Berapa Banyak Kesan Senaman Terhadap Kesihatan Mental?

Jakarta - Manfaat latihan untuk kesihatan fizikal tidak diragukan lagi. Namun, untuk memaksimumkan faedahnya, anda juga harus mengimbangkannya dengan diet yang sihat dan tabiat hidup yang baik. Walaupun begitu, kesihatan fizikal bukanlah satu-satunya perkara yang perlu dijaga. Anda juga harus memperhatikan kesihatan mental.

Tekanan dan kemurungan adalah gangguan kesihatan mental yang paling biasa yang mempengaruhi seseorang. Malangnya, kejadian ini sering tidak disedari, sehingga tekanan akhirnya menjadi masalah yang lebih serius. Sebabnya, tidak sedikit orang berpendapat bahawa tekanan yang mereka rasakan adalah keletihan fizikal dan kemudian mengabaikannya.

Sebenarnya, masalah kesihatan mental sama berbahayanya dengan gangguan kesihatan fizikal kronik. Masalah ini mesti diatasi dengan segera agar tidak menjadi lebih teruk. Nampaknya, satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan keadaan ini adalah dengan bersenam.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Kesan Sukan Terhadap Kesihatan Mental

Masih banyak orang yang tidak mengetahui bahawa bersenam bukan sahaja dapat membantu meningkatkan kesihatan fizikal, tetapi juga menjaga kesihatan mental. Aktiviti ini dapat membantu meningkatkan mood anda kerana peningkatan endorfin, jadi anda dapat mengelakkan tekanan dan masalah kesihatan mental yang lain.

Walaupun begitu, ini hanya akan berlaku jika anda kerap bersenam, ya. Selain membantu meningkatkan mood, senaman mempunyai kesan yang signifikan terhadap kesihatan mental. Anda akan mendapat faedah lain, seperti:

  • Membantu meningkatkan tumpuan dan tumpuan.
  • Mengurangkan kegelisahan yang berlebihan.
  • Membantu memperbaiki dan meningkatkan kualiti tidur.
  • Meningkatkan keyakinan diri.

Baca juga: Lakukan 3 petua sukan ini agar anda tidak cedera

Anda boleh mendapat faedah ini kerana senaman dapat membantu meningkatkan peredaran darah ke otak dan juga mempengaruhi kesihatan paksi hipotalamus-hipofisis-adrenal atau HPA. Anda perlu tahu bahawa HPA ini mengawal beberapa bahagian otak.

Ini termasuk sistem limbik, yang bertanggung jawab untuk pengendalian mood dan motivasi, amigdala, yang bertanggung jawab atas ketakutan, yang merupakan salah satu tindak balas terhadap tekanan, dan hipokampus, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan memori.

Semasa anda bersenam, badan anda melepaskan neurotransmitter dan hormon, termasuk endorfin, serotonin, dan dopamin. Endorfin secara struktural serupa dengan morfin kerana ia bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi dan menimbulkan perasaan euforia.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

Sebaliknya, dopamin, yang sering disebut sebagai hormon gembira membantu meningkatkan serta meningkatkan mood. Tahap serotonin yang meningkat juga memberi kesan positif pada mood dan membantu meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam.

Elakkan Senaman Berlebihan

Walaupun ia baik untuk kesihatan fizikal dan mental, latihan berlebihan tidak baik, anda tahu. Sebaliknya, senaman yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan mental. Hanya bersenam selama 30 minit 3 kali seminggu dengan intensiti sederhana, anda telah mengelakkan risiko masalah kesihatan mental.

Sekiranya anda memilih senaman intensiti cahaya seperti berjalan kaki, anda boleh melakukannya setiap hari hanya selama 30 minit. Sementara itu, jika anda ingin meningkatkan jangka masa antara dua hingga enam jam setiap minggu adalah had maksimum latihan untuk kesihatan mental.

Kuncinya adalah komitmen dan disiplin untuk terus melakukannya dengan kerap. Jadikan senaman sebagai tabiat yang baik, sehingga anda dapat merasakan manfaatnya dengan lebih cepat.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai senaman untuk kesihatan mental atau anda mengalami gejala yang tidak biasa setelah bersenam, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung melalui aplikasi tersebut. . Doktor akan membantu anda memberikan penyelesaian pada bila-bila masa.Rujukan:
Rakan Penjagaan Utama kepada The Journal of Clinical Psychiatry. Diakses pada tahun 2020. Latihan untuk Kesihatan Mental.
Sempadan dalam Psikologi. Diakses pada tahun 2020. Neuromodulasi Latihan Aerobik - Tinjauan.
Perubatan Sukan dan Sains Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pandemik dan Aktiviti Fizikal COVID-19. Perubatan Sukan dan Sains Kesihatan.
Yayasan Kesihatan Mental. Diakses pada tahun 2020. Cara menjaga kesihatan mental anda menggunakan senaman.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Mental dari Latihan.