Bolehkah Warga Emas Berjalan Diet?

, Jakarta - Semua orang mahu memiliki badan yang ideal. Begitu juga, orang tua yang ingin menjaga kecergasannya agar tetap sihat. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan berdiet untuk menurunkan berat badan. Namun, adakah orang tua boleh menjalani diet?

Sudah tentu orang tua dibenarkan untuk berdiet, terutama diet mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan. Walaupun pada umumnya, orang tua menjalani diet ketika mereka didiagnosis menghidap penyakit. Penyakit kardiovaskular seperti strok, jantung, dan ginjal, memerlukan penderita untuk berdiet untuk mengekalkan berat badan. Ini dilakukan sebagai usaha untuk memantau keliling perut yang dapat mencetuskan metabolisme.

Tidak sedikit orang tua yang menjalani diet untuk menurunkan berat badan untuk mengurangkan risiko penyakit. Program diet yang dilakukan oleh banyak orang dianggap ekstrem jika dilakukan oleh orang tua. Sekiranya orang tua melakukan diet ini, berat badan akan turun secara mendadak dan mengurangkan jisim otot. Di samping itu, diet juga dapat membuat orang tua menderita kekurangan nutrisi tertentu, yang dapat menimbulkan risiko kesihatan.

Jenis Makanan

Bagi orang tua, sangat digalakkan makan makanan dengan protein tinggi. Makanan yang mengandungi protein tinggi adalah ikan dan daging. Sebaiknya, cara pemprosesan adalah dengan cara mendidih atau mengukus.

Makanan rebus dan kukus baik untuk kesihatan. Sebabnya, kaedah memasak ini dapat menguraikan protein kompleks menjadi protein sederhana. Selain itu, makanan rebus dan kukus memudahkan sistem pencernaan orang tua untuk mencerna makanan.

Untuk karbohidrat, orang tua harus memenuhi bekalan karbohidrat sebanyak 45-60 peratus daripada jumlah tenaga. Jangan lupa juga makan karbohidrat kompleks yang baik untuk kesihatan.

Makanan yang mengandungi gula atau pemanis buatan dan minuman ringan juga harus dielakkan. Utamakan makanan dengan indeks glisemik rendah, seperti beras perang, gandum, dan roti putih. Ini dilakukan untuk mengekalkan tahap glukosa dalam badan.

Di samping itu, pengambilan lemak yang disyorkan untuk orang tua adalah sekitar 25 peratus daripada jumlah keperluan tenaga. Walaupun pengambilan lemak tepu tidak lebih dari 10 peratus, dan kolesterol total harus kurang dari 200 miligram sehari.

Lemak juga diperlukan oleh orang tua untuk memberikan tenaga jangka panjang, membantu mengaktifkan hormon, menjaga suhu badan, melindungi sel-sel badan, dan mengangkut vitamin ke seluruh badan.

Sumber lemak tepu yang harus dielakkan adalah santan, susu tinggi lemak, daging babi, dan minyak kelapa. Sementara itu, sumber kolesterol terdapat dalam makanan seperti jeroan, telur, mentega, otak dan sebagainya.

Diet dan juga rawatan

Diet bukan hanya untuk menurunkan berat badan, tetapi juga untuk mencegah penyakit yang dapat menyerang tubuh dan merawat penyakit yang ada. Kerana mungkin, sesuai dengan usia, tubuh akan lebih mudah terkena penyakit. Di sinilah diet dapat berperanan dalam memberikan kesihatan bagi orang tua.

Sebagai contoh, apabila orang tua dikatakan menghidap diabetes, dia mesti mengawal dietnya dengan memakan makanan yang kaya dengan nutrien dan rendah kalori, gula, dan lemak jenuh. Yang paling penting adalah, diet mempunyai tujuan untuk menyesuaikan diet dengan penyakit yang ada.

Apabila orang tua menderita penyakit, selain diharuskan minum ubat secara berkala, pastikan dia mengetahui jenis makanan dan minuman yang dibenarkan dan dilarang untuk dimakan. Ini bertujuan untuk terus menerapkan diet dengan makanan yang sehat dan seimbang.

Pada hakikatnya, orang tua dibenarkan menjalani diet selagi mereka memperhatikan makanan yang mereka makan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai diet untuk orang tua, anda boleh menyampaikannya kepada doktor dari . Satu-satunya cara adalah muat turun dari aplikasi di App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Bercuti dengan Warga Emas
  • 5 Sebab Mengapa Orang Tua Mesti Mempunyai Hubungan intim
  • Ternyata orang tua mempunyai peluang lebih besar untuk dijangkiti penyakit kelamin!