Pendedahan kepada Sindrom Myelodysplasia Risiko Logam Berat

, Jakarta - Pernah dengar penyakit yang disebut sindrom myelodysplasia? Sekiranya tidak, jangan terkejut, kerana sindrom myelodysplasia agak jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, sindrom ini berlaku pada orang tua atau 60 tahun ke atas.

Sindrom Myelodysplasia adalah gangguan yang berlaku apabila satu atau semua sel darah yang dihasilkan oleh sumsum tulang tidak terbentuk dengan baik. Keadaan ini berlaku apabila fungsi tulang terganggu.

Seseorang dengan sindrom myelodysplasia, sumsum tulangnya tidak dapat menghasilkan sel darah yang sihat. Sebaliknya, organ ini hanya dapat menghasilkan sel-sel abnormal yang tidak dikembangkan sepenuhnya.

Selanjutnya, sel-sel yang tidak normal ini mati semasa mereka masih dalam sumsum tulang, atau ketika memasuki aliran darah. Nah, keadaan ini akhirnya dapat menjadikan sel darah yang sihat yang memasuki aliran darah semakin kurang. Sel darah yang tidak normal dari masa ke masa akan menekan jumlah sel darah yang sihat.

Baca juga: Apa yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Sindrom Myelodysplasia?

Jadi, apakah penyebab sindrom myelodysplasia? Adakah benar bahawa sindrom myelodysplasia boleh dicetuskan oleh pendedahan kepada logam berat?

Buka Hanya Pendedahan Merkuri

Keadaan sumsum tulang yang tidak dapat menghasilkan sel darah yang sihat tidak hanya berlaku. Menurut para pakar, kelainan pada sumsum tulang disebabkan oleh perubahan genetik. Namun, sehingga kini penyebab sebenar perubahan genetik ini tidak diketahui.

Nah, sebagai tambahan kepada perubahan genetik, sindrom myelodysplasia juga boleh dipicu oleh perkara lain, salah satunya adalah pendedahan kepada logam berat seperti plumbum atau merkuri. Adakah anda biasa dengan merkuri? Pendedahan kepada bahan-bahan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah untuk kesihatan tubuh.

Merkuri boleh memasuki tubuh manusia dengan pelbagai cara. Bermula dari pendedahan langsung ke kulit, udara yang dihirup, dan makanan atau minuman yang dimakan. Ingin mengetahui kesan merkuri pada badan?

Pendedahan yang tinggi terhadap logam berat ini boleh membahayakan sistem imun, otak, paru-paru, jantung, ginjal, gangguan mental, gangguan koordinasi badan, dan juga masalah penglihatan. Itu menakutkan, bukan?

Baca juga: Inilah Bahaya Keracunan Merkuri dari Kosmetik

Perkara yang perlu digarisbawahi, selain merkuri terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh mencetuskan sindrom myelodysplasia, iaitu:

  • Warga Emas. Sebilangan besar orang dengan sindrom myelodysplasia berumur lebih dari 60 tahun.
  • Rawatan dengan kemoterapi atau radiasi. Sindrom Myelodysplasia dapat terjadi ketika menerima kemoterapi atau terapi radiasi, yang keduanya biasanya digunakan untuk mengobati barah.
  • Pendedahan kepada bahan kimia. Bahan kimia yang berkaitan dengan sindrom myelodysplasia termasuk asap rokok, racun perosak, dan bahan kimia industri, seperti benzena.

Jangan sekali-kali memandang rendah sindrom myelodysplasia. Sebabnya, dalam beberapa kes penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius.

Contohnya anemia, mudah terkena jangkitan kerana kekurangan sel darah putih, pendarahan yang sukar dihentikan, berkembang menjadi leukemia akut (barah darah).

Pucat hingga Sesak Nafas

Seseorang yang mempunyai sindrom myelodysplastic pada peringkat awal, umumnya tidak mengalami aduan, atau tidak menunjukkan gejala. Namun, dalam beberapa kes ada juga penghidap yang mengalami gejala seperti:

  • Pucat dari anemia.
  • Lebam atau pendarahan yang mudah kerana bilangan platelet yang rendah.
  • Jangkitan yang kerap disebabkan oleh jumlah sel darah putih yang rendah.
  • Selalunya berasa letih.
  • Kemunculan bintik merah di bawah kulit akibat pendarahan.
  • Susah bernafas.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, segera minta nasihat doktor dan rawatan perubatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Institut Sains Alam Sekitar Negara. Merkuri.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Merkuri dan Kesihatan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Sindrom Myelodysplastic.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Sindrom Myelodysplastic.