Ketahui 4 Jenis Kucing yang Paling Disukai

, Jakarta - Selama pandemi ini, setiap orang disarankan untuk meninggalkan rumah hanya jika sangat mendesak. Sudah tentu tinggal di rumah sendiri dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan kebosanan. Banyak juga yang berjaya dengan menjaga haiwan peliharaan seperti kucing. Sekiranya anda ingin mempunyai kucing yang menggemaskan agar mudah dilayan dengan kehadiran haiwan ini, berikut adalah beberapa jenis kucing untuk dipilih!

Beberapa Jenis Kucing yang Comel

Terdapat banyak jenis kucing untuk dipilih untuk menemani hari-hari dan salah satu faktornya menggemaskan. Anda boleh memilih watak haiwan manja ini, beberapa di antaranya mempunyai bulu tebal, badan besar atau kecil, dan saiz telinga yang berbeza. Semua ini boleh bergantung kepada genetik kucing itu sendiri. Jenis kucing yang paling popular di Indonesia ialah Angora dan Parsi.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Mungkin anda mahukan sesuatu yang berbeza berbanding dengan jenis yang dimiliki oleh banyak orang. Di samping itu, anda ingin membiak antara kucing yang anda miliki dengan baka yang berbeza. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa jenis kucing yang menggemaskan dan tidak utama:

1. Maine Coon

Sekiranya anda menyukai baka kucing yang agak besar dengan bulu lembut dan sikap mesra, Maine Coon boleh menjadi pilihan utama anda. Dengan berat badan mencecah 5 hingga 8 kilogram ketika dewasa, sudah tentu badannya selesa ketika dipeluk atau dibelai. Di samping itu, kucing ini mesra dan selamat dengan kanak-kanak dan haiwan peliharaan lain. Oleh itu, Maine coons boleh menjadi pilihan pertama apabila anda ingin menjaga kucing.

2. British Shorthair

Shorthair Britain adalah sejenis kucing yang agak sunyi dengan tingkah laku yang menggemaskan. Seperti namanya, bulunya lebih pendek daripada baka kucing lain. Selain itu, wajahnya yang manis dengan bentuk bulat membuat hati merasa senang ketika memegang atau mengajaknya bermain. Sudah tentu, sifatnya yang setia dapat membuat anda lebih menyayangi haiwan ini.

Baca juga: Inilah keadaan kucing yang memerlukan pertolongan cemas

3. Munchkin

Kucing ini agak berbeza dengan jenis lain kerana mempunyai badan yang lebih kecil dengan kaki pendek. Jenis bulu yang mereka miliki boleh berbeza, seperti beberapa dengan rambut panjang dan beberapa dengan rambut pendek. Sifatnya yang selalu bahagia, manis, dan penyayang dapat mengisi hari-hari kesepian kerana dia tinggal sendirian semasa wabak seperti ini. Anda boleh memilih Munchkin jika anda mahukan kucing kecil yang comel.

4. Ragdoll

Kucing yang comel dan menggemaskan ini mempunyai sifat tenang, santai dan penyayang, menjadikannya haiwan kesayangan keluarga yang sempurna. Haiwan ini lebih suka berada di sekitar orang, termasuk kanak-kanak dan dapat berdampingan dengan jenis haiwan lain. Dengan mata biru yang indah dan bulu lembut, banyak orang memilih baka kucing ini sebagai haiwan kesayangan mereka. Anda tidak akan menyesal memilih baka kucing ini sebagai haiwan kesayangan.

Itu adalah beberapa jenis kucing yang mempunyai penampilan dan sifat yang menggemaskan. Walau bagaimanapun, perlu juga diperhatikan bahawa kucing-kucing ini mungkin sedikit kering ketika pertama kali dibeli atau dipelihara. Oleh itu, pertimbangan yang teliti perlu dilakukan sekiranya anda ingin mengekalkannya. Sebaliknya, kucing di sekitar rumah anda tidak kurang menarik, anda tahu.

Baca juga: Tidak Sama, Petua yang Betul untuk Merawat Anak kucing Parsi

Sekiranya anda ingin meminta nasihat mengenai jenis kucing yang sesuai untuk dijaga di rumah, doktor haiwan dari dapat memberikan jawapan yang sesuai. Di samping itu, soalan yang berkaitan dengan menjaga kesihatan haiwan peliharaan juga dapat diajukan terus kepada pakar perubatan veterinar ini. Oleh itu, muat turun permohonan dalam telefon pintar anda sekarang!

Rujukan:
Pencari Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Apakah Baka Kucing Paling Lucu?
Rovers. Diakses pada tahun 2021. 14 Baka Kucing Paling Lucu yang Anda Inginkan Merangkul ASAP.