Kurangkan Berat Badan dengan Diet Makro

, Jakarta - Pelbagai pilihan jenis diet telah diperkenalkan, tetapi masih belum cukup? Pernahkah anda mendengar diet makro?

Diet makro atau juga dikenali sebagai Sekiranya Sesuai dengan Makro Anda (IIFYM) pada asalnya hanya digunakan di kalangan pengamal kecergasan. Makanan ini juga banyak digunakan oleh ahli bina badan yang menginginkan pelbagai corak makan semasa bersenam. Konsep utama diet ini adalah pengiraan makronutrien yang memberikan panduan terperinci mengenai jumlah dan jenis makanan yang harus dimakan untuk memenuhi tujuan. Diet ini bertujuan untuk mengoptimumkan nutrien (protein, lemak, karbohidrat) dengan kadar pemakanan yang betul.

Cara pemakanan makro ini dapat dilakukan dengan bantuan kalkulator di talian untuk mengetahui berat badan anda sekarang. Anda perlu menentukan: sama ada anda ingin menurunkan berat badan (anda memerlukan 45 peratus protein, 35 peratus karbohidrat, dan 25 peratus lemak untuk mendapatkannya), membina otot (40 peratus protein, 35 peratus karbohidrat, dan 20 peratus lemak), atau memperbaiki komposisi badan secara menyeluruh (tukar lemak untuk otot).

Popular Kerana Kelenturan

Makanan ini menjadi popular kerana dianggap fleksibel. Semasa menjalankan diet makro, anda boleh makan apa sahaja, termasuk makanan goreng, berlemak, dan gula-gula. Syaratnya adalah satu, mengikut keperluan makro dan jumlah kalori harian anda. Secara teori, anda masih dapat mencapai matlamat anda, walaupun anda makan makanan segera.

Diet makro masih boleh dijalankan walaupun anda tidak berminat untuk menghitung kalori dari pengambilan makanan dan hanya memerhatikan apa yang anda makan, banyak atau tidak, dan bagaimana pemakanannya, diet makro ini boleh menjadi penyelesaian. Diet makro bukanlah diet baru. Pakar pemakanan sukan telah lama menggunakan konsep makronutrien.

Baca juga : Berikut adalah 6 Sumber Protein Terbaik untuk Vegetarian

Perlu Disiplin

Anda dapat merasakan faedah diet ini. Hanya kerana diet makro bergantung pada mengira jumlah makanan yang anda makan, anda perlu rajin mengendalikannya dan membuat peraturan anda sendiri. Tidak hairanlah bahawa diet makro lebih popular di kalangan orang yang berdisiplin mengenai pengambilan makanan.

Diet makro sering kali dilihat kurang sesuai untuk vegan (walaupun beberapa vegan yang berdisiplin juga dapat menemukan cara yang baik untuk diet ini). Banyak sumber protein berasal dari karbohidrat, jadi kurang spesifik mengenai jenis batasan makanan.

Walau bagaimanapun, diet makro sangat sesuai untuk anda yang mencari panduan untuk menurunkan berat badan, meningkatkan jisim otot, atau ingin mengawal bahagian anda dengan lebih baik, tanpa harus terikat dengan peraturan makan tertentu tentang apa yang harus dimakan atau tidak.

Diet yang baik untuk mencapai kecergasan

Diet makro dapat berfungsi dengan baik jika anda ingin mencapai kecergasan. Kerana diet ini kebanyakannya dijalankan oleh atlet. Dengan bersenam, lebihan kalori hampir tidak ada. Tubuh akan mengurangkan glikogen berlebihan dan membakar lemak dengan lebih berkesan. Anda bahkan boleh membuat makro tambahan, alias makan lebih banyak, setelah menghabiskan tenaga semasa bersenam.

Sekiranya dilakukan dengan betul dan betul, diet makro bukan sahaja dapat meningkatkan prestasi senaman, tetapi juga membantu pemulihan selepas itu. Tetapi perlu diingat bahawa setiap latihan adalah berbeza dan corak diet mesti disesuaikan. Terutama ketika anda tidak bersenam, diet makro tidak dapat diterapkan seperti sebelumnya.

Beberapa perdebatan masih berlaku mengenai diet ini. Sama ada ia lebih baik atau tidak sama dengan makanan sihat yang lain, dan adakah jumlah kalori dalam diet makro dapat dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menyokong keberkesanan diet makro. Banyak orang juga membuktikan kejayaan dalam mencapai matlamat dengan menjalankan diet ini.

Baca juga : Inilah Bahaya Makan Goreng Tempeh Terlalu Sering

Pada akhirnya, setiap jenis diet mempunyai pesan sihat yang sama: makan lebih banyak sayur-sayuran, mengawal bahagian, dan meningkatkan latihan. Walau bagaimanapun, kerana diet makro tidak mempunyai sekatan, ada kemungkinan memakan makanan tidak sihat yang akan mempengaruhi fungsi mitokondria (blok kekuatan tenaga badan) pasti ada. Oleh itu, diet makro mungkin merupakan penyelesaian jangka pendek, tetapi bukan penyelesaian jangka panjang untuk mewujudkan gaya hidup sihat.

Jadi adakah anda akan memilih diet makro sebagai cara hidup ? Atau adakah anda masih mencari diet yang lebih sesuai? Apa sahaja jenis diet yang anda jalankan, lebih baik melakukannya di bawah pengawasan doktor. Anda boleh mengadakan perbincangan mengenai pelbagai jenis diet dengan doktor di . Dengan hanya muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan banyak maklumat mengenai kesihatan. Tanpa bersusah payah pergi ke hospital, anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .