Berikut adalah 6 Sumber Protein Terbaik untuk Vegetarian

, Jakarta - Memenuhi keperluan pemakanan vegetarian memerlukan lebih banyak usaha dan perhatian. Walaupun banyak sumber protein terdapat dalam makanan yang berasal dari haiwan, itu tidak bermaksud keperluan protein vegetarian tidak dapat dipenuhi dengan baik.

Protein adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh badan anda. Protein mempunyai banyak peranan untuk kesihatan tubuh anda, seperti membantu pencernaan, peredaran darah, dan membina jisim otot.

Baca juga: Mahukan Sihat, Harus Vegetarian?

Sumber protein untuk vegetarian sebenarnya mempunyai jumlah dan fungsi yang sama dengan protein dari sumber haiwan. Berikut adalah sumber protein yang sangat baik untuk vegetarian:

1. Kacang soya

Kacang soya adalah salah satu sumber protein terbaik. Protein dalam kacang soya berkualiti tinggi dan diperkaya dengan kandungan isoflavin di dalamnya. Selain keperluan protein yang mencukupi, kandungan isoflavin dalam kacang kedelai juga dapat mencegah beberapa penyakit seperti barah payudara, barah prostat, dan barah rahim. Anda boleh mengambil kacang soya dalam apa jua bentuk. Contohnya, tauhu atau tempe dibuat dari kacang soya.

2. Telur

Telur juga boleh menjadi pilihan pengambilan protein untuk vegetarian. Dalam 1 telur terdapat 6 gram protein. Bukan itu sahaja, protein yang terdapat dalam putih telur adalah protein berkualiti tinggi. Protein kompleks mengandungi asid amino yang diperlukan oleh badan.

3. Benih Chia

Walaupun bentuk biji chia sangat kecil, jangan memandang rendah manfaatnya. Biji Chia adalah sumber protein sayuran. Tidak hanya sebagai sumber protein sayuran, biji chia juga mengandung bahan lain seperti asam lemak omega 3, serat, dan antioksidan. Biji Chia adalah salah satu makanan yang mengandungi protein dan sangat sesuai untuk dimakan oleh vegetarian.

4. Bayam

Bayam adalah sumber protein yang sangat baik. Sayuran hijau ini sebenarnya mempunyai sekitar 5 gram protein. Bukan hanya sebagai sumber protein, bayam juga mengandung nutrien lain yang sangat baik untuk kesihatan tubuh anda, seperti zat besi, vitamin A, kalsium, dan zink.

5. Badam

Badam adalah jenis kacang yang paling berkhasiat. Salah satunya adalah protein. Bukan hanya protein, kacang almond juga mengandung nutrien lain yang diperlukan tubuh anda, seperti vitamin E, kalsium, fosfor, magnesium, zink, dan tembaga.

Badam sangat baik untuk perkembangan otak, mengawal kolesterol dan berat badan. Jadi bukan hanya vegetarian, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan badam adalah makanan ringan yang tepat untuk kesihatan anda.

6. Lentil

Lentil adalah sejenis kekacang yang mempunyai khasiat lengkap untuk kesihatan. Bagi vegetarian, kacang ini boleh menjadi pengganti daging yang sihat kerana mengandungi protein, kalium, serat, fosforus, dan rendah lemak.

Makan lentil harus digabungkan dengan beberapa makanan vegetarian yang mengandung vitamin C, seperti tomato atau jeruk. Dengan cara itu, penyerapan nutrien dalam lentil lebih cepat.

Baca juga: Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai diet dan kesihatan anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh menggunakan Suara / Panggilan video atau Berbual untuk bertanya kepada doktor secara langsung dan dapatkan jawapan segera untuk soalan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!