Agar tidak membatalkan, ini adalah 4 cara untuk mengatasi dehidrasi ketika berpuasa

, Jakarta - Dehidrasi, atau kekurangan cecair di dalam badan, adalah keadaan yang cenderung terjadi semasa berpuasa. Sebabnya, badan tidak minum dan tidak mendapat pengambilan cecair selama lebih kurang 12 jam. Selain tidak minum dan makan, bahkan ketika berpuasa kebanyakan orang masih harus melakukan aktiviti harian seperti biasa. Ini kemudian meningkatkan risiko serangan dehidrasi.

Risiko dehidrasi semasa berpuasa lebih tinggi pada orang yang sering melakukan aktiviti luar. Walau bagaimanapun, dehidrasi yang berlaku umumnya ringan dan tidak mengancam nyawa. Namun, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh mengganggu aktiviti harian dan mengurangkan produktiviti.

Pada tahap yang lebih teruk, dehidrasi yang menyerang sebenarnya boleh mencetuskan masalah kesihatan. Jadi, bagaimana mengatasi masalah dehidrasi agar puasa tetap lancar dan tidak terbatal?

Baca juga: 4 Masalah Kesihatan Umum Semasa Berpuasa

Dehidrasi yang berlaku boleh mencetuskan gejala dalam bentuk kelemahan, pening, sakit kepala, dan badan yang mudah letih. Tubuh manusia terdiri daripada 70 peratus cecair, oleh itu cecair sangat penting untuk mengekalkan fungsi tubuh yang normal. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan badan menjadi tidak kering semasa berpuasa, termasuk:

1. Memenuhi Keperluan Cairan di Sahur

Salah satu masa terbaik untuk "menjimatkan" pengambilan cecair dalam badan adalah pada waktu subuh. Untuk berpuasa dengan lancar dan mengelakkan dehidrasi sepanjang hari, biasakan minum air secukupnya pada waktu subuh. Pada asasnya, keperluan cecair seseorang boleh berbeza dengan yang lain. Walau bagaimanapun, rata-rata orang dewasa memerlukan pengambilan cecair hingga 8 gelas atau setara dengan 2 liter air dalam satu hari.

Baca juga: Peraturan untuk minum air ketika berpuasa

Ketika berpuasa, masa yang dibenarkan untuk memasukkan cecair ke dalam badan pasti akan berubah. Untuk mengatasi ini, dan memastikan pengambilan cecair yang mencukupi semasa berpuasa, cuba gunakan corak 2-4-2. Maksudnya, anda disyorkan minum 2 gelas air pada waktu subuh, 4 gelas air ketika berbuka puasa, dan 2 gelas air pada waktu malam atau sebelum tidur.

2. Elakkan Makanan Yang Terlalu Asin

Makanan yang terlalu masin adalah perkara yang harus dielakkan sehingga anda tidak mudah haus. Oleh itu, anda tidak boleh makan makanan yang mengandungi banyak garam tambahan pada waktu subuh. Sebabnya, makanan masin dapat membuat seseorang cepat haus, kekurangan cairan, kerana dapat mempengaruhi pengaturan cairan dalam tubuh.

3. Elakkan aktiviti yang terlalu berat

Agar tidak mudah haus dan mengelakkan dehidrasi, elakkan melakukan aktiviti yang terlalu berat semasa berpuasa. Kerana, hanya akan membuat tubuh kehilangan lebih banyak cairan, sehingga mudah merasa haus.

Sebaliknya, anda boleh menjadualkan atau melakukan kerja yang memerlukan banyak tenaga selepas berbuka puasa atau pada waktu malam. Di samping itu, elakkan terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari sehingga badan tidak mudah merasa letih dan dahaga.

4. Meningkatkan Penggunaan Buah dan Sayuran

Makan makanan sihat di suhoor, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, adalah salah satu kunci untuk berpuasa dengan lancar dan badan tetap sihat. Selain itu, makan sayur dan buah juga dapat membantu mengelakkan dehidrasi, kerana mengandungi air yang dapat disimpan di dalam badan.

Baca juga: 9 Buah Yang Boleh Mencegah Dehidrasi Semasa Berpuasa

Ketahui lebih lanjut mengenai dehidrasi dan cara menghindarinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai petua kesihatan dan puasa yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!