Makan Aiskrim Boleh Racun, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Siapa yang tidak suka ais krim? Makanan ini sangat sedap dimakan ketika cuaca panas. Namun, tahukah anda bahawa jika seseorang melakukan kesalahan ketika menyimpan atau memakan ais krim, ia boleh menyebabkan keracunan? Berikut adalah 3 kesalahan yang boleh menjadikan ais krim berbahaya semasa dimakan.

Baca juga: Makan Ais Krim Apabila Anda Mengalami Demam Sebenarnya Bermanfaat, Benarkah?

Kesalahan Yang Membuat Ais Krim Begitu Berbahaya Sekiranya Dikonsumsi

Ternyata, makanan ringan manis kegemaran semua orang boleh menjadi ancaman serius jika anda melakukan kesalahan menyimpan ais krim. Rasanya, kesan kesihatan yang serius adalah sama seperti jika anda memakan daging panggang yang tidak dimasak.

1.Membekukannya Kembali Selepas Pencairan

Kaedah ini sering dilakukan jika ais krim yang dimakan banyak, sehingga tidak habis dalam satu hidangan. Namun, kaedah ini adalah cara yang salah, kerana ais krim yang telah cair dan terkena suhu bilik akan mengandungi susu dan gula yang disukai oleh bakteria. Listeria .

Sekiranya anda membekukannya dan memakannya dari semasa ke semasa, risiko keracunan meningkat. Terutama, jika ais krim tidak ditutup dengan betul. Apabila dijangkiti bakteria Listeria , penghidap akan merasakan sejumlah gejala, seperti mual, cirit-birit, demam, dan sakit otot.

2. Menggunakan Sudu Kotor

Makan dengan sudu yang telah tercemar juga menjadi penyebab keracunan ais krim anda. Biasanya, apabila anda membeli ais krim di pasar raya, anda akan mendapat sudu plastik. Nah, apabila sudu ini telah terkontaminasi serangga atau binatang lain yang menyebarkan bakteria di tempat simpanannya, bakteria ini juga akan memasuki tubuh dan menyebabkan keracunan.

Baca juga: Gelato atau Ais Krim, Mana Yang Lebih Sihat?

3. Menggunakan Bahan Yang Salah

Pembuatan ais krim boleh dilakukan dengan mudah dengan sebilangan ramuan yang boleh anda temui di rumah. Namun, menggunakan telur mentah sebagai bahan dalam ais krim boleh membuat anda menderita keracunan bakteria Salmonella yang menjangkiti saluran gastrousus. Sekiranya anda membeli ais krim di pasar raya, ais krim ini sudah menggunakan bahan-bahan yang dipasteurisasi.

Pasteurisasi adalah proses pemanasan makanan untuk membunuh organisma berbahaya, seperti bakteria, protozoa, jamur, dan ragi. Selain itu, pasteurisasi bertujuan untuk melambatkan pertumbuhan mikrob dalam makanan. Untuk mengelakkan keracunan ais krim, elakkan menggunakan telur mentah, ya.

Apabila anda membuat kesilapan ketika memakan ais krim, mengakibatkan sejumlah gejala keracunan, segera periksa diri anda di hospital terdekat melalui aplikasi . Pengendalian yang betul akan mengelakkan anda daripada komplikasi berbahaya akibat keracunan makanan.

Baca juga: Inilah sebabnya selepas pembedahan amandel, makan banyak ais krim

Kemudian, bagaimana menyimpan ais krim agar tetap baik untuk dimakan?

Agar tidak membuat kesilapan, berikut adalah petua untuk menyimpan ais krim agar tetap baik untuk dimakan:

  • Jangan simpan ais krim di pintu peti sejuk, lebih baik menyimpan ais krim di dalam peti sejuk di tempat yang paling sejuk. Sebaiknya simpan ais krim pada suhu -11 ° Fahrenheit (-24 ° Celsius).

  • Segera masukkan ke dalam peti sejuk setelah anda memasukkan bahagian ais krim ke dalam bekas.

  • Makan ais krim selewat-lewatnya sebulan selepas pembelian. Walau bagaimanapun, jika ais krim dibuat sendiri di rumah, makan dalam satu atau dua hari. Jangan simpan ais krim di dalam peti sejuk selama-lamanya.

  • Jangan simpan ais krim dengan barang berbau di dalam peti sejuk, seperti daging.

Walaupun remeh, tetapi kesalahan penyimpanan yang menjadikan ais krim berbahaya sering dilakukan. Sekiranya anda sudah mengetahuinya, jangan biarkan kesalahan yang sering dilakukan berulang lagi, okey?

Rujukan:
Makanan Keselamatan Syarikat Diakses 2019. Keracunan Makanan Ais Krim: Cara Mengelakkannya.
Kitchn. Diakses 2019. Inilah Berapa Lama Ais Krim Boleh Tahan Di Freezer (dan Cara Menyimpannya).