Bukan hanya untuk diet, Kimchi juga baik untuk kesihatan

, Jakarta - Kimchi adalah makanan tradisional Korea yang terdiri daripada pelbagai sayur-sayuran yang diperam. Variannya biasanya terdiri dari kubis, lobak, sawi dan kemudian dimeriahkan dengan rempah seperti serbuk cili, daun bawang, bawang putih, halia dan rempah Korea yang lain. Anda tahu banyak manfaat kimchi yang tidak hanya baik untuk diet, tetapi juga untuk kesihatan.

Terdapat pelbagai jenis kimchi bergantung pada musim dan wilayah asalnya. Contohnya, ketika musim bunga tiba, kimchi yang anda makan adalah pa kimchi (bawang hijau) atau oh kawan (timun) pada musim panas dan untuk kawasan Joenju aroma dan rasa Kimchi ada lebih kuat dengan lauk makanan laut.

Bagi negara asalnya, Kimchi bukan sahaja makanan tradisional yang lazat tetapi juga dorongan masakan. Ketika Perang Vietnam terjadi pada tahun 1957, pemerintah Korea Selatan meminta AS memberikan bantuan untuk mengirim kimchi sebagai bekalan makanan untuk tenteranya yang sedang berperang.

Kimchi mempunyai sejarah yang panjang baik sebagai hidangan biasa dan sebagai bentuk perayaan keluarga. Pada zaman dahulu, pembuatan kimchi dilakukan secara kolaboratif di mana setiap orang menyumbangkan bahan-bahan, memasaknya bersama-sama dan kemudian memasukkannya ke dalam bekas raksasa dan disimpan jauh ke dalam tanah. Kini, masyarakat Korea moden menyimpan kimchi di dalam peti sejuk dan di setiap peti sejuk terdapat ruang khas yang hanya untuk menyimpan kimchi.

Sekarang, setelah mengetahui sejarah lengkap dan keunikan kimchi, anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat kimchi untuk diet dan kesihatan. Ayuh, ketahui faedah kimchi berikut:

  1. Bakteria Sihat untuk Sistem Imun

Proses pembuatan kimchi yang dilakukan dengan fermentasi menjadikan makanan ini mengandungi bakteria baik yang berguna untuk pencernaan dan anti-infeksi. Pencernaan yang sihat tentunya sangat bermanfaat bagi tubuh, jadi metabolisme badan akan lancar.

  1. Mengekalkan Kestabilan Kolesterol

Kimchi dibuat dengan bawang putih dan serbuk cili. Bawang putih mempunyai peranan penting kerana dapat membantu menurunkan jumlah kolesterol. Selain itu, kandungannya juga dapat menjaga tekanan darah dan mencegah risiko dijangkiti strok .

  1. Menjaga Kesihatan Mata

Setiap 100 gram kimchi mengandungi 18 peratus daripada keperluan Vitamin A. setiap hari. Oleh itu, makan kimchi membantu anda memenuhi keperluan Vitamin A. Selain menjaga kesihatan mata, manfaat lain dari kimchi adalah untuk mencegah radikal bebas.

  1. Rambut yang sihat dan kulit yang bercahaya

Bukan hanya kesihatan tubuh yang dijaga, manfaat lain dari Kimchi adalah membuat rambut yang sihat dan kulit yang bersinar. Selenium mineral yang terdapat dalam bawang putih di kimchi dapat mencegah kerutan halus pada kulit yang biasanya muncul seiring bertambahnya usia, sambil juga menjaga sistem kekebalan tubuh.

  1. Membantu Menurunkan Berat Dengan Berkesan

Kandungan capsaicin Cili membantu meningkatkan metabolisme dalam badan sehingga mempercepat pembakaran kalori dalam badan yang dapat menurunkan berat badan dengan lebih berkesan.

  1. Tingkatkan Rintangan Terhadap Selesema.

Kimchi mengandungi banyak antioksidan mulai dari Vitamin A, B, C dan bakteria probiotik. Kerjasama bahan-bahan bermanfaat ini menjadikan kimchi sebagai makanan super yang dapat meningkatkan daya tahan terhadap selsema.

Terdapat banyak jalan untuk kesihatan dan mencapai bentuk badan yang ideal selagi anda mengamalkan diet yang sihat dan bersenam secara teratur. Ada soalan mengenai perkara yang patut dilakukan dan tidak patut dilakukan mengenai diet yang baik untuk kesihatan? Muat turun permohonan dan anda boleh terus berbual dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara atau berbual. Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan yang memudahkan anda melakukan pelbagai jenis ujian kesihatan.