4 Petua Memilih Pembawa yang Selesa untuk Bayi

, Jakarta - Membawa bayi sebenarnya dapat meningkatkan ikatan antara anak dan ibu bapa. Walaupun begitu, kadang-kadang membawa hanya dengan tangan boleh menjadi kerumitan sekiranya ibu harus melakukan tugas lain. Belum lagi jika berat badan anak selalu meningkat. Menggunakan sling adalah salah satu penyelesaian yang boleh digunakan semasa membawa anak.

Baca juga: Petua Memilih Tempat Tidur untuk Bayi

Nah, dalam memilih selempang, ibu juga perlu memperhatikan beberapa perkara agar anak masih merasa selesa. Berikut petua memilih pembawa untuk bayi anda:

1. Pilih Jenis Selempang

Pilih sling, jangan hanya pilih. Kami mengesyorkan agar anda memperhatikan jenis sling di pasaran sekarang. Pilih jenis selempang yang sesuai dengan keperluan harian ibu.

  • Sling

Sling adalah sejenis sling yang telah lama dikenali. Biasanya, selendang itu hanyalah sehelai kain panjang yang melilit kedua bahu. Selendang boleh memudahkan ibu menyusui anak mereka. Walau bagaimanapun, bagi ibu yang tidak biasa menggunakan selendang, penggunaannya boleh menjadi agak rumit.

Semasa menggunakan sling, ibu harus rajin memeriksa ikatan pada sling. Oleh kerana ikatan diikat secara manual oleh ibu, kadangkala ikatan itu terlepas atau longgar dengan cepat.

  • Mei Tai

Penggunaannya yang jauh lebih praktikal daripada selendang kain menjadikan sling jenis mei tai banyak digunakan oleh ibu muda. Bukan itu sahaja, keselamatan sling jenis mei tai juga lebih baik daripada sling. Biasanya sling mei tai juga dikenali sebagai slang kanggaru, kerana kedudukan bayi terletak di depan dada ibu dan menghadap ke depan badan ibu.

2. Selesa untuk Ibu dan Bayi

Pastikan pembawa selesa untuk bayi dan ibu. Tidak ada salahnya mencuba sling terlebih dahulu sebelum membeli. Pastikan sling tidak membuat bahu ibu terluka semasa digunakan. Perhatikan juga kedudukan bayi semasa menggunakan sling. Pembawa bayi yang baik menjadikan bahagian tubuh bayi dekat dengan ibu. Pastikan pembawa menyokong punggung bayi dengan baik.

3. Sesuaikan dengan Usia Bayi

Dalam memilih pembawa bayi, ibu harus menyesuaikan diri dengan usia bayi. Biasanya, pembawa yang boleh digunakan untuk bayi baru lahir tidak semestinya digunakan dengan bayi yang berumur 6 bulan. Ini tentunya akan mempengaruhi keselesaan bayi dan juga perkembangan tubuh bayi.

4. Bahan Selempang

Perhatikan bahan yang digunakan di sling. Pastikan selendang cukup kuat untuk menampung berat bayi. Bukan hanya itu, pemilihan bahan untuk sling juga cukup penting untuk diperhatikan. Gunakan bahan yang tidak terlalu panas sehingga bayi selesa ketika berada di sling.

Bahan untuk keselamatan pembawa bayi juga perlu dipertimbangkan. Ibu harus memilih selempang dengan bahan yang senang dibersihkan. Kebersihan sling juga perlu untuk menjaga kesihatan si kecil.

Baca juga: 6 Tanda Anak Kecil Anda Memulakan Gigi

Pastikan si kecil tetap selesa di pelukan ibu ketika dia aktif. Menjaga kesihatan si kecil sangat penting bagi ibu. Sekiranya ibu mempunyai keluhan mengenai kesihatan si kecil, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya tentang perasaan mereka. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!