Raffi Ahmad mengalami gangguan pita suara, mengenal pasti penyebabnya

Jakarta - Raffi Ahmad, selebriti Indonesia dan penyampai kebangsaan, baru-baru ini menjalani rawatan untuk pita suara kerana masalah dengan pita suara. Pita suara adalah injap yang bergetar dan memotong aliran udara dari paru-paru yang menjadi bunyi dan membentuk sumber suara laring.

Baca juga: 5 Selebriti yang Melawan Kemurungan

Gangguan pita suara boleh menyebabkan beberapa gejala seperti perubahan suara menjadi serak dan bahkan penghidapnya sukar mengeluarkan suara. Gangguan pada pita suara itu sendiri boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti:

1. Selalunya Teriak Tiba-tiba

Orang yang sering menjerit tiba-tiba, seperti penyampai atau penyanyi, sebenarnya sangat terdedah kepada gangguan pita suara. Ini disebabkan oleh ketegangan udara secara tiba-tiba yang menjadikan pita suara bergetar dengan sangat kuat. Keadaan ini boleh menyebabkan kecederaan pada pita suara. Pita suara yang cedera berulang kali mencetuskan pertumbuhan tisu tebal yang akan mengurangkan keanjalan pita suara untuk menghasilkan suara.

2. Batuk Terlalu Keras

Apabila seseorang batuk dengan teruk, keadaan ini menyebabkan pita suara bergetar dengan kuat dan boleh menyebabkan kecederaan pada pita suara.

3. Tabiat Merokok

Sebilangan penggunaan bahan kimia, seperti merokok atau minum alkohol, sebenarnya dapat meningkatkan risiko kerengsaan pita suara. Dalam jangka masa panjang, kerengsaan pita suara menjadikan pita suara menebal dan mengurangkan keanjalan pita suara. Keadaan ini boleh menyukarkan pita suara untuk mengeluarkan suara.

4. Penyakit Asid Perut

Orang yang mempunyai asid perut terdedah kepada gangguan pita suara. Keadaan asid perut yang naik ke kerongkong boleh menyebabkan kerengsaan pada pita suara. Kerengsaan pita suara kerana asid perut meningkatkan risiko pita suara tidak berfungsi dengan normal.

5. Jangkitan

Keadaan berjangkit di saluran pernafasan meningkatkan risiko kerengsaan dan keradangan pita suara. Pita suara yang bengkak akibat keradangan akan bergetar tetapi berbeza dengan keadaan normal.

Baca juga: Tanpa Perubatan, Inilah Cara Mengatasi Sakit Tekak

Adakah benar bahawa benjolan di kerongkong adalah tanda barah?

Selain mengalami perubahan pada suaranya, Raffi Ahmad mempunyai benjolan di kerongkongnya. Adakah keadaan ini menunjukkan barah? Mula-mula kenal pasti jenis gangguan pita suara:

1. Laringitis

Laringitis adalah keradangan pada kotak pita suara di kerongkong. Keradangan atau pembengkakan berlaku kerana kerosakan atau kerengsaan pada pita suara, jangkitan virus atau kulat dan reaksi alahan di dalam badan.

2. Nodul Pita suara

Nodul pita suara dicirikan oleh benjolan lembut di kerongkong. Walaupun benjolan muncul, keadaan ini bukan sebahagian daripada barah. Nodul dapat membesar dan mengeras jika orang dengan nodul pita suara terus menghasilkan suara secara berterusan. Keadaan ini biasa berlaku kerana penggunaan suara yang berlebihan dan terlalu kuat dalam jangka masa yang panjang.

Lebih baik jika anda mengendurkan pita suara anda jika anda mengalami beberapa gejala dan keadaan gangguan pita suara. Jangan lupa berjumpa doktor agar anda mendapat rawatan terbaik untuk keadaan kesihatan anda.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Perhatikan Punca Laringitis yang Menyerang Tekak