin tulen atau kontraseptif bukan hormon, seperti IUD atau spiral, serta kondom.

3. Antihistamin dan Dekongestan

Antihistamin dan dekongestan adalah ubat yang harus dihindari oleh penderita hipertensi kerana mereka dapat meningkatkan tekanan darah, serta berinteraksi dengan ubat tekanan darah tinggi yang selalu diambil.

Baca juga: Bolehkah tekanan darah tinggi dirawat secara semula jadi?

4. Perubatan Diet

Orang yang mempunyai ubat diet yang mengandungi antihistamin dan kafein harus dielakkan kerana dapat meningkatkan kadar tekanan darah di dalam badan. Sekiranya anda seorang yang mempunyai tekanan darah tinggi yang ingin mengambil pil diet, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu, okey?

5. Perubatan gastrik

Tidak semua jenis ubat ulser dapat dimakan oleh penderita. Dadah yang mengandungi antasid dan natrium tinggi harus dihindari kerana dapat meningkatkan tekanan darah. Oleh itu, pastikan anda membaca label pada bungkusan sebelum memutuskan untuk menggunakannya, ya.

6. Perubatan Herba

Perubatan herba tidak semestinya 100 peratus selamat semasa dimakan. Terutama jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Kandungan ephedra, yang terdapat dalam beberapa suplemen penurunan berat badan, sangat berbahaya bagi orang dengan tekanan darah tinggi. Selain itu, penderita juga harus menghindari gingko, yang biasanya digunakan untuk meningkatkan ingatan.

Baca juga: 9 Makanan yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Mengalami Darah Tinggi

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor di aplikasi sebelum memutuskan untuk mengambil apa-apa jenis ubat, ya. Sekiranya tidak, bukannya menjadi lebih baik, anda sebenarnya mencetuskan masalah lain yang lebih serius.

Rujukan:
Perubatan Michigan. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi: Ubat-ubatan yang Tidak Perlu Dihindari.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Anda Mungkin Mengelakkan 2 Jenis Ubat Tekanan Darah Ini.
Hati. Diakses pada 2021. Interaksi Ubat: Makanan, Makanan Tambahan dan Ubat-ubatan Lain.