6 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kehamilan Berkembar

Jakarta - Mempunyai anak kembar mungkin menjadi impian bagi beberapa ibu. Jumlah kehamilan kembar sahaja boleh lebih dari dua, tiga, empat, bahkan lebih. Di samping itu, anda yang mempunyai sejarah kembar (ibu atau nenek) biasanya akan melahirkan anak kembar juga. Perlu diingat, kehamilan kembar memerlukan rawatan tambahan untuk tubuh ibu dan janin.

  1. Mungkin Berlaku Ketika Anda Berusia 30-an dan 40-an

Anda mungkin pernah mendengar bahawa semakin tua wanita, semakin sukar untuk hamil. Namun, sebaliknya, usia tua sebenarnya dapat meningkatkan peluang memiliki anak kembar. Lancarkan WebMD, kata pakar dari Pusat Perubatan Universiti Hackensack di New Jersey, Amerika Syarikat, apabila anda memasuki usia 30-an atau 40-an, kitaran ovulasi anda tidak lagi biasa. Nah, inilah yang dapat membuat tubuh anda ovulasi dua folikel dalam kitaran yang sama.

  1. Perlu Lebih kerap Memeriksa Kehamilan

Adalah wajar bahawa kehamilan kembar memerlukan pemantauan tambahan berbanding kehamilan normal (satu janin). Oleh itu, anda tidak perlu terkejut sekiranya doktor meminta pemeriksaan kesihatan yang lebih kerap. Selain kawalan, pemeriksaan ultrasound dan beberapa ujian lain juga akan lebih kerap dilakukan. Kemudian, pada trimester kedua, doktor secara amnya juga akan meminta ibu lebih kerap melakukan kawalan kehamilan. Sementara itu, ketika memasuki trimester ketiga, biasanya kawalan harus dilakukan seminggu sekali.

  1. Keperluan Asid Folik Meningkat

Asid folik adalah nutrien penting dalam pembentukan sel otak. Suplemen pranatal (tempoh sebelum kelahiran) dengan asid folik, penting untuk kecerdasan si Kecil walaupun dalam kandungan. Penemuan pakar di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika kata, Ibu yang mengambil asid folik empat minggu sebelum kehamilan dan lapan minggu selepas kehamilan, dapat meminimumkan risiko autisme pada bayi sebanyak 40 persen.

Semasa mengandung anak kembar, ibu juga akan diminta untuk minum pil asid folik untuk mengelakkan kecacatan kelahiran pada janin. Sebagai contoh, spina bifida, adalah kecacatan kelahiran yang dicirikan oleh pembentukan celah atau kecacatan pada tulang belakang dan saraf tunjang bayi.

Umumnya, wanita hamil yang membawa satu bayi perlu mengambil 0,4 miligram asid folik dalam sehari. Sementara itu, ibu dengan kehamilan berganda perlu mengambil satu miligram asid folik setiap hari.

( Baca juga: 8 Mitos Kehamilan Ibu Perlu Tahu

  1. Berat Badan

Berbanding dengan kehamilan tunggal, adalah wajar bagi ibu yang mengandung kembar mempunyai berat badan yang agak berat. Sekiranya kehamilan tunggal meningkatkan berat purata ibu 12 kilogram, pada kehamilan kembar berat badan boleh meningkat hingga 15-20 kilogram.

  1. Sakit Pagi

Keadaan ini biasanya dialami oleh wanita hamil, tetapi bagi ibu yang mengandung kehamilan kembar, loya akan menjadi semakin teruk. Macam mana boleh jadi? Ini disebabkan oleh hormon yang dikenali sebagai Gonadotropi Chorionic Manusia (HCG) . Tahap HCG akan meningkat dua kali ganda semasa kehamilan anak kembar, sehingga sakit pagi akan lebih sengit. Bukan hanya itu, ada kemungkinan ibu juga akan mengalami sakit belakang, kembung perut, dan bisul perut yang akan terasa lebih teruk.

  1. Anemia

Ibu yang mengandung kembar tentunya memerlukan pengambilan zat besi yang lebih tinggi berbanding dengan kehamilan tunggal. Sekiranya zat besi ini tidak mencukupi, risiko anemia akan meningkat. Biasanya, doktor akan mengesyorkan makanan tambahan zat besi untuk ibu dengan kehamilan berganda. Selain itu, ibu juga perlu memeriksa darah secara berkala apabila kehamilan telah mencapai 20-24 minggu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kehamilan kembar, itu mudah. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan mengenai kehamilan kembar ini . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.